Familieopstellingstherapie: Hoe werkt het?

Familieopstellingstherapie: Hoe werkt het?

Laatste update: 01 september, 2016

Familieopstellingstherapie is een nieuwe therapeutische benadering die ernaar streeft om het gedrag binnen families te begrijpen. Door deze therapie kun je zien en analyseren hoe je bent gevormd door je relaties met mensen die het dichtst bij je staan, je familie.

Het is een feit dat je persoonlijkheid, de manier waarop je naar het leven kijkt en de manier waarop je van dag tot dag leeft afhankelijk zijn van wat je tijdens je jeugd hebt geleerd. Vaak begrijpen we niet waarom we bepaalde problemen hebben of waarom we sommige van onze ideeën over zaken niet kunnen veranderen. Familieopstellingstherapie kan je helpen te begrijpen waar dit allemaal vandaan komt en het geeft je de noodzakelijke handvatten om te veranderen.

Familieopstellingstherapie is bewezen effectief en wordt steeds populairder. Hier zullen we de basis met je delen, zodat je deze therapie beter kunt begrijpen en kunt beoordelen of jij deze therapie nodig hebt of niet.

Gezin

De voordelen van familieopstellingstherapie

Familieopstellingstherapie krijgt veel steun binnen de emotionele therapie. Het is niet moeilijk te begrijpen als je de volgende voordelen in gedachten neemt:

  • Het laat je problemen begrijpen vanaf de oorsprong. Veel therapieën richten zich op de zoektocht naar een oplossing. Bij familieopstellingstherapie begin je vanaf de beginselen van je leven en mogelijk jouw problemen: je familie. Het laat je begrijpen hoe de negatieve patronen je beïnvloeden en geeft je oplossingen om op een effectieve manier te kunnen veranderen.
  • Het is een therapie die minder tijdsinvestering vereist. De meerderheid van de psychologische therapieën vereist maanden of jaren om de situatie die je dwarszit te behandelen. Met familieopstellingstherapie kan deze tijd drastisch worden teruggedrongen, omdat het begrijpen van het basisprobleem makkelijker is.
  • Je kunt emotionele problemen oplossen. Depressie? Agressie? Giftige relatiesHet maakt niet uit van welk probleem je last hebt, je kunt dit veranderen met familieopstellingstherapie. Dit komt door het feit dat alle emotionele problemen ontstaan door systematisch lijden. Als je de origine begrijpt, kun je het probleem oplossen door het onder ogen te zien of te confronteren.
  • Het verbetert de relatie met je familieleden. Familieopstellingstherapie helpt je te laten zien wat er mis is met je familie en helpt je het te verbeteren. Soms kun je simpelweg de verworven patronen niet veranderen, maar je kunt de manier waarop je je gedraagt veranderen. Deze therapie laat je je wonden genezen en giftige mensen vergeven waar je maar niet vanaf komt.

Wat zijn de effecten van familieopstellingstherapie?

We hebben de voordelen van familieopstellingstherapie al genoemd en ze zien er zeker interessant uit. Maar het gaat nog verder dan dat, want de therapie heeft niet alleen invloed op je verleden, maar ook je heden.

  • Het zal de band met je familie verbeteren. Misschien denk je dat als je ontdekt welke negatieve effecten je familie op je heeft, je het liefst heel hard weg zou willen rennen, maar het is eigenlijk het tegenovergestelde. Als je de oorzaken achter je gedrag ontdekt, kun je het in een ander licht zien. De dingen die onmogelijk leken te accepteren en te vergeven, zie je nu in een heel ander perspectief. Dit verbetert de relaties die je hebt met je familieleden.
  • Een grote verandering die plaatsvindt binnen iedereen die meedoet aan de familieopstellingstherapie. Kun je je voorstellen dat er een therapie is waarin de hele familie tegelijkertijd kan genezen? Hoewel er andere alternatieven zijn, brengt familieopstellingstherapie geheimen en emoties naar boven op een manier die niet mogelijk is bij andere therapieën. Je zal zelfs beter in staat zijn om de familieleden te begrijpen die niet aan de therapie deelnemen en het is net zo nuttig voor de jongste familieleden.
  • Het laat je een stevige basis neerzetten voor toekomstige generaties. Je denkt nu misschien dat omdat ze klein zijn, het niet uitmaakt wat er gebeurt, maar je moet niet vergeten dat als je met deze therapie bent begonnen, dit is omdat je eigen jeugd ergens onder leed.
Gezin Kijkt naar Sterren

Maak gebruik van de voordelen van familieopstellingstherapie

Ik weet dat praten over je problemen moeilijk genoeg is en dat het nog moeilijker is om dit te doen in het bijzijn van je hele familie, zodat ieder familielid zijn of haar eigen verantwoordelijkheid kan nemen, maar dit doen is de eerste stap naar de ontwikkeling van kennissen die onder hetzelfde dak leven tot een ware familie die elkaar steunt.

Heb je wel eens meegedaan aan familieopstellingstherapie? Wat vond jij ervan? Zou je het ooit doen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.