Zes voordelen van paardentherapie

Zes voordelen van paardentherapie

Laatste update: 28 januari, 2021

Paardentherapie is een relatief nieuwe trend. In 460 voor Christus sprak Hippocrates over de voordelen van paarden bij het oplossen van gezondheidsproblemen. Het was echter pas in de jaren ’60 toen mensen het als een vorm van revalidatie begonnen te gebruiken.

Bij het rijden op een paard begint de patiënt met het stimuleren van lichaamsdelen die hij nog nooit eerder had geoefend. Dit stelt hen in staat om hun evenwicht en mobiliteit te verbeteren en opent een ongelooflijke communicatieve reactie in de ruiters.

De patiënten hoeven niet in een conventionele positie te rijden. Ze kunnen achterstevoren zitten, staan of in verschillende andere posities staan. Het ritme van de draf van een paard is vergelijkbaar met de bewegingen van het bekken tijdens het lopen.

Daarom is paardentherapie perfect voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ook voor mensen met de volgende aandoeningen wordt de paardentherapie ten zeerste aanbevolen:

  • autisme
  • downsyndroom
  • sclerose
  • cerebrale parese

We moeten echter in gedachten houden dat dit een alternatieve therapie is die altijd samen moet gaan met een medische behandeling. Als dit niet het geval is, dan zal het voor ons moeilijk zijn om enige verbetering op te merken.

Het aaien van een paard

Waarom paardentherapie

Dieren creëren vaak een speciale band met mensen en dit geldt vooral voor paarden. De non-verbale communicatie tussen de persoon en het paard versterkt de emotionele band die ontstaat. Woorden zijn niet nodig om ze perfect op elkaar af te stemmen. Emoties vinden ruimte om te stromen en de relatie tussen hen creëert een liefde en begrip dat vaak onbeschrijfelijk is.

Twee paarden in een wei

Lichamelijke beweging

Tijdens de paardentherapie traint en gebruikt de patiënt veel verschillende spieren in zijn lichaam. Evenwicht, kracht en beweeglijkheid zijn essentieel. Ook moet de patiënt altijd begeleid worden door een persoon die steeds goed oplet.

Deze therapie bevordert de gewrichtsmobiliteit en versterkt ook de buik, billen, kuitspieren en armen. Het is ook een uitstekende therapie om de wervelkolom te versterken.

Een ander voordeel is dat de lichaamstemperatuur van het paard de ruiter helpt ontspannen. Al deze voordelen zullen ons zeker nieuwsgierig genoeg maken om er iets meer over te leren. Het is daarom zo’n complete en zeer aan te bevelen sport.

Hij is nobel, sterk, gevoelig, majestueus en opmerkzaam. Het paard leert iedereen die weet hoe te observeren.

-Gabriel Oliverio-

Het verbetert het zelfvertrouwen

Het hebben van therapie met paarden helpt mensen met een handicap om zich nuttig te voelen. Dieren beoordelen, bespotten en bekritiseren niet. Ze behandelen mensen gelijk, zonder onderscheid. Ze weten ook hoe ze dankbaar moeten zijn voor elke show van genegenheid en liefde.

Paardentherapie werkt als een katalysator voor complexere emoties. De liefde en het begrip dat een dier ons kan geven zijn soms veel rijker dan wat sommige mensen ons kunnen bieden. Dit is iets wat iedereen die met een dier heeft geleefd weet.

Het verhoogt het aandachtsbereik

Deze therapie verbetert de concentratie en aandacht, iets wat echt waardevol is bij mensen met ADHD. De patiënt richt zich op de relatie met het paard, waardoor het ruimtelijk-temporele domein wordt vergroot en pre-operatief denken wordt bevorderd.

Van alle patiënten met ADHD is het vooral goed voor kinderen. Training en het vergroten van hun vermogen om de aandacht te controleren en te behouden is belangrijk. Dit geldt ook als de effecten van de paardentherapie in hun opleiding moeten worden toegepast. Aan de andere kant, op zintuiglijk en cognitief niveau, verhoogt het de reflexen en stabiliteit.

Paardentherapie kind op een paard

Het ontspant en ontstrest in gelijke mate

Deze vorm van therapie is een geweldige oefening om de geest te bevrijden van de dagelijkse stress. Veel psychologen bevelen het aan om met angst- en stressproblemen om te gaan. Op dezelfde manier wordt het ook gebruikt in sommige gevallen van anorexia en boulimia.

Het helpt mensen ook om om te gaan met andere mensen die zich buiten hun gebruikelijke kring bevinden. Het verbetert de zelfbeheersing van emoties en leert patiënten om op een gepaste manier uit te drukken wat ze voelen.

In contact met de natuur door paardentherapie

De patiënt heeft niet het gevoel dat hij of zij zich op een zeer formele of kunstmatige plaats bevindt, zoals hij of zij zich in het kantoor van een psycholoog kan voelen.

Het volgen van paardentherapie geeft henm de mogelijkheid om buiten te zijn. Deze natuurlijke omgeving geeft de patiënt de mogelijkheid om zijn zintuigen te verbreden. Dit, op zijn beurt, verhoogt zijn welzijn.

Het contact met de natuur is zeer therapeutisch en laat de patiënt en het dier toe om in dezelfde omgeving met elkaar om te gaan. Tegenwoordig wordt het door veel mensen over de hele wereld beoefend.

Het is zeer wijd verspreid, dankzij de ontelbare voordelen. Je moet er echter rekening mee houden dat het altijd samen moet gaan met gespecialiseerde behandelingen. Wellicht ook interessant voor jou

Voordelen van therapie met dieren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Voordelen van therapie met dieren

Honden zijn onze beste vrienden en voor een goede reden! Het maakt niet uit wat voor een dag je nou hebt gehad: ze zijn er altijd voor je. Maar naa...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Zamarra San Joaquín, M.P. (2002). Assisted Therapy for Pets. Well-being for Human Beings.
  • Barbados Sánchez, Alejandra. (2016). The Effectiveness of Animal-Assisted Therapy in People with Disabilities. University Institute for Integration into the Community. Salamanca.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.