Zes citaten over compassie om over na te denken

Compassie is een van de waarden waarnaar we allemaal zouden moeten streven, vanwege de voordelen die het biedt voor ons persoonlijk en sociaal welzijn. De volgende citaten zullen je helpen begrijpen waarom.
Zes citaten over compassie om over na te denken
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 15 november, 2022

Compassie is een van de ingrediënten die de wereld waarin we leven verbeteren. Inderdaad, deze emotie motiveert je om andermans lijden te voorkomen of te verhelpen. Het maakt het ook gemakkelijker voor jou om hun omstandigheden en acties te begrijpen. Vandaag geven we je zes citaten over compassie om over na te denken.

Jezelf in de plaats stellen van anderen en hun problemen, vreugden, angsten enz. zien, past je waardeoordelen aan en stelt je in staat hen meer nuttige hulp te bieden. Door de geschiedenis heen hebben veel belangrijke mensen een paar regels gewijd aan de kwaliteit van compassie.

Citaten over mededogen

Gelukkig kan aan deze houding, net als aan zoveel anderen, gewerkt worden (Engelse link). Hoewel iedereen een ander niveau van empathie heeft, kan de wil en het intelligente beheer van je reacties ertoe leiden dat je deze medelevende instelling ontwikkelt, zowel voor anderen als voor jezelf, waardoor je vollediger kunt leven.

Daarom hopen we dat deze citaten je zullen inspireren om een begin te maken.

Hand met een hart van roze bloemen

“Een vriendelijk gebaar kan een wond bereiken die alleen mededogen kan helen” (Steve Maraboli)

De eerste van onze citaten over mededogen is van een beroemde Amerikaanse schrijver. Hij reflecteert op het belang van menselijke verbinding als helende kracht.

Bij emotioneel lijden werken bemoedigende woorden, luisteren en gezelschap als een verzachtende balsem. Je kent tenslotte niet de strijd die de mensen om je heen voeren, maar het lijdt geen twijfel dat jouw vriendelijkheid een verschil voor hen kan maken.

“Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, oefen dan compassie. Als je gelukkig wilt zijn, beoefen dan compassie” (Dalai Lama)

Mededogen is een geschenk dat je anderen kunt aanbieden om hun lijden te verlichten. Paradoxaal genoeg kan deze houding je echter ook ten goede komen (Engelse link).

Dat komt omdat het koesteren van woede, wrok, oordelen en afwijzing jegens anderen je veroordeelt tot extreem ongemakkelijke gevoelens. Daarentegen, begrip, compassie en vergeving bevrijden je van die lasten. Dat is wat dit citaat van de Dalai Lama beoogt.

“Alleen als we onze eigen duisternis goed kennen, kunnen we aanwezig zijn bij de duisternis van anderen. Compassie wordt echt wanneer we onze gedeelde menselijkheid erkennen” (Pema Chodron)

In de regel zijn mensen die het meest hebben geleden en die erin geslaagd zijn te herstellen, ook het meest in staat om medelevend te zijn naar hun medemensen.

In feite is compassie niets meer dan de erkenning dat we allemaal mensen zijn en dat we allemaal mislukkingen, lijden en moeilijke emoties delen. Geen enkele persoon is superieur aan een ander en het is vanuit het begrip van deze waarheid dat echte empathie ontstaat.

“Als je mededogen jezelf niet omvat, is het onvolledig” (Jack Kornfield)

Als je vastbesloten bent om compassie toe te passen, vergeet dan niet om het ook naar jezelf toe te oefenen. Omdat je net zo waardig bent en begrip, geduld, liefde en respect verdient als andere mensen. Daarom moet je jezelf met waardigheid behandelen.

Soms onderhoud je een interne dialoog vol oordelen, verwijten en zelfbestraffing. Het is echter belangrijk dat je het kunt opmerken en vriendelijk en attent tegen jezelf begint te praten, op dezelfde manier als je je met anderen gedraagt.

“Een echt medelevende houding ten opzichte van anderen verandert niet, zelfs niet als ze zich negatief gedragen of je pijn doen” (Dalai Lama)

Het is gemakkelijker om compassievol te zijn tegen mensen van wie je houdt, of met iemand met wie je affiniteit hebt, zelfs als je ze niet zo goed kent.

Niettemin kan het moeilijk zijn om vriendelijkheid en begrip te tonen jegens degenen die je kwetsen of die een standpunt innemen tegen je belangen. Het is echter op die momenten en in die relaties waarop compassie het meest gunstig is.

“Er is geen kleine daad van vriendelijkheid. Elke compassievolle daad maakt de wereld groot” (Maria Anne Radmacher)

Je vraagt je misschien af hoe deze citaten over mededogen in je dagelijks leven kunnen worden toegepast. Ten eerste moet je weten dat grote gebaren niet nodig zijn.

Een glimlach, een wetende blik of een begeleidende stilte kan bijvoorbeeld voldoende zijn om de ander duidelijk te maken dat je hun pijn begrijpt zonder te oordelen. Bovendien, om uit te leggen dat je aan hun zijde staat wanneer ze je nodig hebben.

Meisje knuffelt haar vriend en toont medeleven.

Breng deze citaten over compassie in de praktijk en je leven zal verbeteren

De relatie die je met jezelf onderhoudt en de banden die je met anderen aangaat, zijn de sleutel tot je emotionele welzijn. In beide gevallen is mededogen een fundamenteel element. Wanneer je het begint toe te passen, zul je rust en acceptatie ervaren waar voorheen kritiek of afwijzing was.

De emotionele band waartoe je toegang krijgt dankzij mededogen, stelt je in staat om de vriendelijkere kant van situaties te ontdekken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jazaieri, H., Jinpa, G. T., McGonigal, K., Rosenberg, E. L., Finkelstein, J., Simon-Thomas, E., … & Goldin, P. R. (2013). Enhancing compassion: A randomized controlled trial of a compassion cultivation training program. Journal of Happiness Studies14(4), 1113-1126.
  • Singer, T., & Klimecki, O. M. (2014). Empathy and compassion. Current Biology24(18), R875-R878.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.