Zeven enorme voordelen van huilen

Zeven enorme voordelen van huilen

Laatste update: 20 september, 2018

Als we iemand zien huilen, stellen we ons vaak het ergste voor. Onze tranen dienen echter niet alleen om nostalgie, verdriet, verdriet, pijn of woede te uiten, maar kunnen ook van geluk of vreugde zijn. Talloze studies hebben bewezen hoe groot de voordelen van huilen voor ons lichamelijke en emotionele welzijn eigenlijk zijn.

We weten dat huilen een manier is om uit te drukken wat we op een bepaald moment voelen, meestal zijn dit negatieve gevoelens. Wist je echter ook dat huilen natuurlijk, gezond en normaler is dan mensen denken? We zijn niet sterker of mentaal stabieler als we niet huilen. Sterker nog, huilen biedt enorm veel voordelen. Wij zetten de grootste voor je op een rijtje.

Niet alle tranen zijn gelijk gemaakt

Mensen produceren drie soorten tranen. Elke soort heeft een andere samenstelling, afhankelijk van de functie en herkomst.

  • Basale tranen zijn voornamelijk gemaakt van eiwitten en houden onze ogen vochtig. Deze tranen hebben we bijna altijd in onze ogen.
  • Reflexieve tranen worden vrijgegeven als reactie op bepaalde externe factoren, zoals rook of wind. Ze beschermen je ogen tegen irritatie.
  • Emotionele of psychische tranen komen als een reactie op emoties. Dit zijn dan ook de tranen waar we naar verwijzen wanneer we zeggen dat we huilen. Ze bevatten neuromodulerende elementen (prolactine, adrenocorticotrope hormonen en leu-enkephaline) die functioneren als natuurlijke pijnstillers.
Vrouw huilt: de voordelen van huilen

De voordelen van huilen: het is rustgevend

Huilen helpt je te kalmeren en stoom af te blazen. Maar het stelt je ook in staat om te veranderen en helpt bovendien met een veel diepere onderliggende conditie: angst. Huilen is goed voor je.

Waarom? Omdat huilen je parasympathische zenuwstelsel activeert, dat verantwoordelijk is voor het handhaven of bevorderen van ontspanning en rust in het lichaam nadat het zich heeft ingespannen. Het activeren van het parasympathische zenuwstelsel triggert reacties in je lichaam, waardoor het reageert op stress en participeert aan metabolische regulatie.

Huilen werkt pijnstillend, boost de stemming en verbetert de slaap

Een onderzoek uit 2014 wees uit dat emotionele tranen twee stoffen afgeven die mensen nodig hebben om zich goed te voelen: oxytocine en endorfine. Slechte gevoelens, zowel lichamelijk als emotioneel, worden verzacht omdat deze hormonen een gevoel van genot en diepgaand welzijn genereren.

Na het huilen moeten we soms lachen of glimlachen. Net had je bijna geen tissues meer en nu lach je, hoe kan dit? Omdat oxytocine en endorfines je humeur verbeteren. Het verzachtende, stemmingsbevorderende en pijnstillende effect zal je ook helpen om beter te slapen en gemakkelijker in slaap te vallen.

Tranen beschermen je tegen bacteriën

Lysozyme, een enzym wat in tranen voorkomt, speelt hier een essentiële rol. Het werkt als een bacteriostatische barrière, omdat het de celwanden van bacteriën verandert en ongedaan maakt. Het is dan ook een zeer effectieve en natuurlijke manier om je ogen veilig en schoon te houden. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat het je zelfs beschermt tegen stoffen als miltvuur en helpt om de weerstand die bacteriën hebben ontwikkeld tegen antibiotica te overwinnen.

Huilen werkt stressverlichtend

Dit is een van de beste voordelen van huilen, vind je niet? Wanneer je huilt als reactie op stress, geven je tranen dezelfde chemische stoffen af ​​als de stoffen die de stress in de eerste plaats veroorzaakten. Paradoxaal, maar waar.

Wanneer je huilt, neemt je gehalte aan mangaan bijvoorbeeld af. Mangaan is een mineraal dat nauw verwant is met emotionele toestanden als angst, zenuwen en agressie. Huilen verlaagt ook je adrenaline en noradrenaline, stoffen die je meer afscheidt in stressvolle of gevaarlijke situaties.

Vrouw huilt: de voordelen van huilen

Huilen is een roep om empathie

Als we iemand zien huilen, dan is het normaal dat we ons in diegene inleven en hem een schouder bieden. We nemen aan dat hij hulp nodig heeft of dat er iets ergs is gebeurd. We zien het als een teken dat hij gekwetst of overstuur is. In ieder geval trekt het gehuil ons naar hem toe.

Huilen is een manier om troost en steun te krijgen van de mensen om ons heen. De reden hiervoor is hechtingsgedrag. In dit opzicht is huilen een manier om om hulp te vragen of iets ander dat we nodig hebben.

Huilen helpt je jezelf beter te leren kennen

Sommige auteurs, zoals Michael Trimble, beweren dat er achter huilen een hele wetenschap zit. Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen eerder huilen dan anderen. Andere experts, zoals Ad Vingerhoets, zeggen dat het aantal keren dat iemand huilt afhankelijk is van twee specifieke persoonlijkheidskenmerken: empathie en neuroticisme.

In beide gevallen is jezelf beter leren kennen een van de grootste voordelen van huilen. Soms wordt huilen als een teken van zwakte beschouwd, terwijl het eigenlijk een teken van emotionele kracht is. Tranen zeggen veel over ons. Ze geven ons inzicht in onze zwakheden, wanneer en hoeveel we anderen nodig hebben en wat ons beïnvloedt.

Nu ken je de voordelen van huilen. Door je tranen tegen te houden, ontzeg je jezelf een emotionele reiniging die je misschien wel hard nodig hebt. Schaam je dus niet en wees niet bang om jezelf te uiten. Laat ze vloeien!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.