Zes tekenen dat je een stagnerende relatie hebt

Heb je het gevoel dat je relatie nergens heen gaat? Heb je het gevoel dat de dynamiek die er heerst achterhaald is? In dit artikel geven we je enkele richtlijnen om te bepalen of je relatie vastloopt.
Zes tekenen dat je een stagnerende relatie hebt

Laatste update: 13 april, 2022

Je relaties doorlopen verschillende stadia, waarin je verschillende ervaringen beleeft en verschillende uitdagingen overwint. In deze continue veranderingsprocessen kun je echter het gevoel hebben dat je relatie niet vooruitgaat en niet groeit. Wanneer dit gebeurt, kan je een stagnerende relatie hebben.

Soms, ondanks je verlangen om bij elkaar te blijven, evolueert je relatie niet of gebeurt dit in de tegenovergestelde manier van de individuele ontwikkeling van jullie beiden. Waarom gebeurt dit? Betekent het altijd het einde van een relatie?

Weten hoe je bepaalde informatie die verband houdt met je relatie moet interpreteren, is essentieel om een veranderingsproces op gang te kunnen brengen. Het begint altijd met het besef dat er iets moet veranderen. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste signalen zijn die erop wijzen dat je een stagnerende relatie hebt.

Zes tekenen dat je een stagnerende relatie hebt

1. Je voelt je leeg

Je relatie projecteert gevoelens van leegte in je. Misschien voel je je op andere gebieden van je leven voldaan, maar als je aan je partner en je relatie denkt, heb je het gevoel dat er iets ontbreekt. Je weet misschien niet eens wat het is.

De leegte kan komen door een gebrek aan betekenis in je relatie. Je lijkt geen toekomst te hebben om naar toe te lopen en je vraagt je af wat je eigenlijk aan het doen bent in de relatie. Dit gebrek aan richting, doel en betekenis laat een leeg gat achter. Dat komt omdat je onvervuld bent.

Trieste vrouw denkt na
Het gebrek aan richting en betekenis in een relatie kan gevoelens van leegte veroorzaken.

2. Je hebt geen gezamenlijke plannen

Wanneer je relatie stagneert, vermijd je het maken van plannen voor dates. Dit komt meestal omdat er een onopgelost conflict tussen jullie twee is en je alleen het absolute minimum aan contact wilt. Daarom is vermijden een strategie die je gebruikt om het ongemak van het conflict weg te houden. Deze strategie wordt duidelijk wanneer je merkt dat je meer tijd doorbrengt op je werk of met vrienden.

Als je relatie stagneert, zul je merken hoe je bent gestopt met het maken van plannen samen. Dit soort vermijding verergert de situatie en stagneert de relatie nog meer omdat je je moeilijkheden en obstakels niet onder ogen ziet. Dat komt omdat de beste manier om je problemen op te lossen, is ze onder ogen te zien.

3. Gebrek aan passie, intimiteit of toewijding

Als je relatie stagneert, zul je merken hoe de passie en je verlangen om bij je partner te zijn geleidelijk vervaagd. Je zult zien hoe intimiteit, nabijheid en verbinding tussen jullie twee is verwaterd. Je zult ook merken dat de toewijding die je eerder had om tegenspoed te overwinnen en een stabiele relatie te behouden niet langer zo sterk is.

Wanneer de blokkade echt merkbaar is, zie je tekortkomingen in alle drie de dimensies. Het is echter niet nodig dat ze allemaal aanwezig zijn om de relatie als stagnerend te beschouwen. Of een bepaald onderdeel wordt aangetast of niet, hangt af van de oorzaken of weerstanden die de voortgang van je relatie belemmeren.

4. Een wazige horizon

Een ander teken dat je relatie stagneert, is dat je niet samen aan een toekomst denkt. Heb je bijvoorbeeld moeite om je over een paar jaar met je partner voor te stellen?

Merk je dat ze het onderwerp van praten over de toekomst van je relatie vermijden? Of vind je het echt leuk om over de toekomst te praten of zelfs te fantaseren, maar vindt je partner het moeilijk om erover te praten of verandert hij van onderwerp als je het ter sprake brengt?

Geen visie hebben op een toekomst samen is een teken dat je relatie stagneert. Dat komt omdat er geen wens is om de relatie te behouden. Dus als er geen toekomst is, hoe weet je dan of je vooruit gaat? Hoe kom je verder op het juiste pad, als je niet weet waar je heen gaat?

Boos stel
Als jullie allebei aan je individuele toekomst denken, maar niet aan een gedeelde, kan je relatie stagneren.

5. Je individuele evolutie is divergent

Een relatie wordt in stand gehouden door de gezamenlijke bijdrage die jullie beiden leveren. Als je verschillende paden bewandelt, wordt het extreem moeilijk voor je relatie om vooruit te komen en stagneert het. Het is alsof je verwacht dat een auto vooruit gaat als de achterwielen in de tegenovergestelde richting draaien van de voorwielen.

Eén persoon maakt nog geen stel. Er zijn minimaal twee personen nodig. Inderdaad, de evolutie en ontwikkeling van je relatie hangt voor een groot deel af van de harmonie tussen jou, de communicatie (Engelse link) en de steun die je elkaar biedt. Dit motiveert jullie om samen naar de toekomst te lopen die jullie samen hebben gevisualiseerd.

6. Frustratie

Als jullie allebei gefrustreerd of boos zijn over wat elkaar zegt of doet, is dat een teken dat jullie relatie stagneert. Meestal houden deze gevoelens verband met de ontevredenheid of het ongemak om bij elkaar in de buurt te zijn.

Het voortdurende conflict tussen jullie twee kan jullie ook gefrustreerd laten voelen. Dat komt omdat er niets verandert, ook al heb je het geprobeerd.

Ten slotte moeten we vermelden dat, net zoals één zwaluw geen zomer maakt, één enkel waarschuwingssignaal niet voldoende is om te beweren dat een relatie stagneert. In feite is een stagnerende relatie het product van meerdere factoren die het verschijnen van de tekens ondersteunen die we in dit artikel hebben genoemd (en ook enkele die we niet hebben genoemd).


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, F. E., & Ilabaca Martínez, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP11(2), 42-60.
  • Pérez, B. T., García, P. J. C., & Rodríguez, N. T. C. (2006). La atribución de causas a la ruptura de pareja. International Journal of Developmental and Educational Psychology2(1), 477-486.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.