Zijn linkse mensen slimmer?

Zijn linkse mensen slimmer?

Laatste update: 22 oktober, 2016

“Elke dag zorgen mensen voor hun haar. Waarom zorgen ze niet voor hun hart?” Het lijkt een slim gezegde, toch? Deze woorden komen van de geest van Ernesto Che Guevara, de beroemde revolutionair. Vele andere historische zinnen van deze geest hebben het tot op de dag van vandaag overleefd. Heeft dit iets te maken met zijn linkse ideologie? Een studie uitgevoerd door de Brock Universiteit zegt dat dat zo is.

Onderzoek naar linkse intelligentie door de Brock Universiteit

Volgens de resultaten die de onderzoekers van de Brock University in Ontario, Canada verkregen, groeien zij die als kinderen lager op intelligentietests scoorden op om rechtse ideologieën en racistische en homofobe neigingen te hebben.

Om tot deze conclusies te komen, vertrouwden de onderzoekers op twee onderzoeken die zijn uitgevoerd in de jaren 1958 en 1970 in het Verenigd Koninkrijk. In deze studies werd het niveau van intelligentie berekend voor duizenden kinderen van 10 en 11 jaar oud, die vervolgens reageerden op politieke vragen toen ze 33 jaar waren.

Intelligentie van Kind

Onder de vragen die de volwassen proefpersonen moesten beantwoorden, werden ze gevraagd naar hun vooroordelen over het zijn van buren van iemand van een ander ras en over hun bezorgdheid over het verdelen van werk.

Andere vragen hadden te maken met thema’s van de conservatieve politieke ideologie, zoals de aanscherping van de straffen voor overtreders en het tonen van de noodzaak van het gehoorzamen van autoriteit aan kinderen.

Zijn linkse mensen echt slimmer?

Volgens de onderzoekers bevinden de minder intelligente mensen zich aan de rechterkant van het politieke spectrum, omdat ze zich daar veiliger voelen.

Voor de makers van deze wetenschappelijke studie is het de aangeboren intelligentie die het niveau van racisme in een persoon bepaalt, veel meer dan de opvoeding. Sociale status speelt hier ook geen sleutelrol in.

Cognitieve vaardigheden zijn de sleutel tot het hebben van een open geest. Dit betekent dat mensen met lage of zeer lage cognitieve vaardigheden kiezen voor conservatieve ideologieën, als gevolg van het gevoel van orde die deze bieden. Dit is een van de andere conclusies van de studie.

Aangeboren intelligentie

Dit betekent dat volgens het door Brock University gepubliceerde onderzoek aangeboren intelligentie zeer bepalend is in welke ideologie een persoon uiteindelijk aanneemt. Betekent dit dat rechts zijn synoniem is met domheid? Absoluut niet.

Vandaag de dag zijn ideologieën over de hele wereld een beetje in de knoop geraakt. Niets is wat het lijkt. Kunnen we een communistisch regime en het lijden in Noord-Korea zien als links? De mensen daar zijn gewend geraakt aan het leven onder bevel van een dictator die zegt dat hij een progressieve ideologie volgt, maar hij beheert het lot van miljoenen mensen met een ijzeren vuist.

Noord-Korea

Er zijn andere voorbeelden over de hele wereld waar men heeft geprobeerd om linkse en communistische regimes te vestigen, met weinig succes. Rusland en Cuba hebben een enorme onderdrukking van de bevolking geleden tijdens een dictatuur. Dit eindigde uiteindelijk met het mandaat van een leider als Stalin of Castro, met weinig toegang tot vrijheid of gedachten.

Uiteindelijk is het belangrijk om een open en nieuwsgierige geest te hebben. Leer van alle mensen die iets bij te dragen hebben aan je leven. Zelfs de mensen die je slecht of dom vindt, kunnen je de paden laten zien die je niet moet volgen.

En stimuleer op zijn minst je emotionele intelligentie. Wees gevoelig voor allerlei trends en manieren van zijn en leid een volwaardig en gelukkig leven. Zoals Ernesto Che Guevara zei: als je mooi haar kunt hebben, kan je ook een edel en mooi hart hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.