Zes mythes over pijn

Niemand leert ons wat we moeten doen als iemand om wie we geven ons verlaat en we overmand worden door pijn. Wat zijn de mythes over pijn?
Zes mythes over pijn

Laatste update: 09 maart, 2022

In dit artikel beschrijven we zes mythes over pijn. Als we iemand verliezen, weten we echt niet wat we moeten doen. Dit komt omdat ons al op zeer jonge leeftijd wordt geleerd hoe we ons in specifieke situaties moeten gedragen.

We hebben geleerd hoe we dingen moeten krijgen, hoe we moeten praten… maar niemand heeft ons geleerd wat we moeten doen als iemand om wie we geven ons verlaat en we volledig overmand worden door pijn.

Hier onderzoeken we zes onnauwkeurige overtuigingen die de samenleving, evenals onze families, ons diep hebben ingeprent om met pijn om te gaan. Klinkt een van deze jou bekend in de oren?

Verwar lijden niet met liefde, en overwin pijn niet door te vergeten…

-Margarita Rojas-

Zes mythes over pijn

1. Kom over iemand heen door met iemand anders te daten

We hebben geleerd dat we, om een verlies te boven te komen, gewoon moeten vervangen wat verloren is gegaan. Als er bijvoorbeeld een huisdier sterft, kunnen we een ander kopen.
De boodschap die we krijgen is dat het vervangen van een persoon ons de verlichting zal geven die we zoeken van pijn. Heb je ooit de uitdrukking gehoord: “Er zijn meer vissen in de zee?” Je hebt dit misschien tegen iemand gezegd of dit kleine advies gekregen, vooral direct na een breuk. Maar voel je je echt beter als je dit hoort of voel je je uiteindelijk slechter?
Nagels

We moeten nooit, OOIT proberen iets te vervangen dat zoveel voor ons betekende. Hoewel er uiteindelijk een nieuwe relatie of partner zal komen, zal het nooit meer hetzelfde zijn. Waarom proberen te ontsnappen aan onze pijn? Zijn we zo zwak dat we er niet mee om kunnen gaan?

2. Als je lijdt, lijd je alleen

Als iemand huilt, zijn ze met rust gelaten en als we lijden, willen we op onszelf zijn; dit is een van de mythes over pijn. Je moet nooit in het openbaar huilen, onderdruk je gevoelens !

Als we pijn ervaren, als we willen huilen, doen we dat op een besloten plek. Het is beschamend om onze emoties in het openbaar te tonen. Verdriet nodigt niet uit tot gezelschap zoals geluk. Het effect van dit alles is dat we geconditioneerd zijn om te geloven dat verdriet geen goede emotie is.

In werkelijkheid wordt het echter alleen als “slecht” beschouwd door degenen die zich ongemakkelijk voelen door het verdriet van iemand anders. Voor de rest van ons is het gewoon een emotie zoals elke andere die onmogelijk te vermijden is.

3. Tijd heelt alle wonden

Dit is een ander veelvoorkomend gezegde en het suggereert dat alles met het verstrijken van de tijd zal worden vergeten en dat de pijn zal verdwijnen. In werkelijkheid hangt dat af van de persoon die vertrok en wat hij voor je betekende.

Zandloper in de vorm van een hart

Het idee dat “de tijd alles heelt” heeft enige waarheid, aangezien we in de meeste gevallen na een tijdje niet meer zo verdrietig zijn als toen de pijn vers was. Dit betekent echter niet dat we ‘genezen’ zijn.

Een moeder wiens zoon is overleden, zal waarschijnlijk nooit de pijn kunnen helen die haar verlies heeft veroorzaakt. Jaren en jaren kunnen voorbijgaan zonder dat de pijn ooit volledig verdwijnt of volledig kan herstellen. Om deze reden is het nauwkeuriger om te zeggen dat we met de tijd leren leven met de pijn.

4. Je zult je binnen een week beter voelen

Verdwijnt pijn echt binnen een bepaald tijdsbestek? Pijn is persoonlijk. Voor sommigen kan het maar een week duren, voor anderen maanden en anderen, zelfs jaren. Het bagatelliseren en zeggen dat het binnen een bepaalde tijd zal verdwijnen is ongevoelig en kan extra pijn veroorzaken bij degenen die lijden.

We vergeten niet dat we iemand hebben verloren. De hoeveelheid tijd die nodig is, is afhankelijk van het individu. We zullen de pijn niet overwinnen wanneer we dat willen, we zullen er overheen komen wanneer we er klaar voor zijn.

5. Je hoeft jezelf alleen maar af te leiden

Afleiding zal ons kalmeren en genezen, volgens het populaire geloof….fout! Druk zijn leidt ons niet meer af dan dat het onze wonden kan helen. Onze emoties kunnen niet voor de gek gehouden worden. We kunnen onze pijn uitstellen, maar we kunnen er niet vanaf komen. Vroeg of laat zal het terugkeren en vaak met veel meer kracht.

Vrolijke ballon

Accepteer je pijn, laat het stromen. Probeer jezelf niet af te leiden van je gevoelens. Accepteer het, voel het en verwerk het. Je kunt niet iets afwijzen dat natuurlijk is en onvermijdelijk voorbij moet gaan. Hoewel je het misschien niet wilt, hoewel je er misschien tegen in opstand komt en hoewel je het misschien negeert, zal de pijn nog steeds voortduren.

6. Wees sterk!

We hebben vaak het gevoel dat we ons moeten vasthouden en sterk moeten zijn na een verlies, zodat we niet volledig instorten. In werkelijkheid zijn degenen die deze principes volgen, in veel gevallen de eersten die instorten. Waarom? Omdat ze de pijn binnen houden. Ze hebben een sterk front terwijl ze van binnen pijn doen.

Verlies veroorzaakt zwakte die beangstigend kan zijn. We proberen het vaak te verbergen zodat mensen het niet opmerken. Waarom kunnen we onze zwakheden niet tonen? Waarom zetten we een sterk front op dat we eigenlijk niet hebben? We zijn niet van steen! We voelen, we maken ons zorgen en we lijden, we kunnen valse schijn beter achterwege laten.

Velen van ons worden sterk beïnvloed door deze zes maatschappelijke opvattingen over pijn. Kon je je met een van hen identificeren? Heb je ooit de behoefte gevoeld om je gevoelens te vermijden, jezelf af te leiden van je pijn, sterk te proberen te zijn terwijl je je echt zwak voelt?

We moeten in het reine komen met onze pijn en deze overtuigingen vermijden die ons juist kwetsbaarder maken. Pijn verzwakt ons niet, het maakt ons bewust van waar we het meest om geven. We hopen dat het beschrijven van de mythes over pijn je hebben geholpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.