Zeg me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent

Heb je bewondering voor de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt? Bedenk dat de houding van je omgeving je manier van zijn beïnvloedt. Laten we eens kijken hoe.
Zeg me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent

Laatste update: 02 juli, 2022

Denk aan de vijf mensen die het dichtst bij je staan en met wie je de meeste tijd doorbrengt. Hoe leven ze? Hoe denken ze? Zijn ze moedig bij het nemen van beslissingen? Streven ze hun dromen na? Begrijpen ze jouw emoties? Zijn de banden tussen jullie gezond? Zijn je vrienden in staat zichzelf toe te staan fouten te maken en ervan te leren? Vraag jezelf nu af of je ze bewondert.

Afhankelijk van je antwoord kan deze informatie goed of slecht nieuws voor je zijn. Dat komt omdat, volgens motivatiespreker Jim Rohn, elk mens het gemiddelde is van de vijf naaste mensen in zijn leven. Met andere woorden, ze beïnvloeden je zodanig dat je uiteindelijk op hen gaat lijken, zowel in je manier van je gedragen en handelen in het leven als in je waarden en gedachten.

De invloed van de mensen om je heen

Blije vrienden
Mensen lijken vaak op de mensen om hen heen.

Op het eerste gezicht kan dit idee nogal vergezocht klinken. Misschien denk je “Ik lijk in de verste verte niet op mijn broer” of “Mijn partner en ik zijn echt verschillend.” We zeggen echter niet dat je een exacte kopie van hen bent. Natuurlijk niet.

Dat gezegd hebbende, is het waarschijnlijk dat als je hun persoonlijkheidskenmerken, gezonde of ongezonde gewoonten, manieren om zich uit te drukken of zelfs anderen aan te spreken, nader bekijkt, je uiteindelijk een hele reeks overeenkomsten tussen hen zult vinden die je misschien eerder niet opmerkte.

Jim Rohn beweerde dat we als mensen geneigd zijn op de mensen om ons heen te lijken. Hij stelde dat als je een lijst opschrijft van je smaken, interesses, hobby’s, gewoontes, kennis en vaardigheden, je zult merken dat je een afspiegeling bent van de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.

Op je beurt heb je ook een invloed op de mensen om je heen. Er zit inderdaad iets van jou in alle mensen om je heen, of het nu je temperament is, je muzikale voorkeur, of je manier om met problemen om te gaan.

De psycholoog David McClelland, bekend om zijn theorie over de behoefte aan motivatie, ontdekte dankzij zijn uitgebreide onderzoek dat 95 procent van onze successen en mislukkingen te maken hebben met degenen die het dichtst bij ons staan.

Je bent bijvoorbeeld eerder geneigd om lichamelijk actief te zijn als je familieleden vaak sporten, of om alcohol te drinken als je vriendenkring dat ook doet. Het klinkt zeker logisch.

Lidmaatschapsgroepen

Dit verschijnsel herhaalt zich. Mensen mengen zich in elkaar als ze een relatie beginnen. Groepen jongeren hebben de neiging zich in een sterk gelijkende kledingstijl te kleden.

In feite zijn groepen van samenhorigheid fundamenteel voor de vorming van persoonlijke identiteit (Spaanse link). We hebben allemaal behoefte aan het gevoel dat we bij een gemeenschap of groep horen. Daardoor voelen we ons op ons gemak en geaccepteerd.

Daarom zijn we geneigd ons te identificeren met en ons verzorgd te voelen door de groepen (formeel of informeel) waartoe we behoren, op basis van gevoelens van solidariteit met mensen die op elkaar lijken.

Tegelijk zijn we vaak van mening dat we op een bepaalde manier moeten zijn om bij een groep te horen. Dus nemen we aspecten of eigenschappen van de leden van die groep over, met het uiteindelijke doel onszelf te integreren.

Wat de rest doet, denkt, afwijst of viert beïnvloedt bewust of onbewust ons leven. Je ziet nu waarschijnlijk hoe het gezegde “Toon me wie je vrienden zijn en ik zal je vertellen wie jij bent” zin heeft. Het betekent dat anderen weten wie je bent door met wie je omgaat. Bovendien wordt je niveau van welzijn in het algemeen positief of negatief beïnvloed door je vrienden, familie, en studie- of werkcollega’s.

Mensen zijn als sponzen. We absorberen de energie die ons omringt. Als onze omgeving het grootste deel van de tijd gelukkig is en geniet van en zich concentreert op de aangename dingen van het leven, zullen we ons gemakkelijker gelukkig voelen. Hetzelfde zou omgekeerd gebeuren: omringd door chagrijnige en miserabele mensen zou het ons moeilijk vallen te blijven glimlachen.

Wie zijn je vrienden?

Vrienden drinken koffie
Ongeacht of het contact fysiek of virtueel is, de mensen die de meeste invloed op ons hebben zijn degenen met wie we de meeste belangrijke tijd doorbrengen.

Het voorgaande in aanmerking nemend, zou het raadzaam zijn dat je voorzichtiger bent bij het kiezen van de mensen met wie je om wilt gaan. Dit betekent niet dat je je helemaal moet distantiëren van iedereen die je niet verafgoodt of dat je een kluizenaar moet worden. Maar je moet je wel bewust zijn van de relaties die je in de loop van de tijd opbouwt en in stand houdt. Bedenk dat je je ermee voedt.

Vraag jezelf af of ze je steunen of beperken. Voel je je vrij als je in hun gezelschap bent of heb je de neiging je emoties en gedachten te onderdrukken? Zijn ze trots op je of schamen ze zich voor je?

Analyseer de mensen in je kring. Evalueer of de mensen die je om je heen hebt het je gemakkelijker maken om je doelen te bereiken. Je kunt er altijd voor kiezen om je te omringen met mensen die je inspireren om een beter mens te zijn.

Je hoeft je alleen maar af te vragen wie je wilt behouden en wie je weg wilt doen. Wie zijn je vrienden? Welke banden wil je koesteren en cultiveren? Met welke soort mensen zou je voortaan een band willen hebben?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Córdoba, M. (2017). Identidad personal.
  • McClelland, D.C. (1984). Motivos, personalidad y sociedad: artículos seleccionados. Nueva York: Praeger.
  • Sarmiento Mosquera, J. E. (2021). Desarrollo Social en la Adultez. Desarrollo del Escolar, Adolescente y Adulto.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.