Zeven prachtige hindoeïstische spreuken

Ontdek 7 prachtige spreekwoorden uit deze eeuwenoude cultuur, die je zullen helpen fysieke en spirituele verlichting te bereiken.
Zeven prachtige hindoeïstische spreuken

Laatste update: 04 april, 2024

Hindoeïstische spreuken verzamelen alle wijsheid van dat deel van de wereld: het is duizenden jaren oud en extreem rijk. Het is een cultuur waar mystiek en spiritualiteit altijd een grote rol hebben gespeeld.

De hindoeïstische cultuur is echt fantastisch. Het is een prachtige mix van uitdrukkingen die afkomstig zijn uit een breed scala van verschillende landen. Daarom is het zo’n enorm rijke cultuur. Het is ook de reden waarom je dit kunt zien in al haar verschillende culturele manifestaties, inclusief haar spreuken.

De hindoeïstische cultuur heeft ook Arabische, boeddhistische, Britse en Portugese invloeden. Er zijn natuurlijk ook de lokale culturen die er vorm aan hebben gegeven. Daarom geven hindoeïstische spreuken zo’n veelkleurig beeld van manieren om naar het leven te kijken. Hier zullen we er zeven laten zien.

“Wat kan een blinde zien, zelfs als hij een lantaarn in zijn hand houdt?”

-Hindoeïstisch spreekwoord-

1. Tegenslag in hindoeïstische spreuken

Een van de mooiste hindoeïstische spreuken gaat over tegenspoed. Het gaat zo: Er staat geen boom in de wereld die niet door de wind aangeraakt is. Het is een mooie metafoor die je eraan herinnert dat niemand aan tegenslag kan ontsnappen. Dat is absoluut onvermijdelijk.

hindoeïstische godin

Slechte tijden zijn als een wind die de takken schudt en hun stabiliteit test. Wat echt opvalt in deze boodschap is het feit dat het er niet toe doet wat voor soort leven je leeft, je zal altijd kwetsbaar zijn voor  aanvallen. Maar je moet dit niet als vreemd of ongewoon zien, want tegenspoed is slechts een deel van het leven.

2. Een vredig hart

Het onderwerp innerlijke vrede is een van de meest voorkomende onderwerpen in hindoeïstische spreuken. Al haar religies en filosofieën hebben het over deze evenwichtige staat waar je kalm wordt, en een plaats van rust met jezelf en de wereld bereikt.

Daarom is er een hindoeïstisch spreekwoord: Een vredig hart ziet in elk dorp een feest. Wat dit betekent is dat het allemaal binnenin jezelf begint. Als je geest vredig is, kijk je met een positief perspectief naar de buitenwereld. Op dezelfde manier zullen interne oorlogen je een veel donkerder beeld laten zien.

3. Lezen en actie

Hier is wat een hindoeïstisch spreekwoord zegt over lezen: Het is altijd goed voor de onwetende om boeken te lezen. Het is nog beter als ze onthouden wat ze gelezen hebben. Het is nog beter als ze het begrepen hebben. Maar het is het beste als ze al die dingen doen en aan het werk gaan.

Deze keer gaat de boodschap over het geven van een even groot belang aan leren als aan het ondernemen van actie op basis van je kennis. Het stelt een schaal in die begint met lezen. Dan gaat het over tot het internaliseren van wat je gelezen hebt. En uiteindelijk eindigt het met actie ondernemen op basis van wat je nu weet.

hindoeïstische spreuken

4. Vrijgevigheid van de ziel

De meeste van deze filosofieën ontmoeten elkaar op een vergelijkbare plaats. Ze hebben het allemaal over solidariteit en broederschap als de hoogste waarden. Dit zijn de waarden die ons tot één ras maken dat met dezelfde ontberingen, met dezelfde lotsbestemming te maken heeft.

Daarom is er één hindoeïstisch spreekwoord: Bomen weigeren niemand hun schaduw, zelfs de houthakker niet. Het is een poëtische manier om te zeggen dat de taak om mensen te helpen zelfs de mensen omvat die je pijn hebben gedaan.

5. De weg naar een gelukkig leven

Er zijn maar weinig gemakkelijke wegen naar geluk. Maar er is geen twijfel dat een van die wegen is om nobele dingen te doen voor andere mensen. Er is een hindoeïstisch spreekwoord dat dezelfde boodschap heeft. Het gaat als volgt: Echt geluk bestaat uit het gelukkig maken van andere mensen.

Het geluk van anderen speelt altijd een rol in het persoonlijke geluk. Het is veel gemakkelijker om je goed te voelen over het leven en de wereld als de mensen om je heen gelukkig zijn. Iemand die anderen wil schaden kan het ook echt bereiken.

Biddende monnik

6. Zaaien en oogsten

Alles in het leven is met elkaar verbonden. Dingen gebeuren omdat er iets is dat ertoe heeft geleid. Maar de meesten van ons zien al deze verschillende delen van het leven als geïsoleerde incidenten. Het gebeurt vaak dat we niet merken dat we gewoon oogsten wat we zaaien.

Er is ook een hindoeïstisch spreekwoord dat hiernaar verwijst. Het goede dat je gisteren hebt gedaan zal je geluk brengen als je wakker wordt. Dit gaat over het idee dat goed zijn voor anderen je persoonlijk geluk zal brengen.

Lotusbloem

7. De Oceaan en een waterdruppel

Het persoonlijke en het universele zijn geen exclusieve concepten. Ze zijn altijd nauw met elkaar verbonden. Ze hebben een wederzijdse invloed op elkaar, en je kunt ze niet uit elkaar trekken. Daarom zitten er altijd zoveel persoonlijke elementen in universele dingen. Persoonlijke dingen zijn natuurlijk ook hun eigen universum.

Dat is precies wat een hindoeïstisch spreekwoord zegt. Ook God verbergt zich in een druppel water in de oceaan. Het woord ‘God’ moet je in dit citaat niet letterlijk nemen. Waar het echt over gaat is een “hogere macht,” niet een specifieke god.

Uiteindelijk hebben al deze hindoeïstische spreuken twee dingen gemeen: schoonheid en diepte. De hindoeïstische cultuur toont zich ook op verschillende manieren, zoals je kunt zien in deze fascinerende uitspraken die je geest kunnen helpen uit te vergroten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Acosta, J. (1995). Vida religiosa y civil de los indios:(Historia natural y moral de las Indias) (Vol. 83). UNAM.
  • Guénon, R. (1945). Introducción general al estudio de las doctrinas hindúes. Losada.
  • Junceda, L. (1998). Diccionario de refranes, dichos y proverbios. Espasa-Calpe.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.