Giftige mensen zijn in gevecht met zichzelf

In je dagelijkse leven moet je leren omgaan met giftige mensen. Het belangrijkste is dat je niet moet toestaan dat ze je meesleuren in hun eigen gevechten. In dit artikel geven we je wat advies om ermee om te gaan.
Giftige mensen zijn in gevecht met zichzelf

Laatste update: 01 februari, 2022

Mensen die vaak conflicten zoeken, negatieve mensen, giftige mensen. Mensen die je pijn doen en je rust te gemakkelijk en waarschijnlijk te vaak verstoren. Over het algemeen wil je ze niet in je leven. Het is echter onvermijdelijk om ze tegen te komen.

Dit soort mensen hebben een speciaal vermogen om te confronteren. In feite lijken ze conflicten te zoeken met hun gedachten, meningen, emoties en gedrag. Vaak veroorzaakt hun gedrag veel ongemak en verstoort het ook je gemoedsrust.

Het kan echter goed zijn dat ze niets persoonlijks tegen je hebben. In feite voeren ze vaak een grote strijd met zichzelf. Per slot van rekening, zoals Gandhi (wetenschappelijk artikel) zei, is een persoon in oorlog met zichzelf een persoon in oorlog met de hele wereld.

Vrouw met vlinders op haar rug

Iedereen kan conflicterend zijn

We gaan allemaal door momenten van psychologische moeilijkheden in ons leven. Sommigen van ons kunnen anderen zonder schaamte pijn doen en erin slagen mensen tegen ons op te zetten. In feite hebben we allemaal wel eens schadelijke dingen gedaan voor anderen, op een of ander moment. Daarom hebben we allemaal het vermogen om tegenstrijdig te zijn.

Het is echter vermoeiend om jezelf te vinden met iemand aan je zijde die constant kritiek levert, roddelt, ruzie wil maken en de realiteit verdraait wanneer het hen uitkomt, waardoor ruzie ontstaat tussen mensen die het normaal gesproken nooit oneens zijn.

Als je met dit soort mensen wordt geconfronteerd, moet je emotioneel afstand nemen en je niet laten absorberen door hun negativiteit. Je moet hun aanvallen of hun slechte woorden ook niet internaliseren. Omdat ze extreem diep kunnen gaan en een deuk kunnen maken in je zelfbeeld.

Gezicht van een vrouw in een sleutelgat

Hoe om te gaan met de problemen die worden veroorzaakt door giftige mensen?

Misschien is de beste manier om een giftige persoon te identificeren, te begrijpen dat ze eigenlijk in gevecht zijn met zichzelf en dat ze geen bodemloze put van kwaad zijn.

In feite moet je onthouden dat:

  • Jouw manier van catalogiseren van mensen is bepalend voor de omgang met hen. Je moet niet toestaan dat er een vicieuze cirkel ontstaat van slechte vragen en slechtere antwoorden.
  • Giftige mensen bestaan. Je kunt je kijk op hen echter veranderen als je begrijpt dat ze problemen ervaren die emotionele oorlogen in hen veroorzaken.
  • We zijn allemaal contradictief tot op een bepaald punt en in specifieke omgevingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat iemand van wie je veel houdt zich op een tegenstrijdige manier gedraagt. Toch maakt het je niet minder van ze houden.
  • Denk niet dat je iets verkeerd hebt gedaan. Als je hun gedrag internaliseert, word je meegesleurd in hun eigen gevechten.
Vrouw zittend op een klif

Laat anderen je niet meeslepen in hun eigen gevechten

Je moet je niet door anderen laten meeslepen in hun eigen problemen en stormen. Lees het volgende om dit beter te begrijpen:

-“Als iemand naar je toe komt met een geschenk en je neemt het niet aan, van wie is het geschenk dan?” vroeg de leraar.

“Wie het geprobeerd heeft te bezorgen,” antwoordde een van de studenten.

“Precies, en hetzelfde geldt voor afgunst, woede en beledigingen,” zei de leraar. Als je ze niet accepteert, blijven ze eigendom van de persoon die ze heeft gedragen”.

Elke persoon geeft aan anderen wat ze in zich hebben, of het nu prettig is of niet. Dit betekent niet dat ze je kunnen schaden. In feite gebeurt dit alleen als je hun meningen en acties valideert. Met andere woorden, er zijn geen beledigingen, alleen beledigde mensen.

Onze interne architectuur heeft wapens om zich te verdedigen tegen aanvallen. Drie van de krachtigste zijn: houd afstand, begrijp en leer het irrelevante te negeren.

Onthoud dat het niet degene is die je kwaad doet, maar degene die dat kwaad duizenden keren nabootst. Je kunt de woorden loslaten of juist in je blijven. Er kan weinig twijfel bestaan over wat voor jou het meest bevredigend zal blijken te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Freire, E. (2013). Los malos del cuento: cómo sobrevivir entre personas tóxicas. Grupo Planeta Spain.
  • Gaffoglio, L. (2008). Cómo reconocer a las personas tóxicas. La Nación.
  • Stamateas, B. (2014). Más gente tóxica. B DE BOOKS.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.