Zeven boeddhistische tips om met woede om te gaan

Iedereen ervaart weleens woede, dit is onvermijdelijk. Het boeddhisme leert ons dat het mogelijk is om met woede om te gaan, zolang we ons maar bewust zijn van wat het is en waar het voor staat.
Zeven boeddhistische tips om met woede om te gaan

Laatste update: 16 juni, 2019

Boeddhisten geloven dat mensen speciale training nodig hebben om met woede om te leren gaan. Er zijn namelijk bepaalde houdingen en deugden voor nodig. In dit artikel delen we daarom zeven boeddhistische tips om je te helpen dit te bereiken.

Af en toe boos zijn is volkomen normaal. Als je echter niet weet hoe je hiermee om moet gaan, kun je zowel jezelf als anderen veel pijn doen. Vergeet niet dat een paar minuten van woede een heel leven kunnen veranderen.

De geest is alles. Wat jij denkt, word je.

-Boeddha-

In het boeddhisme dient meditatie als een manier om meer zelfbeheersing en een groter bewustzijn te ontwikkelen. Naast meditatie, zijn er echter nog een paar sleutels die je kunnen helpen om met woede om te gaan. Dit zijn er zeven van:

Zeven boeddhistische tips om met woede om te gaan

1. Acceptatie kan je helpen woede aan te pakken

Volgens het boeddhisme is accepteren dat je boos bent de beste manier om met woede om te gaan. Het lijkt misschien cliché, maar veel mensen proberen hun woede te verbergen omdat ze zich schamen voor hoe ze zich voelen.

Het is echter goed om te onthouden dat geen enkele emotie goed of slecht is. Het gaat eerder om hoe je omgaat met wat er met je gebeurt en wat je voelt. Mensen kunnen allerlei soorten emoties ervaren, daarom is het belangrijk om ze allemaal te herkennen en te accepteren.

Vrouw die ergens over nandenkt

2. Wees een held

Als je wanneer je boos bent volledig explodeert en je impulsen de vrije loop laat, dan weet je niet hoe je met deze emotie moet omgaan. Alleen helden weten hoe ze moeten omgaan met hun woede. Ze weten dat het niet controleren van hun woede alleen maar tot nieuwe kwaden leidt.

Heldhaftigheid houdt in niet reageren en in plaats daarvan geduld opbrengen. Tegelijkertijd houdt het ook in dat je je niet laat meeslepen. Met andere woorden, het houdt in dat je wacht en jezelf geen gevangene laat worden van je impulsen. Gun jezelf wat tijd om op een intelligente manier te reageren op elke situatie.

2. Realisme

Woede is een emotie die je in gevaar brengt en je lichamelijke en mentale gezondheid bedreigt. Het is jouw vijand. Sommige mensen zijn echter geneigd te geloven in de illusie dat het niet controleren van hun woede een manier is om zichzelf te herbevestigen.

Het is belangrijk dat je jezelf niet laat meeslepen door deze fantasie. Diezelfde woede kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je een situatie overschat. Daarom is het ook zo belangrijk om realistisch te blijven. Brengt de situatie of persoon je werkelijk schade toe? Zal exploderen van woede werkelijk helpen om een oplossing te vinden?

4. Observatie

Ook dit is een van die zeer handige boeddhistische tips om met woede om te gaan. Voordat je reageert, is het goed om even stil te staan ​​bij wat er in je lichaam gebeurt. Welke spieren zijn gespannen? Wat voor gevoel heb je in je buik? Hoe adem je?

Daarnaast is het ook belangrijk om de ideeën te analyseren die door je hoofd gaan. In plaats van na te denken over de andere persoon of de situatie die jou ongemak bezorgt, kun je je aandacht liever richten op jezelf. Deze oefening zal je helpen te kalmeren.

Controle krijgen over je geest

5. Leer van de vijand

Het boeddhisme zegt dat je voor je vijand moet zorgen en deze moet beschermen. Dit lijkt in eerste instantie tegenstrijdig. Het is echter een zeer intelligente manier om met woede om te gaan. Je moet jezelf afvragen wat je kunt leren van die persoon of situatie die jou boos maakt.

Het is belangrijk om bereid te zijn om compromissen te sluiten. Bedenk dat noch jij noch je vijand de absolute waarheid bezit. Onthoud tevens dat niet iedereen het altijd met je eens hoeft te zijn. Probeer de reden achter alles wat tegen je is te begrijpen. Er valt vast en zeker iets te leren.

6. Denk aan de dood

Veel mensen hebben een bijna-doodervaring gehad die hun kijk op het leven heeft veranderd. Dit komt omdat dit soort ervaringen mensen eraan herinneren dat alles eindigt, inclusief het leven. Om deze reden is het niet goed om je leven te verspillen aan onzin.

Een van de handigste boeddhistische tips is daarom om jezelf af te vragen hoe belangrijk die persoon of situatie zou zijn als vandaag de laatste dag van je leven was. Zou het de moeite waard zijn om de laatste uren van je leven aan die situatie, dat gevoel of die persoon te besteden?

7. Zaai

Volgens boeddhisten en ons gezond verstand, oogst je meestal wat je zaait. Je bent daarom zelf verantwoordelijk voor je eigen lijden. Als je vernietiging zaait, zul je ook vernietiging oogsten. Evenzo, zul je als je een cyclus van geweld start, hier vroeg of laat zelf een slachtoffer worden.

Wee daarom voorzichtig met hoe je handelt. Denk aan je welzijn en denk na over de gevolgen. Het is vrijwel onmogelijk om dit te doen als je boos bent. Het beste om te doen is dus om jezelf wat tijd te geven om na te denken.

Al deze boeddhistische tips om met woede om te gaan proberen ons eraan te herinneren dat impulsief handelen bijna altijd negatieve gevolgen heeft. Je geest zou je acties moeten bepalen, niet andersom.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hanh, T. N. (2002). La ira: el dominio del fuego interior. Oniro.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.