Zeven geweldige citaten van Albert Camus

Zeven geweldige citaten van Albert Camus
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 09 mei, 2019

De meeste citaten van Albert Camus laten zijn opstandige geest zien. Deze in 1913 geboren Fransman was een van de meest opmerkelijke romanschrijvers, journalisten en filosofen van de 20e eeuw.

Hij verloor zijn vader in de oorlog, nog voor zijn eerste verjaardag. Hij groeide op in armoede en kon alleen maar studeren dankzij een beurs die ze aan kinderen van dode veteranen gaven. Ondanks zijn moeilijke opvoeding won hij op zijn 44ste verjaardag de Nobelprijs voor de Literatuur.

Hij werd sterk beïnvloed door Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche. Camus definieerde zichzelf echter als een anarchist. Zijn werk was gericht op de absurditeit van het bestaan.

Ontdek hier zeven van zijn beste citaten!

Het absurde is het essentiële concept en de eerste waarheid.

-Albert Camus-

Liefhebben en geliefd zijn

Dit is een van de beroemdste citaten van Albert Camus aller tijden:

Wie niets geeft, heeft niets. Het grootste ongeluk is niet om niet om niet geliefd te zijn, maar niet om lief te hebben.

Mensen uitgeknipt uit een boek

In dit citaat stelt hij dat liefde een actieve kwaliteit is. Camus was een fan van vrijheid en autonomie. Daarom is wat hij geloofde over liefde niet verwonderlijk. Hij benadrukte altijd het belang om een onderwerp te zijn, in plaats van een object van sentiment.

Naast elkaar lopen

Loop niet achter me aan; ik zal misschien niet leiden. Loop niet voor me uit; ik zal misschien niet volgen. Loop gewoon naast me en wees mijn vriend.

Dit citaat spreekt over vriendschap. Het weerspiegelt ook zijn afwijzing van hiërarchieën. Albert Camus was onafhankelijk en links, en veroordeelde altijd verschillende vormen van macht.

Gedachten over succes

Camus sprak niet veel over succes omdat hij het een beetje ‘absurd’ vond. Hij geloofde in principe dat het bestaan zelf een mislukking was door het gebrek aan betekenis. Hier laten we je een van zijn citaten over succes zien:

Succes is gemakkelijk te behalen, wat moeilijk is, is om het te verdienen.

In dit citaat gaat hij in tegen het gebruikelijke concept van succes als een grote overwinning en ziet het eerder als een ethische, verdienstelijke zaak.

Man met kroon

In het hart van de winter

Albert Camus had een zware jeugd, vooral door de armoede waarin hij leefde. Dankzij zijn professor Louis Germain kon hij echter de wondere wereld van de literatuur ontdekken. Hij voelde zich hier zo dankbaar voor dat hij een deel van zijn toespraak aan Germain wijdde toen hij zijn Nobelprijs aanvaardde.

Dit volgende citaat gaat over die bereidheid om weerstand te bieden en tegenspoed te overwinnen. Het gaat zo:

In de diepten van de winter leerde ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer lag.

Normaal zijn

Veel citaten van Albert Camus zijn ironisch en grappig. Maakt dit ze minder intellectueel en diep? Absoluut niet. Ze tonen echter wel aan dat hij een genie was die in geen geval zijn nederigheid verloor. Zijn citaat dat dit het best beschrijft is het volgende:

Niemand beseft dat bepaalde mensen enorme hoeveelheden energie verbruiken om gewoon normaal te zijn.”

Citaten van Albert Camus en de zin van het leven

Zoals we al eerder zeiden, schreef Albert Camus vaak over de absurditeit van het bestaan. Hij begreep de manier waarop sommige mensen ervoor kozen om hun leven te leiden niet helemaal. Hij had het gevoel dat iedereen wanhopig op zoek was naar zijn werkelijke doel in het leven, zonder te beseffen dat hun leven uit hun handen gleed terwijl ze dat deden.

Citaten van Albert camus

Dit volgende citaat geeft uitdrukking aan een zeer ware paradox:

Je zult nooit gelukkig zijn als je blijft zoeken naar waar geluk uit bestaat. Je zult nooit leven als je op zoek bent naar de zin van het leven.

Het ervaren van de duisternis

Door zijn opvoeding moest Camus snel opgroeien. Dit heeft veel nadelen, maar ook voordelen. Hij realiseerde zich dat alles wat hij in zijn leven had meegemaakt hem maakte tot wie hij was in het huidige moment.

Er is geen zon zonder schaduw, en het is essentieel om de nacht te kennen.

In dit citaat drukt hij uit dat moeilijke tijden leiden tot persoonlijke groei.

Albert Camus verwoordde de menselijke werkelijkheid op een manier die de mensen voor altijd zullen bewonderen. Zijn werk is elegant, creatief, rauw en zal nooit uit de mode raken. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf citaten van Jane Goodall om over na te denken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf citaten van Jane Goodall om over na te denken

Deze prachtige citaten van Jane Goodall hebben allemaal een geweldig doel: het respect van de mens voor de natuur herstellen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.