Zo ga je om met heethoofden

Zo ga je om met heethoofden

Laatste update: 11 februari, 2017

Voor heethoofden is het hebben van een slecht humeur bijna iets natuurlijks. We hebben allemaal weleens slechte momenten waarop we onszelf maar moeilijk kunnen inhouden in het bijzijn van anderen, maar er zijn ook mensen die dit soort momenten aan de lopende band hebben. Als een slecht humeur zich af en toe voordoet, dan zijn we nog geneigd om dit te tolereren en meelevend te zijn, maar wanneer het een gewone zaak wordt en we het niet op tijd afkappen, dan kan het besmettelijk worden.

Wat doen we wanneer een persoon voortdurend boos is of een slecht humeur heeft? Moeten we dit giftige gedrag tolereren? De meeste mensen zullen tegen je zeggen dat er geen enkele reden is waarom jij het slechte humeur van anderen zou moeten pikken. Als jij je vuil niet dumpt in het huis van een ander, dan heeft de ander ook het recht niet om dat van hem in jouw huis te verspreiden.

We kunnen heethoofden en hun slechte humeur echter niet altijd vermijden. Alles simpelweg van ze slikken en geïnfecteerd raken door hun slechte humeur is geen oplossing. Hieronder zullen we kijken naar enkele strategieën om met heethoofden en hun sterke temperament te leren omgaan.

Hoe ga je om met heethoofden

Jouw humeur zou niet mogen worden bepaald door anderen. Je zou moeten weten hoe je je emoties onder controle kunt houden. Sommige mensen zijn echter zeer gevoelig voor het humeur van anderen. Voor deze groep mensen zal het advies dat we in dit artikel geven in het bijzonder van belang zijn. Tevens zal het ze helpen om hun emoties op betere wijze te controleren.

Boosheid

Overweeg je mogelijkheden

Er bevinden zich misschien mensen om je heen die altijd maar de behoefte lijken te hebben om de emotionele stemming te domineren. Heethoofden hebben het nodig dat iedereen net zo boos en net zo slecht gehumeurd is als zij. Ze voelen zich beter over zichzelf als ze weten dat ze de macht hebben om het humeur van anderen te domineren.

Het is niet makkelijk om dit soort mensen te ontwijken. Fysiek zijn ze er tenslotte. Verdwijnen is ook al geen optie. Wat kun je doen om te voorkomen dat hun houding zijn weerslag heeft op jou? Om te beginnen zul je moeten proberen om de veranderingen in de stemming te identificeren, zodat je precies weet hoe dit jou beïnvloedt.

Zodra je geïdentificeerd hebt hoe jij wordt beïnvloed door het humeur van een ander en in welke mate dit effect heeft op jou, is het goed om te overwegen wat voor mogelijkheden je hebt om die persoon te vermijden. Kun je hem op een afstand houden? Kun je iets doen om zijn slechte humeur zo min mogelijk uit te lokken?

Speel hun spelletje niet mee

Wanneer je samen bent met iemand die ontzettend temperamentvol is, die snel boos wordt, speel zijn spelletje dan niet mee, probeer je er niet in te mengen en probeer hem niet tot bedaren te brengen. Doe je dit wel, dan zul je voor dit type persoon een makkelijke prooi zijn, een makkelijke manier om zijn woede af te reageren en zijn gif te verspreiden.

Als je deze persoon niet kunt vermijden, probeer dan te vermijden dat zijn woorden jou raken, net zoals je zou proberen om een klap te ontwijken. Probeer om zijn woorden van je af te laten stuiteren en laat ze uit jouw krachtveld vliegen, als een bal die de paal raakt en van het veld afrolt. Misschien zal die ander de bal gaan halen en hem nog eens naar je proberen te gooien, maar het is aan jou om het langer uit te houden. Vergeet niet: de aanhouder wint altijd.

Afweren

Probeer bepaalde standaard uitspraken of manieren van handelen te ontdekken om hem af te leiden of om te reageren zonder het spelletje mee te spelen. Doe alsof je gek bent of slik je woorden in. Je weet dat hij nooit zal toegeven dat jij gelijk hebt en dat hij er altijd naar zal streven om de overhand te houden. Als jij niet meespeelt, zal niemand winnen of verliezen.

Geef ze geen koekje van eigen deeg

Als we veel tijd doorbrengen met mensen die snel boos worden, dan zullen we er misschien toe verleid worden om ze een koekje van eigen deeg te geven, om hetzelfde bij ze terug te doen uit wraak. Maar waarom zou je die houding blijven voeden?

Stop en denk na. Als jij je net zo gedraagt als die driftkikker, dan zul je niet alleen zijn slechte humeur voeden, maar ook zijn nare gedrag bekrachtigen. Dat wil zeggen, je zult dat wat hij doet geldig verklaren. In feite vertel je hem hiermee dat hij zijn vuil op jou mag dumpen.

Vecht terug met vriendelijkheid en een goed humeur

Vriendelijkheid en een goed humeur zijn als anti-luchtdoelraketten die als missie hebben om de aanval van de vijand te laten mislukken. De bommen worden al vernietigd nog voordat ze de grond raken. Vriendelijk en goed gehumeurd zijn kan de andere persoon besmetten of hem op zijn minst duidelijk maken dat hij ergens anders mag aankloppen met zijn slechte humeur.

De zaken bagataliseren, een optimistische houding tonen of het onderwerp vanuit een vriendelijk opzicht benaderen in plaats van ‘als een spiegel’ zal de ander duidelijk maken dat jij je niet zult laten meeslepen. Het zal hem vertellen dat jij het hem niet zult toestaan dat hij zijn woede op jou afreageert. Als de andere persoon het dan toch nog nodig heeft om met jou te praten of jou als uitlaatklep te gebruiken, dan zal hij dit moeten doen op een manier die jou niet zal kwetsen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.