Zorg goed voor jezelf - zelfcompassie verhoogt je welzijn

Zelfcompassie bevordert een gezonde levensstijl en een positievere psychologische toestand.
Zorg goed voor jezelf - zelfcompassie verhoogt je welzijn

Laatste update: 07 juli, 2021

Er zijn veel verschillende manieren om het begrip zelfcompassie te interpreteren. In de psychologie betekent het het vermogen om minder kritisch en meer vergevingsgezind met jezelf te zijn, waardoor je een realistischer perspectief op je situatie kunt hebben.

Zelfcompassie betekent dat je jezelf met empathie behandelt en aardig voor jezelf bent zonder je fouten te bekritiseren of te veroordelen. Dit helpt je om je motivatie te behouden zonder je te veel zorgen te maken over succes of falen in alles wat je doet of niet doet.

Het vertegenwoordigt dus een vermogen binnen het bereik van emotionele intelligentie dat zowel reflexief als voedend is. Het stelt je in staat een ruimte te openen om jezelf te leren kennen, om voor jezelf te zorgen, en om te geven om alles wat je overkomt. Daardoor richt je je blik naar binnen.

Het is niet altijd mogelijk om te krijgen wat je wilt en te voldoen aan de verwachtingen die je voor jezelf hebt gesteld. Dus als je je realiteit niet accepteert, kun je last krijgen van stress, frustratie en zelfkritiek.

Aan de andere kant, als je die realiteit accepteert als gewoon een deel van het mens-zijn, dan ervaar je positieve emoties zoals mededogen, wat je helpt om door elke situatie heen te komen.

Een vrouw kijkt naar een vlinder die op het raam zit

Het gebrek aan zelfcompassie

Als je geen compassie met jezelf hebt, kun je het volgende ervaren:

  • Woede en moeite om met jezelf in contact te komen door je isolement.
  • Onverantwoordelijkheid, wat betekent dat je anderen de schuld geeft van je eigen lijden. Als je een zwart-wit visie op het leven hebt, is het moeilijk te accepteren dat je de mogelijkheid hebt om te veranderen. Die verandering hangt van jou af.
  • Verachting is het gevoel van onvermogen en kwetsbaarheid dat samengaat met taal en non-verbale uitdrukkingen om het uit te drukken.
  • Wanhoop maakt het moeilijk om van het moment te genieten en er zeker van te zijn dat er nog betere dingen komen.
  • Doelloosheid doet zich voor wanneer je je verloren voelt en geen zin in het leven kunt vinden.

Wanneer er een gebrek aan zelfcompassie is, maakt dat het moeilijk om te onthouden dat het mogelijk is om iets goeds uit elke ervaring mee te nemen, en te weten dat het je in de toekomst zal helpen wanneer je iets soortgelijks meemaakt.

Compassie en zelfcompassie

Compassie komt voort uit de perceptie van het lijden van iemand anders. Het komt voort uit een open houding, zonder te oordelen over de ervaring. Naast het simpelweg waarnemen van het lijden, gaat het erom dat je het initiatief neemt om die pijn te verlichten.

Compassie is ook het vermogen om vriendelijkheid te bieden aan hen die lijden en je hand uit te steken naar wie dat nodig heeft, zelfs als dat betekent dat je je moet verplaatsen in hun fouten en zwakheden.

Zelfcompassie is het hebben van dezelfde houding van hulp en welwillendheid, maar dan gericht op jezelf. Hier zijn enkele specifieke concepten om je te helpen het beter te begrijpen:

  • Vriendelijkheid. Het vermogen om begripvol en empathisch te zijn met jezelf wanneer je je ontoereikend, incompetent, of niet assertief voelt.
  • Menselijkheid. Dit betekent het vermijden van isolement wanneer je lijdt door te erkennen dat er veel andere mensen in dezelfde situatie zijn. Het betekent begrijpen dat fouten, onvolmaaktheid en pijn deel uitmaken van de menselijke ervaring.
  • Aandacht. Dit is het vermogen om openlijk en objectief je ervaringen te observeren, zonder te oordelen. Het betekent een evenwichtig perspectief houden op je emoties, zonder de pijn te ontkennen of te onderdrukken of je er alleen mee te identificeren.
  • Zelfcompassie is sterk gerelateerd aan veerkracht. Dit is het vermogen om een trauma te boven te komen en er sterker uit te komen. Dit bevordert je vermogen om te kalmeren, je fouten te erkennen en ervan te leren.
  • Zelfcompassie wordt ook in verband gebracht met emotioneel welzijn, optimisme, levenstevredenheid, autonomie en wijsheid, en draagt bij aan de afname van angst, stress en schaamte.

De voordelen van zelfcompassie

Wanneer je zeer hoge verwachtingen hebt en je kritiek naar binnen richt, is het ongemak groter als de dingen niet gaan zoals je wilde. Dit komt omdat het perfectionisme dat je jezelf oplegt, gevoelens van frustratie en onvermogen versterkt.

Door zelfcompassie kun je een balans vinden in hoe je jezelf behandelt als dingen niet gaan zoals je wilt. Dit kun je doen door naar jezelf te luisteren en gevoelens van schuld en oordeel achterwege te laten.

Zelfcompassie helpt zelfrespect en zelfempathie te bevorderen door je te helpen leren voor jezelf te zorgen in plaats van kritiek te leveren wanneer je lijdt of het gevoel hebt dat je gefaald hebt.

Een vrouw staat in een grasveld met haar ogen dicht

Mensen met hoge niveaus van zelfcompassie tonen een groter perspectief op hun problemen en voelen zich minder geïsoleerd. Ze kunnen ook een afname ervaren in hun niveaus van angst en een toename in het bewustzijn van hun problemen.

Zelfcompassie maakt het mogelijk om negatieve gedachten beter te hanteren met de ontwikkeling van emotionele regulatie. Positieve emoties nemen toe en helpen gevoelens van sociale verbondenheid en levenstevredenheid tot stand te brengen.

Op deze manier is het mogelijk om een helder perspectief en meer cognitieve flexibiliteit te behouden, evenals een hoger vermogen om zich aan te passen aan veranderingen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.