Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren

Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren

Laatste update: 30 maart, 2018

Zelfs met mijn gebroken hart wil ik van deze ervaring leren. Ik zal blijven doorgaan. Wanneer ik het nodig heb, zal ik mij gekwetst voelen. Ik zal wenen als mijn lichaam die behoefte voelt. Mijn tijd zal ik doorbrengen met iemand die begrijpt hoe ik mij voel, maar niet met iemand die niet wil luisteren.

Ik zal mezelf genoeg respecteren en mijn pijn delen met mensen die mij waarderen en me goed doen. Want ik zal sterk genoeg zijn om het onderscheid te maken. Wat ik nu doormaak, is van mij. Het is zo persoonlijk dat ik het niet nog pijnlijker wil maken. Maar in deze ervaring wil ik betekenis vinden.

Misschien herken je jezelf in deze woorden. Je hebt misschien ooit ook een gebroken hart gehad zoals het mijne. Misschien was het de eerste keer, of slechts nog een keer om aan de lijst toe te voegen. Of misschien breekt je hart alleen bij mensen die erg belangrijk voor je zijn. Het maakt niet uit in welke situatie jij je bevindt.

Mijn gebroken hart tussen twee gezonde hartjes

Ik zal uitzoeken wat mijn gebroken hart verbergt om het beter te begrijpen

Mensen reageren op erg verschillende manieren op ontgoochelingen in de liefde. Ze doen dit op basis van de verwachtingen die ze van de relatie hadden. Het hangt af van de plaats die ze die persoon in hun leven gegeven hadden en van het beeld dat ze van diegene opgebouwd hadden. Ook de diepgang van de relatie zelf speelt een rol. Er zijn miljoenen nuances die de pijn die binnenin ons klopt, bepalen.

Wanneer we de mechanismen in onze relaties zien, dan wordt onze kijk helderder en minder wazig. We geven een voorbeeld. Misschien ben jij iemand die onmiddellijk de persoon die je leert kennen, idealiseert. Je ‘vult’ hem in door hem eigenschappen toe te schrijven die eigenlijk niets met hem te maken hebben.

Meisje met gesloten ogen

Vaak zien we die persoon zoals we hem willen zien. Als we het niet vanaf het begin zien, dan gaan we op zoek naar tekenen die bevestigen dat hij wonderbaar en speciaal is. We worden echt goed in ‘verzinnen’. We voegen stukjes toe en verplaatsen de deeltjes alsof ze speelgoed zijn.

Door zelfbedrog is de kans groter dat je hetzelfde herhaalt

We kunnen wel zien dat de werkelijkheid anders is. Maar toch neemt onze afhankelijkheid van die persoon de relatie over. Daardoor raken we op drift. Het interesseert me niet dat hij niet de persoon is die ik had voorgesteld. ‘Ik kan niet zonder hem leven’. En op dit moment overheerst onze angst om alleen te zijn. Dit zal blijven duren tot we tenslotte bereid en in staat zijn onze ogen te openen en dit labyrint te verlaten.

Om dit te doen moeten we op basis van de waarheid kijken en niet vanuit zelfbedrog. Want dat heeft ervoor gezorgd dat we bij mensen gebleven zijn die ons niet verdienden. Het was zelfbedrog dat ertoe leidde dat we steeds weer voor hetzelfde type verkeerde persoon vielen. Wanneer we begrijpen hoe we in een relatie handelen, kunnen we betekenis vinden in deze pijnlijke ervaring. Dan kan ik inzien hoe die eerste barst in mijn gebroken hart begonnen is.

Hoe pijnlijk deze oefening ook is, ik zal de krachten herkennen die mijn gebroken hart eerst verbrijzeld hebben. Dit zal me de kans geven ze te bestrijden zodat ze niet ook mijn toekomstige relaties vernietigen.

Meisje met een gebroken hart en vlinders om zich heen

De periode die begint wanneer een relatie (of een vluchtige onbeantwoorde liefde) eindigt, is net als erg vruchtbaar land. Het verschaft ons veel kansen om te leren en zonder blinddoeken of illusies. Alleen dan kunnen we de verantwoordelijkheid op ons nemen voor onze fouten en oogsten wat we eruit leren. Het is de enige manier waarop we kunnen begrijpen wat tot hun rampzalige gevolgen geleid heeft. Het heeft geen zin dat we ons hele leven lang de schuld op de andere persoon schuiven. Het is gemakkelijk maar brengt niets op.

Wees eerlijk en onderzoek jouw verantwoordelijkheid

In een relatie hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. Belangrijk is dat we die accepteren en weten hoe we uit de relatie kunnen wegkomen wanneer het nodig is. Als we ons zelfvertrouwen vertrappelen zodat we de andere persoon in ons leven kunnen inpassen, dan zal het geen gezonde relatie zijn. Wanneer we proberen te voorkomen dat de ander ons zal verlaten omdat hij in ons leven nummer één is, dan kijken we hier naar een helderrode vlag! We zullen iets moeten doen.

Wees dus eerlijk tegen jezelf en probeer altijd de betekenis te vinden in je pijnlijke ervaringen. Mijn gebroken hart betekent iets. Zoek uit hoe je jezelf beter kan begrijpen en hoe je kan vermijden dat je vergissingen herhaalt. Zodra de les doorgedrongen is, zal je een beetje wijzer en een beetje sterker zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips

In een relatie zijn de effecten van verbinding of van afwezigheid van een band erg tastbaar. Wanneer de band tussen twee mensen die elkaar graag zi...