Zorg goed voor wat je echt gelukkig maakt

Je moet leren zorgen voor alles wat je echt gelukkig maakt. Waarom verander je niet je perspectief? Mensen concentreren zich meestal op wat ze missen in plaats van op alles wat ze hebben.
Zorg goed voor wat je echt gelukkig maakt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 16 januari, 2024

Zorg voor wat je echt gelukkig maakt, laat glimlachen, je op je gemak laat voelen en uitnodigt om je los te koppelen van je dagelijkse routine. Zorg voor wat je huid doet kriebelen, je doet springen van vreugde en je uitnodigt om een betere jij te worden door je te laten leren en groeien.

Mensen vergeten aandacht te besteden aan wat belangrijk is. We moeten ons richten op de details, momenten en mensen van wie we afhankelijk zijn voor geluk, wijsheid, vrede en die van ons houden ondanks de tegenslagen, bewolkte dagen en stormen.

Weinigen realiseren zich dat ze er niet altijd zullen zijn en dat de dingen niet altijd zullen gaan zoals ze verwachten. Ja, dit kan frustrerend zijn. Maar je ervan bewust zijn helpt je om de kansen te zien die je niet hebt benut. Het leert je te waarderen en te onderscheiden wat waardevol is van wat dat niet is. Daarom moet je vandaag zorgen voor wat je gelukkig maakt, want morgen kan het te laat zijn.

“Voor elke minuut dat je boos bent, verlies je zestig seconden geluk.

Ralph Waldo Emerson

Vrouw met een vlinder

Morgen is niet gegarandeerd

Mensen zijn van nature uitstellers en geloven volledig dat er nooit iets zal veranderen, of het nu gaat om ervaringen of mensen. Maar hoeveel zekerheid je ook denkt te hebben, onzekerheid is reëler dan al je verwachtingen en aannames bij elkaar. Je kunt dus nergens zeker van zijn.

Misschien is het morgen te laat om tijd door te brengen met je geliefde, je moeder, vader, broer of vriend. Of misschien zal een van hen zijn leven omgooien en verhuizen. Misschien zijn de dagen van je huidige baan, stad of buurt al geteld. Het verstrijken van de tijd brengt altijd veranderingen, verlies en winst met zich mee. Dit is iets wat je in gedachten moet houden.

Het is niet verkeerd om te wachten. Geduld is zelfs een deugd. Het is echter beter om alles te uiten dan om het binnen te houden als het gaat om gevoelens, banden en relaties. Hoewel je je er misschien niet van bewust bent, kan het op een dag te laat zijn.

Zinnen als “Dank je wel,” “Ik hou van je” en “Je bent zo goed voor me”

Dit soort zinnen zijn waardevoller als je ze daadwerkelijk zegt om twee simpele redenen:

  • Ten eerste omdat ze erkenning uitdrukken en de impliciete boodschap overbrengen dat je dierbaren belangrijk voor je zijn en dat je hun gezelschap waardeert en wie ze zijn, vooral als je om vergeving vraagt.
  • Deze zinnen versterken de band. Het geven en ontvangen van genegenheid en waardering verstevigt relaties door authenticiteit en liefde. Het erkennen van gevoelens laat zien dat je om ze geeft en brengt je nog dichter bij degenen van wie je houdt.

Houd echter in gedachten dat de tijd altijd opraakt om te doen wat je op je to-do lijst hebt staan, vooral wat jou gelukkig maakt. Of je nu een roman leest, dat fascinerende land bezoekt waar je al zo lang van droomt, een project begint of afmaakt, je laat meeslepen door muziek en dans, of een instrument leert bespelen.

Trek een paar minuten of uren uit voor wat je leuk vindt en wat schoonheid en geluk in je leven brengt.

Het probleem van focussen op wat je echt gelukkig maakt

Een van de grootste problemen van mensen is dat ze de neiging hebben om zich meer te focussen op wat ze missen en willen dan op wat ze hebben. Denk daar eens even over na.

Kijk jij wel eens door een negatief filter naar de wereld en richt je je alleen op wat je niet hebt, in plaats van dankbaar te zijn voor wat je wel hebt? Het is normaal dat slechte dagen je overvallen en je het gevoel geven dat er iets ontbreekt.

Dit gebeurt omdat het menselijk brein een zekere neiging heeft tot negativiteit, omdat het ooit onze overleving moest garanderen. Het is een evolutionaire kwestie. Het goede is dat je er rekening mee kunt houden door je alleen maar bewust te zijn van het bestaan ervan.

Wat dacht je ervan om deze gewoonte een draai te geven? Wat zou er gebeuren als je elke dag een paar minuten besteedt aan het identificeren van alles wat goed voor je is? Probeer het gewoon eens!

Identificeer wat je gelukkig maakt en besteed daar wat van je tijd aan.

Knuffelend stel

Elk klein detail maakt je gelukkig

Het is geen grote opoffering om de waarde te erkennen van wat je gelukkig maakt. Sterker nog, het zijn vaak de kleine details die het verschil maken, die je rust geven en je verbinden met het heden, liefde en je innerlijke zelf.

Bijvoorbeeld een simpel “goedemorgen” als je wakker wordt, een telefoontje, een glimlach of een knuffel op slechte dagen zijn krachtige gebaren die geluk brengen. Er zijn ook dingen zoals de geur van koffie of het geluid van de regen terwijl je een boek leest bij het raam. Wandelen over je favoriete plek of gewoon helemaal niets doen na een vermoeiende dag.

De eenvoudigste dingen zijn vaak het meest waardevol, maar sommige mensen zijn niet in staat om ze waar te nemen. Integendeel, ze staan erop om geluk na te streven via de verkeerde paden en beseffen niet dat het dichterbij is dan ze denken.

Wat is de sleutel? Je houding, natuurlijk. Accepteer gewoon dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn en je goed over te voelen. Dit zal echter niet gebeuren als je de dingen blijft zien vanuit je negatieve filter. Alles zal in een ander perspectief komen te staan als je begint in te zien dat de tijd van anderen net zo waardevol is als die van jezelf.

Zorg voor wat je gelukkig maakt, je drijft om te groeien en leidt tot positieve emoties, momenten en ervaringen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.