Zes tips om te helpen bij angst tijdens het wachten op belangrijk nieuws

Weinig dingen veroorzaken zoveel angst als wachten op een resultaat, een telefoontje of belangrijke informatie. Als je merkt dat je je identificeert met dit soort gevoelens, bieden we je in dit artikel zes eenvoudige tips om ermee om te gaan.
Zes tips om te helpen bij angst tijdens het wachten op belangrijk nieuws

Laatste update: 04 januari, 2022

In afwachting van de resultaten van een medische test. Een week moeten wachten om te weten of je al dan niet geslaagd bent voor een echt belangrijk examen. Wachten om te horen of je een bepaalde baan hebt. Angst tijdens het wachten op belangrijk nieuws is een veelvoorkomend verschijnsel. Inderdaad, het overkomt ons allemaal op een of ander moment.

Je geest stopt niet met tollen en daarnaast keren je emoties zich vaak tegen je. In feite, hoewel er momenten zijn waarop je je optimistisch en hoopvol voelt, worden je gedachten al snel catastrofaal en begin je op het ergste te anticiperen. Bovendien correleert dit type angst geassocieerd met gedwongen wachten met meerdere somatisaties.

Maagpijn, darmstoornissen, rugpijn, slaapproblemen… Het is als een soort marteling waaraan je niet kunt ontsnappen. Bovendien treft deze psychofysische realiteit zowel kinderen als volwassenen. Wat kun je eraan doen?

Een sleutel tot het beheersen van de angst die gepaard gaat met wachten, is om je te concentreren op die aspecten die je onder controle hebt. Ontspanningstechnieken en meditatie kunnen ook helpen.

Man met angst bij het wachten op belangrijk nieuws

Zes tips om te helpen wanneer je angstig bent bij het wachten op belangrijk nieuws

Er is iets inherent angstigs aan elke vorm van wachten. Soms wacht je bijvoorbeeld, na een geweldige date met iemand die je leuk vindt, de volgende dag met spanning op een bericht van hen waarin je om een tweede date vraagt.

Dan is er het angstige wachten op de resultaten van medische tests of examens. Aan de andere kant zijn er stellen die wachten om een kind te verwekken en mensen die wachten op rechterlijke uitspraken.

We zouden kunnen zeggen dat het leven zelf leren wachten is en dat het bestaan één grote wachtkamer is. Daarom leer je al vrij vroeg in je leven dat je je lot niet in de hand hebt en dat onzekerheid je eeuwige reisgenoot zal zijn.

Sommige mensen gaan beter om met de angst om op belangrijk nieuws te wachten dan anderen. Als jij een van degenen bent die het moeilijk heeft, zijn hier enkele tips om te helpen.

1. Concentreer je op de dingen waar je iets aan kunt doen

Er zijn momenten waarop frustratie aan je vreet. Dat komt omdat datgene waar je geen controle over hebt, precies dat is waar je op wacht. Om met deze stressvolle situatie om te gaan, moet je letten op wat je wel kunt doen. Er zijn er zelfs tientallen, en als je hieraan denkt, kun je je welzijn verbeteren.

Analyseer vanuit je realiteit en je specifieke probleem rustig welke elementen je aankunt. Je kunt bijvoorbeeld je emoties onder controle houden. Daarom kun je beginnen met emotioneel management.

2. Vertrouw op jezelf: geloof dat, wat het resultaat ook is, je het onder ogen zult kunnen zien

Als je angstig bent bij het wachten op belangrijk nieuws, moet je je zelfvertrouwen activeren. Je hebt geen controle over je lot. Bovendien, zoals je heel goed weet, heeft het niet veel zin om gewoon te willen dat er iets gebeurt.

Wat in dit opzicht altijd helpt, is te denken dat je, wat het resultaat ook is, in staat zult zijn om het onder ogen te zien en ermee om te gaan. Of het nu goed of slecht is.

Ongeacht de oplossing van je wachten, het belangrijkste is om te geloven dat je alles aankunt wat op je pad komt.

3. Positief zijn helpt altijd (maar wees niet te naïef)

Er is nooit een tekort aan mensen die erop wijzen dat het de juiste keuze is om je ‘voor te bereiden op het ergste’. Het enige dat met die aanpak wordt bereikt, is het ongemak vergroten.

Dr. Kyla Rankin en Dr. Kate Sweeny, professoren psychologie aan de Universiteit van Californië, gespecialiseerd in wachtangst, hebben een onderzoek gedaan (Engelse link) naar dit onderwerp.

Ze bevestigden dat het behouden van een positieve benadering van resultaten succesvoller is in het zorgen voor mentaal welzijn. Daarom lijkt het erop dat gematigd en realistisch optimisme angst en stress aanzienlijk vermindert.

4. Voer eenvoudige taken uit

Wanneer je angstig bent bij het wachten op belangrijk nieuws, heb je de neiging om op de automatische piloot te handelen. Je bent niet geconcentreerd. Je geest is ergens anders. Verder ontbreekt het je aan verlangen en energie.

Een eenvoudige strategie om deze mentale toestand te verminderen, is dus het uitvoeren van eenvoudige, motiverende taken waarmee je je stress kunt verminderen. Gun jezelf zoveel mogelijk vrije tijd, zoals lezen, wandelen of een film kijken.

5. Praat met iemand over wat er met je gebeurt

We hebben allemaal wel eens de angst van wachten ervaren. Het is inderdaad een soort ‘universele nood’. Een manier om ermee om te gaan, is door tijd door te brengen met uw belangrijke anderen.

Praat met je vrienden of familie over hoe je je voelt en de ideeën die in je opkomen. Zo kun je je emoties ventileren en relativeren door je aandacht op andere dingen te richten.

Vrouw bij een meer

6. Accepteer je gevoelens en gedachten: het onderdrukken ervan maakt de angst alleen maar groter

Niet denken om niet te lijden is een nutteloze strategie. Emoties onderdrukken en negatieve gedachten verdringen werkt ook niet.

In feite moet je bij het omgaan met angst, in al zijn vormen, ruimte laten voor elke sensatie, elk idee en elke emotie om naar boven te komen en ze te accepteren, te begrijpen en te rationaliseren. Om dit te doen is het vaak handig om een dagboek bij te houden en alles op te schrijven wat je voelt.

Oefeningen zoals ontspanning, ademhalingstechnieken en mindfulness zijn ook geldige en interessante bronnen. Uiteindelijk gaat het erom de strategie te vinden die het beste bij jou past.

Uiteindelijk zal de tijd verstrijken en heb je waar je op hebt gewacht. Door van dit soort ervaringen te leren, kun je ongetwijfeld met meer succes omgaan met die onvermijdelijke, angstige wachttijden van de toekomst. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf tips om je te helpen je partner met angst te ondersteunen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf tips om je te helpen je partner met angst te ondersteunen

Om je partner met angst te ondersteunen, moet je leren naar hem te luisteren en geïnteresseerd te zijn in zijn gevoelens.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rankin, Kyla & Sweeny, Kate. (2021). Preparing Silver Linings for a Cloudy Day: The Consequences of Preemptive Benefit Finding. Personality and Social Psychology Bulletin. 014616722110378. 10.1177/01461672211037863.
  • Knapp, Sarah & Wilson, Melissa & Sweeny, Kate. (2021). The role of two emotion regulation tendencies across two waiting periods. Motivation and Emotion. 45. 1-10. 10.1007/s11031-021-09869-3.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.