10 Citaten van Serrat voor een wereld in crisis

10 Citaten van Serrat voor een wereld in crisis

Laatste update: 04 mei, 2018

Joan Manuel Serrat is een unieke kunstenaar en zijn gedenkwaardige citaten bewijzen dit. Deze Catalaanse zanger is er in geslaagd de poëzie van anderen te zingen en zijn eigen gedichten in dezelfde vloeiende stijl te scheppen. Niemand blijft onberoerd na het beluisteren van zijn werk. Hij is de zoon van een anarchistische vader uit de arbeidersklasse. Het resultaat was dat hij gewend was het leven vanuit een kritisch perspectief te bekijken. Hij noemt een koe een koe en draait niet om de hete brei heen. Lees verder en ontdek enkele van de vele parels van wijsheid die ons een inzicht bieden in de betekenis van het leven. Maak kennis met enkele citaten van Serrat.

Serrat heeft zijn hele leven lang lof gekregen. Hij kreeg negen eredoctoraten en ontving op vijf werelddelen het applaus van zijn publiek. Bovendien was hij een geweldig persoon en vele generaties hebben van zijn overvloedige verbeelding genoten. Als eerbetoon aan Serrat hebben we enkele van zijn meest gedenkwaardige uitspraken uitgekozen.

“De grote vijand van onze samenleving is angst, de angst te verliezen wat we niet eens hebben, die dingen die binnen handbereik zijn maar die we niet te pakken lijken te krijgen.”

-Joan Manuel Serrat-

 Share

Citaten van Serrat over het leven

Veel van de uitspraken van Serrat roepen ons op om de ware betekenis van het leven te herontdekken. We nemen dit voorbeeld. ‘Alles is klaar, het water, de zon, maar als jij er niet bent, dan zal er geen wonder zijn’. Het is een uitnodiging om te creëren en al de kracht rond ons te gebruiken.

Ook de volgende uitspraak heeft te maken met de betekenis van het leven. Serrat zegt: “Zonder utopie zou het leven een repetitie voor de dood zijn.” Hij gelooft dat Utopia in ons leven echt een verschil kan maken. Hoe kunnen we een Utopia bouwen? Een ander citaat van Serrat zegt ons: “Ik weet waarnaar ik op zoek ben, omdat ik weet wat ik voel.”

Citaten van Serrat

Relaties

Vele citaten van Serrat zijn gewijd aan de liefde. Ze zijn de meest bekende van al zijn citaten. Maar we hebben ervoor gekozen om er enkele uit te kiezen die meer in een algemene betekenis over relaties spreken. Zoals deze ‘Er is geen handleiding: de wereld van gevoelens en relaties zit vol onvoorziene gebeurtenissen.’

In een ander citaat praat hij over iets dat precies uit onze samenleving verdwenen is – betrokkenheid. Hij zegt: “Ik geloof nog steeds in engagement. Ik heb er mijn hele leven in gelooft. En ik zal nooit het idee verwerpen dat de mens de meester is van zijn toekomst.” Het is erg interessant om te zien hoe hij de begrippen lotsbestemming en betrokkenheid met elkaar verbindt. Het tweede begrip is bepalend voor het eerste.

Het volgende is één van de citaten van Serrat dat altijd herinnerd zou moeten worden. Hij heeft het over wat echte zin voor humor is en hoe het in onze relaties aanwezig is. Hij zegt: “Er zijn mensen die denken dat ze een goed gevoel voor humor hebben als ze lachen wanneer een invalide persoon valt. We zouden moeten lachen wanneer wijzelf vallen. Op die manier zou je veel meer plezier hebben.”

Een fan van het leven

Dit is één van de mooiste zinnen van Serrat. “Ik verkies houden van boven overwinnen, te ervaren boven  pijn doen, te winnen boven verliezen, van te kussen dan van te vechten, van te dansen dan van te pronken, en van te genieten dan van mij in te houden. Ik hou meer van vliegen dan van lopen, meer van doen dan van denken over te doen, meer van houden van dan van wachten, meer van nemen dan van vragen. Maar eerst en vooral ben ik een fan van het leven.”

Het is ontroerend hoe hij het leven associeert met gevoeligheid. Voelen is leven. De ware impuls om te leven kan je meten in passie, in emotie, in gevoelens. Hoe dieper ze zijn, hoe intenser het leven is.

Citaten van Serrat

Het vertrouwde en de dingen die anders zijn

Dit is een citaat dat ons helpt om na te denken over de strijd tegen elke vorm van onverdraagzaamheid. “Vertrouwde dingen zijn een troost. Dingen die anders zijn, zijn een stimulans.” En dat is een echte waarheid. De dagelijkse dingen geven ons zekerheid en stabiliteit. Het geeft ons dat gevoel van “thuis” te zijn. Maar dingen die anders zijn, laten ons rechtop zitten en opmerkzaam zijn. Ze moedigen ons aan om dingen op een andere manier te doen en openen onze ogen voor wat nieuw is.

Serrat zegt: “Mijn indruk is dat we in het leven één enkele lied schrijven. Hetzelfde lied. Tenzij je natuurlijk ontrouw bent aan je eigen verhaal. Het betekent dat elk van ons al vroeg aan de kernideeën die ons bepalen begint te bouwen. Van daaruit maken we veranderingen maar we gebruiken altijd dezelfde essentie.

Het zou geweldig zijn…

Eén van de citaten van Serrat vertelt ons:  “Het zou geweldig zijn als niets in het leven dringend was, als we nooit een behoefte negeerden, als we een doel hadden, als we door het leven gingen zonder de behoefte aan complimenten en alleen maar de waarheid spraken, als we betaald werken in nature, als we altijd goed behandeld werden en als we ons altijd te pletter konden lachen”.

Citaten van Serrat

Net als in vele van zijn citaten, roept hij ons op om het idee van spontaneïteit en van oprecht contact met de wereld en met de realiteit te herwaarderen. Hij vraagt ons het kind opnieuw te ontdekken dat we allemaal binnenin ons dragen. Dat zorgeloze en gulle facet dat binnenin ons huist en dat beperkt wordt door ons hectische leven, door eigenbelang, geld en alle andere dingen die ons berekeningen laten maken voordat we onszelf aanbieden.

Er zijn nog vele andere prachtige citaten van Serrat die we hier niet konden vermelden omdat we te weinig plaats hebben. Wanneer we naar hem luisteren of zijn woorden lezen, lijkt het dat niets verloren is. Alles heeft betekenis. De manier waarop hij de realiteit beschrijft, heeft volledig generaties ontroerd. Hij is zonder twijfel één van de grote troubadours van onze tijd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.