20 van de beste uitspraken uit de film Soul

Emotioneel, onvergetelijk en een prachtig audiovisueel avontuur. Dat is de film Soul. Hier zijn enkele van de meest memorabele uitspraken.
20 van de beste uitspraken uit de film Soul
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 november, 2023

Al deze zinnen uit de film Soul kunnen worden samengevat in één idee. Een passie voor leven. De behoefte om te genieten in de korte tijd die we op deze planeet hebben. Eigenlijk zijn er maar weinig Pixar-producties die ons zo ontroeren, ons zo prikkelen en ons uitnodigen om zo diep na te denken over het leven.

Pete Docter is de maker van deze film voor zowel kinderen als volwassenen. Deze prachtige audiovisuele reis van Joe Gardner en de jonge ziel 22 onthult veel. In feite heeft het meer dan één kijker aan het denken gezet over de zin van hun leven en hun prioriteiten.

Misschien vind je dat sommige citaten uit deze film nuttig voor je kunnen zijn. Je realiseert het je misschien niet, maar ze zijn eigenlijk nuttig op het gebied van persoonlijke groei.

De beste uitspraken uit de film Soul

Eén ding waar de film Soul ons aan herinnert is dat het leven mooi is. Mensen vergeten echter vaak het plezier dat ze in de eenvoudigste dingen van hun dagelijks leven kunnen vinden. In deze Pixar-productie ontmoeten we iemand die gedwongen wordt om de mentor te zijn van een jonger en onervaren wezen. In feite een ziel die niets weet over het leven op aarde.

Maar bijna zonder het te beseffen, wordt de mentor zelf een leerling. Dat komt omdat Joe vóór deze ervaring niet had geleerd om het leven op een eenvoudige manier te omarmen.

De film laat zien hoe belangrijk het is om je “vonk” te vinden, het vermogen om te genieten van de meest gewone maar magische aspecten van het dagelijks leven. Hier zijn enkele van de meest memorabele zinnen uit Soul.

1. De plek waar je pijn ontdekt

“Je kunt hier geen ziel verpletteren, daar is het leven op aarde voor.”

Dit is een bijzonder krachtige zin. In feite zal het elke volwassen kijker aan het denken hebben gezet. Het brengt het idee naar voren dat de aarde de plek is waar elke ziel ontdekt wat lijden betekent.

2. Het eeuwige dilemma

“Ze zeggen dat je geboren bent om iets te doen, maar hoe weet je wat dat iets is?

Zonder twijfel is dit de vraag die we onszelf elke dag stellen. In feite twijfelen we allemaal voortdurend aan wat we doen. We vragen ons af wat we zouden moeten doen en wat we in de toekomst zouden moeten doen. In feite zijn we allemaal verloren zielen, op zoek naar de zin van ons bestaan.

3. De kracht van liefde

“Het hart is een verbinding tussen twee zielen. Geen afstand, geen misverstanden, niets kan het breken.

Echte en oprechte genegenheid tussen mensen is als een onbreekbare draad. In feite is het als een permanent verbonden brug waar alles wederkerig is.

4. Verbind je met wat belangrijk is

“Vind de vonk.

Dit is een van de belangrijkste uitspraken in Soul. Je moet jezelf omringen met de mensen die je gelukkig maken. Ga ook op zoek naar wat je betekenis geeft in je leven.

5. Wanneer routine je vonk doet doven

“Wij doen aan inspiratie, Joe. Maar het gebeurt niet vaak dat we zelf geïnspireerd raken.

Inspiratie verschijnt alleen in een kalme geest, in een brein dat zich weet te verbinden met het huidige moment. Op deze manier ben je in staat om de meest originele ideeën en mogelijkheden te zien. Dit gebeurt niet in een humdrum bestaan.

6. De wereld binnen handbereik

“Het leven zit vol mogelijkheden. Je moet alleen weten waar je moet kijken.

De wereld zit vol deuren die je kunt openen. Als je durft, kun je ze zelfs binnenstappen.

7. Verloren zielen

“Sommige mensen kunnen hun eigen angsten en obsessies gewoon niet loslaten, waardoor ze verloren raken en losgekoppeld zijn van het leven.

Dit is nog een van de meest originele uitspraken van Soul. Toestanden als angst, stress en obsessie laten je in een ongezonde toestand achter. Je strandt net als een zieke, dolende ziel.

8. Een zinvol leven

“Ik ben gewoon bang dat als ik vandaag zou sterven, mijn leven op niets zou zijn uitgelopen.

Zinvol leven is van het grootste belang. Je moet leren om passie in je dagelijkse leven te stoppen. Laat je leven niet beperkt blijven tot het voorbijgaan van tijd.

9. Vind passie

“Je zult merken dat al deze zielen iets missen. Wat hoort er op deze plek? Wel, deze zielen hebben hun vonk nodig.

Wat zouden mensen zijn zonder hun passies, doelen en hobby’s? In feite zouden het lege en verloren zielen zijn.

10. Inspirerende mensen

“De Heer weet dat we meer leraren nodig hebben in deze wereld.

In onze samenleving is er een duidelijk gebrek aan mensen die ons de weg wijzen. Mensen die ons inspireren met hun wijsheid, vaardigheden, goede werken en charisma.

Een beeld uit Soul

11. Een ontmoeting met Carl Jung

Stop met praten, mijn onbewuste geest haat je.

Op een bepaald moment in de film zie je Soul 22 Carl Jung ontmoeten , een van de beroemdste personages uit de geschiedenis van de psychologie. Vanwege zijn vreemde en uitdagende persoonlijkheid is er echter niemand die zijn mentor wil zijn.

12. Het verhaal van Dorothea

“Ik hoorde een verhaal over een vis. Hij zwemt naar die oudere vis en zegt: “Ik probeer dat ding te vinden dat ze de oceaan noemen.” “De oceaan?” zegt de oudere vis, “Daar zit je nu in.” “Dit?” zegt de jongere vis, “Dit is water. Wat ik wil is de oceaan.

Deze interessante reflectie wordt gezegd door de grote jazzartieste Dorothea tegen de hoofdpersoon, Joe Gardner. Het betekent dat je soms op zoek bent naar bepaalde dingen, terwijl ze eigenlijk vlak voor je liggen.

13. Een onverwachte speling van het lot

“Ik ga vandaag niet dood. Niet nu mijn leven net begonnen is.

Het lot kan wreed zijn. Zo wreed zelfs, dat het iemand het leven kan ontnemen net op het moment dat hij ervan begint te genieten.

14. Dromen geven zin aan je leven

“Je kunt dromen niet als ontbijt eten, Joe

“Dan wil ik niet eten.

Als mensen zouden we niets zijn zonder onze dromen. Ze geven zin en doel aan ons leven.

15. De zoektocht naar je authentieke zelf

“Zie je, het deuntje is gewoon een excuus om de ‘jij’ naar boven te halen. En daarom ben ik jazzmuzikant geworden.

Dit is een van de meest inspirerende citaten uit Soul. Blijf zoeken naar die vonk die je authentieke zelf verlicht.

16. Het ondankbare leven op aarde

“-Joe: Wat dacht je van bibliothecaris? Die zijn cool.

-22: Ja, geweldig. Wie wil er nou niet werken aan een ondankbare baan die je altijd dreigt te verliezen door bezuinigingen…

Dit gesprek ontstaat naar aanleiding van Joe’s voortdurende pogingen om 22 de zin van het leven te laten vinden. Zoals je ziet kent de zuurgraad en naïviteit van de jonge ziel geen grenzen.

17. Het gevaar van obsessies

“Als die vreugde een obsessie wordt, raakt het losgekoppeld van het leven.

Dit gebeurt vaak. Je vindt je doel in het leven, maar het verandert in een obsessie. In feite begint het al het andere in je leven te overschaduwen.

18. Vinden wat je ziel aanwakkert kost tijd

“De waarheid is dat ik me altijd zorgen heb gemaakt dat er misschien iets mis met me is. Misschien ben ik niet goed genoeg om te leven….maar jij hebt me laten zien wat passie en een doel zijn.

Velen van ons brengen een groot deel van hun leven door met denken dat er iets mis is met ons. Dat we iets missen en dat we daarom niet echt gelukkig zijn. Vroeg of laat gebeurt er echter iets dat alles verandert.

19. Waarom we zijn zoals we zijn

“Dit is het Grote Vroeger. Hier krijgen nieuwe zielen hun persoonlijkheden, hobby’s en interesses voordat ze naar de aarde gaan.

Misschien moeten we allemaal onze theorieën herformuleren. Misschien is, net als in Soul, de reden waarom we zo manisch zijn, of waarom we in sommige dingen wel geïnteresseerd zijn en in andere niet, juist te wijten aan het “Grote Vooraf.”

20. Je beste beslissing

“Hoe ga je je leven doorbrengen?
Ik weet het niet zeker, maar ik weet wel dat ik elke minuut ervan ga leven.”

We kunnen onze lijst met citaten uit de film Soul niet afsluiten zonder deze meest beslissende van allemaal. Het is het motto dat je nooit mag vergeten. Leef elke minuut. Dat is de sleutel, het geheim tot geluk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.