Zeven soorten emotionele vampieren die het leven uit je zuigen

Zeven soorten emotionele vampieren die het leven uit je zuigen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele vampieren drinken ons bloed niet, ze drinken onze energie, onze geest. Ze volgen ons overal en creëren een disfunctionele omgeving waarin we versleten, geïsoleerd en afgesloten raken. Dit is een soort uitputtende interactie, die onze fysieke en psychologische gezondheid ernstig aan kan tasten.

Hoewel de term “emotionele vampier” niet erg wetenschappelijk is en je het niet terug kunt vinden in DSM-V, heeft de populaire psychologie een definitie gecreëerd van een zeer specifiek soort persoon, waar niet iedereen van op de hoogte is.

Er is veel over geschreven en we hebben een eindeloze lijst van boeken over dit soort mensen. We moeten echter enige aandacht besteden aan de kleine nuances.

“Als iemand op zoek is naar een prullenbak, laat het dan niet jouw geest zijn.”

-Dalai Lama-

Een van deze nuances gaat over “energie.” Er wordt gezegd dat emotionele vampiers “onze energie absorberen.” Als we de sluier, in de stijl van Edgar Allan Poe, terugtrekken, ontdekken we iets dat eigenlijk veel dieper gaat en veel verontrustender is.

Wanneer we relaties opbouwen, ontstaat er ook een harmonieuze uitwisseling van stimuli, versterkingen, informatie, emoties en sensaties.

Deze magie van menselijke interactie genereert altijd veranderingen in de hersenen. Ze geven ons een beloning, een positieve chemische lading door middel van onze neurotransmitters.

Maar als we met een emotionele vampier samen zijn, is er geen uitwisseling. Het contract is eenrichtingsverkeer. Met andere woorden, er is geen flow in de communicatie, geen geven en nemen. Deze positieve wederkerigheid die onze hersenen erkennen als gezond en belangrijk bestaat hier niet.

Wat er in werkelijkheid is, is een zware accumulatie van negatieve emoties en stress, die de hersenen overprikkelen. Het kan een van twee dingen laten gebeuren. Of ze zorgen ervoor dat we ons ongewaardeerd voelen, waardoor we in een hoek van weerloosheid belanden, of ze zorgen ervoor dat we beter reageren door weg te rennen.

Vrouw met zwarte kraaien

Emotionele vampiers en wat ze doen voor onze gezondheid

We zeiden eerder al dat de term “emotionele vampier” bedacht werd door de populaire psychologie, hoewel we deze dynamiek en dit soort mensen ook tegenkomen in de klinische psychologie en het dagelijkse werk van psychologen overal.

We mogen niet vergeten dat de “energie” die ze van je opzuigen – een combinatie van onze geest, motivatie en eigenwaarde – ons in staat stelt om dingen te doen.

Elke constante, negatieve wisselwerking in ons dagelijks leven impliceert dus een progressieve, onherstelbare slijtage aan onze energie.

Ook de impact van emotionele vampieren is nu veel erger door nieuwe technologieën. Mobiele telefoons zijn een veelgebruikt middel dat veel gebruikt wordt door emotionele vampiers. Ze zijn overal, dankzij facebook, twitter en andere sociale media.

Emotionele vampieren zijn besmettelijk

Er zijn veel soorten emotionele vampieren. De collega die altijd praat over hun tegenslagen of roddels verspreidt. Zelfs de giftige ouder of het familielid dat ons controleert en ons niet respecteert.

We zouden wel duizenden voorbeelden kunnen geven en dat is nog steeds niet genoeg. Omdat we er allemaal wel een in onze gedachten hebben: een emotionele vampier die, al dan niet opzettelijk, onze rust verstoort. Hij zuigt onze energie op en brengt ons niets dan ellende.

Tegelijkertijd werken hun plannetjes vanwege iets heel interessants: onze eigen spiegelneuronen.

Spiegelneuronen zorgen ervoor dat deze besmetting zich verspreidt. Ze maken ons gevoelig en ontvankelijk voor wat emotionele vampieren ons laten zien: angst, haat, ongelukkigheid, bitterheid, zorgen. En hoe zwaarder de negatieve belasting, hoe meer ze ons verslijten. Hoe meer onze hersenen overprikkeld worden, hoe groter de stress en zwakte.

Dit zijn enkele van de symptomen die je geleidelijk zult opmerken:

 • Uitputting
 • Zware oogleden
 • Spanningshoofdpijn
 • Slechte stemmingen
 • Het gevoel dat je wil wegrennen
 • Concentratieproblemen
 • Slechte arbeidsprestaties
Man in storm

Soorten emotionele vampieren

Judith Orloff is een bekende Noord-Amerikaanse psychiater en schrijver die verschillende boeken en studies heeft gewijd aan het onderwerp empathie, emotionele besmetting en het concept van emotionele vampieren.

Iets wat ze vanaf het begin heel duidelijk maakt is dat niet alle mensen die aan dit profiel voldoen zich hiervan bewust zijn. Ze zijn zich er wellicht niet van bewust dat hun gedrag en interacties een negatieve invloed hebben op hun omgeving.

Aan de andere kant weten anderen niet alleen dat ze het doen, maar ze doen het ook met een doel: anderen domineren en hun eigen gevoel van eigenwaarde opbouwen.

Anderen onderwerpen om zichzelf te verheffen is een typische strategie van emotionele vampieren. Laten we nu eens kijken naar de zeven types.

“Hij was als een haan die dacht dat de zon was opgestaan om hem te horen kraaien.”

-George Eliot-

1. De narcist

Hun slogan is ‘ik eerst’. Alles draait om hen. Ze verlangen naar bewondering, erkenning en bevestiging.

Ook hebben ze een gebrek aan empathie en ze zullen er altijd op staan dat alles volgens hun verwachtingen, principes en mening wordt gedaan. Ze hebben een zeer beperkt vermogen om anderen te waarderen of te beschouwen en om authentieke vriendelijkheid, echte vriendschap of ware liefde te geven.

Hoe bescherm je jezelf

 • De sleutel is om te weten hoe je met hen kunt communiceren. Stel grenzen, wees oprecht en ga goed om met hun vervelende ego en onbezonnen houding.
 • We moeten vermijden dat we onze eigenwaarde in hun handen leggen. Daarom moeten we ze zien met objectiviteit en ons bewust zijn van hun relationele en emotionele beperkingen.

2. De criticus

Niets wat je doet, zegt, denkt of dat waarde heeft, is genoeg voor de critici. Niets zal goed genoeg zijn voor hun verfijnde smaak, hun wijze ideeën over het leven en oneindige kennis.

Wees echter voorzichtig, want hun grootste vaardigheid is spreken met subtiele genegenheid en ironisch paternalisme zodat je je minderwaardig laat voelen.

Leeuw

Hoe bescherm je jezelf

 • Klap je beschermende paraplu uit en deactiveer de kracht die deze kritiek over je heeft.
 • Neem de macht weg van emotionele vampieren. Als je duidelijk maakt dat hun meningen niet belangrijk genoeg zijn en dat je zelf weet wat goed en slecht is, worden ze zwakker.

3. De onvermoeibare prater die nooit luistert

De onvermoeibare prater is niet geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt, je gedachten of gevoelens. Ze willen alleen dat je er bent om naar hen te luisteren. Om de “container” te zijn waar ze alles kunnen dumpen en ontluchten en je te behandelen als een vuilnisbak.

Als je zo’n persoon in je leven hebt, ligt de fysieke en emotionele uitputting voor de hand en dit is zeer intens.

Hoe bescherm je jezelf

 • Deze personen weten niet hoe ze moeten reageren op non-verbale signalen. Dus je hebt geen andere keuze dan ze krachtig maar beleefd te onderbreken, zodat je duidelijk maakt dat je er niet bent om naar al hun gepraat te luisteren, dat je niet hun dagboek of vuilnisbak bent. Je bent een gesprekspartner, iemand die ook behoeften heeft en gehoord wil worden.

4. Het slachtoffer

Het constante slachtoffer is degene die door de hele wereld is verlaten en gemarginaliseerd. Het leven bezorgd hem niets anders dan pech. Hij kan onmiddellijk herkend worden omdat zijn boodschap altijd negatief is en hij zichzelf ziet als een voodoopop die voortdurend geprikt wordt.

Hoe bescherm je jezelf

 • Deze mensen hebben altijd een laag gevoel van eigenwaarde en dat kunnen we vanaf het begin duidelijk merken. Daarom is het het beste om hun tragediën zoveel mogelijk te rationaliseren.
 • We moeten voorkomen dat we hard tegen hen optreden. In plaats daarvan kunnen we ze beter een heldere blik geven, die hen geleidelijk helpt te zien dat er een oplossing is voor alles en dat ze de controle over hun eigen leven moeten nemen.

5. De controller

Deze mensen zullen proberen om elk aspect van je leven bijna obsessief te controleren. Ze zullen je emoties manipuleren om je te vernietigen, en je energie, je positiviteit, je gevoel van eigenwaarde en zelfs je identiteit te stelen.

Ze zuigen onze kracht op totdat we ervan overtuigd zijn dat alles wat we nodig hebben in één woord kan worden samengevat: hem of haar.

Marionet

Hoe bescherm je jezelf

 • Het geheim van het succesvol verslaan van een controller is assertiviteit en zelfvertrouwen. Laat hen nooit jouw dingen doen. Dank hen voor hun advies en maak duidelijk dat je je eigen advies hebt.

6. De agressieve persoon

Emotionele vampieren die boos zijn en verbaal of fysiek geweld gebruiken zijn de meest gewelddadige. Soms is het alleen maar een onenigheidje waardoor hun woede, minachting of zinloze boosheid plotseling opduikt, waardoor we geschokt en ademloos achterblijven.

Ze zijn net een mijnenveld waar het bijna onmogelijk is om te voorkomen dat ze op ieder moment exploderen.

Hoe bescherm je jezelf

 • Er zijn twee zeer nuttige strategieën wanneer je geconfronteerd wordt met dit soort personen. De enige optie is om ze aan te raden hulp te zoeken bij het omgaan met deze gevoelens. Als ze het niet doen, is de gezondste en meest noodzakelijke actie om weg te lopen.

7. De sarcastische persoon

Sommige mensen zien sarcasme als een verfijnd taalinstrument om de ironische kant van het leven naar buiten te brengen. Zolang we het zo zien, is alles goed.

Maar als sarcasme gebruikt wordt om mensen te bespotten, ze te vernederen en zichzelf tot het genie te maken met een kroon van wreedheid en een scepter van brutaliteit, vergis je niet: we hebben het over een emotionele vampier.

Koningin

Hoe bescherm je jezelf

 • Sarcasme is een subtiel wapen dat we niet zien aankomen. Maar wees voorzichtig, als je je vernederd voelt of als je gevoel van eigenwaarde wordt aangetast, stel dan grenzen. Hoe eerder, hoe beter.
 • We moeten luid en duidelijk zeggen dat we het niet leuk vonden wat ze zeiden. Als ze lachen en zeggen dat het maar een grapje is, moeten we met volharding herhalen dat deze grap niet oké is omdat het pijn doet.
 • Als de sarcastische persoon het effect van zijn handelingen niet ziet en niet verandert, kun je het beste afstand nemen.

Wat als ik de emotionele vampier ben?

In dit stadium is deze vraag bijna onvermijdelijk en zelfs verplicht… Laten we zelf ook gedrag van emotionele vampieren zien en putten we anderen uit?

Ondanks wat we misschien denken, hebben de meesten van ons op een bepaald moment in ons leven een aantal van deze gedragingen laten zien. Of omdat we een laag gevoel van eigenwaarde hadden of omdat we een moeilijke tijd doormaakten.

“Een egoïstisch persoon is iemand die volhardt in het praten over zichzelf wanneer je met hem of haar durft te praten over jou.”

-Jean Cocteau-

Dus kijk hier eens naar, herken je dit in jezelf?

 • Negatieve gedachten of rampdenken.
 • De noodzaak om alles onder controle te hebben, vooral mensen om je heen.
 • De noodzaak om stoom af te blazen tegen anderen, zonder rekening te houden met hun zorgen, meningen of opmerkingen.
 • Zeer kritisch zijn op anderen.
 • Het constante gevoel dat alles fout gaat voor je, dat de wereld tegen je lijkt te zijn.
 • Weten dat dingen niet goed gaan, maar geen hulp willen. Geïrriteerd raken als iemand het probeert.

Als jij zo bent, is het belangrijk om even na te denken. Eerst moet je je gevoel van eigenwaarde versterken, en je vermogen om met emoties en communicatieve vaardigheden om te gaan verbeteren.

Het is echter ook een goed idee om professionele hulp te vragen, want achter deze negativiteit zit soms een depressie.

Er zijn vele soorten emotionele vampieren. Veel van hen kunnen echter weer “menselijker” worden met de juiste hulp en gevoelige, goede begeleiding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.