Zes psychologische voordelen van pilates

Zes psychologische voordelen van pilates

Laatste update: 07 mei, 2018

Beweging is waarschijnlijk het advies dat op de eerste plaats staat in het lijstje dat artsen en psychologen geven. Het versnelt de werking van de hersenen, versterkt je spieren en produceert endorfines, de gelukshormonen. Iedereen kiest de training die het best bij hem past. Maar er is onlangs een manier van trainen heel populair geworden: pilates. En je zult niet geloven hoe goed het is voor je geestelijke gezondheid. We laten je hier kennismaken met de psychologische voordelen van pilates.

In het begin van de twintigste eeuw is dit lichamelijk en geestelijk trainingssysteem opgedoken. Joseph Hubertus Pilates heeft dit programma tot bij ons gebracht. Aanvankelijk noemde hij het “Contrologie” omdat je de geest moest gebruiken om je lichaam te beheersen. Het doel is dat je probeert tussen de geest en het lichaam een harmonie en evenwicht te verkrijgen.

De zeven basisprincipes van pilates

  • Harmonisatie van de houding
  • Concentratie
  • Centreren
  • Controle
  • Ademhaling
  • Vloeiende beweging
  • Precisie

Door de jaren heen hebben mensen nieuwe dingen toegevoegd. Sommige van die aanvullingen omvatten toestellen, materialen en specifieke houdingen uit andere disciplines, zoals bijvoorbeeld uit de yoga. Tegenwoordig gebruikt men pilates in behandelingsplannen voor revalidatie. De reden daarvoor is dat het helpt om de wervelkolom en andere spieren te stabiliseren. Overal ter wereld zijn er mensen die pilates beoefenen, onder hen ook vele bekende artiesten en beroemdheden.

Het is niet alleen succesvol omdat mensen uit deze training een opmerkelijke lichamelijk verbetering halen. Maar ook de enorme psychologische voordelen van pilates zijn bekend. Want mensen die regelmatig aan pilates doen, voelen zich op psychologisch en emotioneel vlak veel beter.

“Gezondheid is niet alleen een normale conditie, maar het is onze plicht niet alleen om het te verkrijgen maar ook om het te onderhouden.”

-Joseph Pilates-

 Share

Psychologische voordelen van pilates

Zes psychologische voordelen van pilates

Het helpt je slapen

Pilates beoefenen zorgt dat je ontspannener bent wanneer het tijd is om te gaan slapen. Je zal ook beter slapen. Bovendien vermindert het je stress, verbetert het de concentratie en helpt het om negatieve gedachten kwijt te raken. Dit laatste effect bereiken we dankzij een diepe ademhaling.

Pilates maakt door middel van de uitademing gifstoffen vrij. Via de inademing voorziet het de huid, de spieren en de organen van zuurstof. Het is een verbazingwekkende natuurlijke remedie. Bovendien is het voldoende doeltreffend zodat je geen slaapmiddelen hoeft te nemen.

Het bevordert je zelfvertrouwen

Eén van de psychologische voordelen van pilates is dat het een aanzienlijke positieve invloed heeft op je zelfvertrouwen. Zodra je de veranderingen in je lichaam merkt, zal ook je vertrouwen stijgen.

Het ontspant je en maakt je sterker

Het is algemeen bekend dat pilates één van de meest ontspannende bewegingsvormen is die bestaan. Want het geeft je lichaam veerkracht en verbetert je ademhaling. Pilates wordt meestal zeer aangeraden aan mensen met stress en angststoornissen. Bovendien is het een geweldige techniek voor iedereen die zijn levenskwaliteit wil zien verbeteren en iets nieuws wil proberen dat gebaseerd is op traditionele disciplines.

Het is een geweldige manier om sociaal contact te hebben

Pilateslessen zijn een geweldige manier om mensen te ontmoeten. Je hoeft dus niet in een teamsport te stappen want teamsporten passen niet bij iedereen. Maar toch heb je een unieke manier gevonden om sociaal contact te hebben.

Als je iemand bent die liever dingen alleen doet, maak je dan geen zorgen. Want er zijn alternatieve klasgroepen met weinig mensen. Je kan zelfs proberen om het thuis in je eentje te doen. Maar we raden je wel aan eerst een deskundige te raadplegen. Wanneer je een nieuwe vorm van beweging start, moet je altijd voorzichtig zijn.

Psychologische voordelen van pilates

Het verbetert je seksleven

Pilates versterkt de zone van het bekken, de onderrug en de buikspieren. Dat zal het veel gemakkelijker maken om een orgasme te bereiken. Bovendien zal het genotvoller zijn. Je wordt ook leniger en dat opent allerlei soorten mogelijkheden. Wees niet bang om dingen uit te proberen, zolang jullie beiden akkoord zijn. Alles wat de kwaliteit van je seksleven kan verbeteren, moet met open armen ontvangen worden.

Pilates leert je over jezelf

Eén van de voordelen van pilates die mensen meestal vergeten is dat het je over jezelf leert. En het is erg belangrijk dat je je sterke kanten, je zwakheden en je vermogens leert kennen.

Een goede zelfkennis is de sleutel tot een juiste verbinding tussen lichaam en geest. Het is niet altijd gemakkelijk om harmonie tussen lichaam en geest te vinden. Maar met focus en diepe ademhaling kan je dat bereiken.

Psychologische voordelen van pilates

Pilates is perfect voor iedereen en voor elke leeftijd. Misschien ben je nog niet volledig overtuigd. Maar je verliest niets door het een kans te geven. Probeer het eens uit. De resultaten zullen je verrassen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.