Zo kom je teleurstelling te boven

Zo kom je teleurstelling te boven

Laatste update: 17 februari, 2017

Ik ga je niet vertellen dat het overwinnen van teleurstelling makkelijk is of eenvoudig, want dat is het niet. Maar het is ook niet onmogelijk. Het is een ingewikkeld proces, maar het is een proces dat we te boven kunnen komen.

Teleurstelling is een mengeling van pure pijn en een gevoel van verraad. Hier volgt een lijst van nuttig advies dat je zou kunnen helpen gedurende die dagen waarop de lucht helemaal niet zo blauw lijkt te zijn en de nacht nog zwarter is dan zwart.

Verval nooit in totale wantrouwen

Elke keer dat we teleurstelling meemaken, ontwikkelen we een nieuw gevoel van wantrouwen. Dit gevoel lijkt alles om ons heen te doordringen, of dit nu mensen zijn of projecten. Het is niet vreemd dat je in totaal wantrouwen vervalt na een teleurstelling. Misschien ben je verraden door iemand van wie je hield of teleurgesteld over iets waar je op gehoopt had, maar dat niet gebeurd is.

Het is volledig normaal om muren op te trekken die ons hart beschermen en om alles en iedereen te wantrouwen zodat ze ons niet nog eens kunnen kwetsen. Op de korte termijn, wanneer de wond nog altijd vers is, is dit zelfs zo’n slecht idee nog niet.

Teleurstelling

Op een gegeven moment zul je je echter weer opnieuw moeten openstellen. Je kunt tenslotte niet voor de rest van je leven alles en iedereen blijven wantrouwen. Dit wel doen is een ernstige vergissing, die er uiteindelijk voor zal zorgen dat je al het moois dat de wereld te bieden heeft misloopt.

Natuurlijk mag je even rouwen en je achter je wantrouwen verschuilen, maar er zal een dag komen waarop je al je moed bij elkaar zult moeten rapen, al die muren die je opgebouwd hebt af moet breken en weer een normaal leven moet gaan leiden, zonder bang te zijn om jezelf te laten meeslepen door hoop, dromen en goede mensen.

Ga op zoek naar steun

Om teleurstelling te boven te komen, is niets zo goed als de steun van een ander. We hebben allemaal goede vrienden, familie en mensen die ons vertrouwen en die onze liefde en genegenheid verdienen.

In slechte tijden, wanneer je je verraden en ontroostbaar voelt, is het het beste om op zoek te gaan naar een vriendelijke schouder om op te huilen. Laat alles dat je gekwetst heeft los en wees niet bang om zwak of weerloos over te komen. Iemand die van je houdt zal het nooit tegen je gebruiken.

Het is werkelijk prachtig om te genieten van de mensen van wie we houden en die van ons houden in goede tijden. Maar het is ook prachtig en rustgevend om te weten dat er mensen zijn die er altijd zullen zijn, die altijd klaarstaan om ons een helpende hand te bieden wanneer wij dit nodig hebben.

Vergeet niet dat het luchten van je hart, het delen van je pijn en het vragen om hulp om moeilijke obstakels te overwinnen geen tekenen zijn van zwakte; het is juist het tegenovergestelde. Bovendien zijn twee mensen sterker dan één.

Hart

Rouw alleen wanneer dit nodig is

Na een teleurstelling is het niet meer dan logisch dat we het gevoel hebben dat al die vaste grond die we onder onze voeten hadden ineens los is komen te zitten. We hebben pijn, voelen ons verraden en in de steek gelaten, maar deze situatie mag niet blijvend worden.

Geloof het of niet, in jouw hart ligt alle kracht en zelfvertrouwen die je nodig hebt om allerlei soorten trauma’s te boven te komen. Je moet simpelweg weten hoe je je eigen krachten kunt inzetten en hoe je ze ten volle kunt uiten om de energie te krijgen die je nodig hebt wanneer het tijd is om verder te gaan.

Denk nooit dat een teleurstelling voor altijd zal duren. Zeg nooit tegen jezelf dat je zwak bent, afhankelijk en niet in staat om verder te gaan. Als je de kracht die in de diepten van jouw ziel aanwezig is niet kunt vinden, dan heb je niet goed genoeg gezocht.

Vergeet nooit dat je niet voor altijd mag rouwen om teleurstelling. Blijf openhartige gesprekken voeren met jezelf, net zolang tot je jezelf goed genoeg kent om te achterhalen in welke hoekjes van jouw ziel zich de moed en de kracht bevindt die jou in staat stelt om weer vol energie en vreugde vooruit te kijken.

Verlies je optimisme en je gevoel voor humor niet

Het is waar dat we in tijden van extreme pijn in geen enkel opzicht in zijn voor een grapje, maar wanneer het moment is aangebroken om de teleurstelling te confronteren, is optimisme en een gevoel voor humor je beste wapen.

Blijf altijd positief, optimistisch en vrolijk. Misschien is dit in het begin moeilijk, maar het is belangrijk dat je ernaar streeft om alles van de goede kant te bekijken. Die is er namelijk altijd, wachtend tot jij hem ontdekt zodat je gelukkig kunt zijn.

Hoewel teleurstelling een moeilijk proces is, is het niet onoverkomelijk. Met de nodige kracht, de juiste houding, de juiste hulpmiddelen en een dosis positiviteit is er niets dat voor altijd zal duren, hoe pijnlijk het ook is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.