Zeg altijd wat je voelt

Door te zeggen wat je voelt, je mening en ideeën te geven en zelfs nee te zeggen, zul je je bevrijd voelen en controle over je leven hebben.
Zeg altijd wat je voelt

Laatste update: 09 februari, 2022

“Ik voel me heel slecht over wat ze tegen me hebben gezegd, maar ik heb het ze niet verteld omdat ik niet wil dat ze boos worden,” “Ik kan mijn partner niet vertellen dat ik wil scheiden, want ik wil hem geen pijn doen.” Hoe vaak heb je jezelf ervan weerhouden te zeggen wat je voelt?

Je zwijgt uit angst voor de reactie van anderen en omdat je bang bent om te laten zien wat je voelt, maar uiteindelijk ben jij degene die zich slecht voelt.

Andere mensen kunnen niet raden wat je voelt. Daarom, als je niet zegt wat je denkt of voelt, zul je lijden. Aan de andere kant, door te zeggen wat je voelt, je mening en ideeën te geven en soms nee te zeggen, zul je je bevrijd voelen en controle over je leven hebben. Assertief zijn betekent voor jezelf opkomen.

‘Vertel altijd wat je voelt. Doe wat je denkt.’

Gabriel García Márquez

Vriendinnen

Redenen om te zeggen wat je voelt

Het is waar dat zeggen wat je denkt je soms angst en bezorgdheid kan bezorgen. Als je echter niet zegt wat je denkt of voelt, kan dit jouw relaties met andere mensen negatief beïnvloeden. Daarom zijn hier vijf redenen om te zeggen wat je echt voelt.

Je zult je bevrijd voelen

Als je je mening of gevoelens met respect, liefde en genegenheid uit, en je laat zien wat je zorgen baart of dwarszit, zul je je diep bevrijd voelen. Dat komt omdat het niet uiten van je emoties een last is, die je elke dag met je mee moet dragen. Bovendien schaadt het je relaties met anderen zonder dat je het zelf door hebt.

Je zult je dichter bij de andere persoon voelen

Als er geen barrières meer tussen jullie zijn omdat je alles hebt uitgesproken wat je wilde zeggen, ontstaat er een hechte band. Het is een intimiteit waarin je vertrouwen wordt versterkt en je relatie verbetert. Dat komt omdat je al weet hoe de ander zich voelt en hoe jij je voelt en daardoor voel je je kalm en vredig.

Je stopt met je verbergen

Als je verbergt wat je denkt, verberg je eigenlijk jezelf. In feite creëer je een onzichtbare muur om je heen en niemand kan zien hoe je werkelijk bent. Door je gevoelens te uiten, met woorden, blikken, knuffels en kusjes, voel je je echter levendiger. Dit ben jij. Je verschuilt je niet langer achter wat je niet zegt, en je staat jezelf toe om van je gevoelens te genieten.

Aan de andere kant, als je jezelf niet laat zien zoals je werkelijk bent, zullen anderen verkeerde ideeën over jou ontwikkelen. Wat ze zullen zien is slechts een afbeelding. Ze zullen je niet zien zoals je werkelijk bent. Daarom zullen ze je niet echt kunnen waarderen.

“Het leven is voor niemand van ons gemakkelijk. Maar wat dan? We moeten doorzettingsvermogen hebben en vooral vertrouwen in onszelf. We moeten geloven dat we ergens talent voor hebben en dat dit doel, koste wat kost, moet worden bereikt. ”

Marie Curie

Je verbetert je communicatie

Als je leert nee te zeggen, te zeggen wat je voelt, gaat je communicatie met anderen naar een ander niveau waar alles transparant is en er niets te verbergen is. Een vliegtuig waarin je je veel comfortabeler zult voelen. Omdat je niet langer bang zult zijn om uit te drukken wat je lichaam en geest willen.

Je zult coherentie bereiken

Als je niet zegt wat je voelt, creëer je inconsistentie tussen wat je werkelijk bent en wat je over jezelf laat zien. Wanneer je echter leert spreken en verwoorden wat je zorgen baart, bereik je samenhang tussen je innerlijke en je uiterlijke.

Hoe zeg je wat je voelt?

Vrouw die erover nadenkt te leren zeggen wat je voelt

Om te zeggen wat je voelt, moet je gewoon leren assertief te zijn. Assertiviteit wordt gebruikt om aan andere mensen uit te drukken wat je ware verlangens zijn en wat je nodig hebt, en zo blijk te geven van waardigheid en zelfvertrouwen. In 2008 schreef de psycholoog María Luisa Naranjo over het concept assertiviteit met betrekking tot de vele definities die verschillende wetenschappers hebben gegeven.

Ze schreef dat assertiviteit onder deze is beschreven als “de juiste uitdrukking van emoties in relaties, zonder angst of agressiviteit te veroorzaken” (Güell en Muñóz, 2000) of “de uitdrukking van onze gevoelens op een oprechte, open en spontane manier, zonder de gevoeligheid van de ander te schaden” (Melgosa, 1995).

Hier zijn enkele tips om assertief te zijn.

Ruil je negatieve gedachten in voor positieve

Soms heb je de neiging om extreem negatieve dingen tegen jezelf te zeggen, zoals “Ik kan het niet,” “Ik ben niet goed genoeg,” “Wat zullen anderen van me denken als ik zeg wat ik wil? Zullen ze boos op me zijn?” Al deze gedachten beïnvloeden wat je voelt en vormen een barrière tussen jou en anderen. Een barrière van onuitgesproken woorden en onuitgesproken gevoelens.

Probeer al die negatieve gedachten te veranderen voor meer positieve zinnen. Bijvoorbeeld: “Ik ga het proberen. Het maakt niet uit of het me niet lukt, ik heb het tenminste geleerd!” of “Ik ga respectvol zeggen wat ik denk, maar ik blijf trouw aan mezelf!”

Andere mensen kunnen je gedachten niet lezen

Soms word je boos. Je zou echter kunnen beweren dat er niets mis met je is. Desalniettemin, hoe meer je het inhoudt, hoe erger het zal zijn. Onthoud dat anderen niet het vermogen hebben om jouw gedachten te lezen of te raden wat je voelt. Je moet je gedachten onder woorden brengen, zodat ze weten wat er met je gebeurt.

Bovendien kun je bij veel gelegenheden ongemak en woede voelen jegens anderen, omdat ze niet kunnen raden wat er met je gebeurt. Dit komt vooral voor bij koppels. Zinnen worden gebruikt als “Je kent me goed genoeg om te weten wat er met me gebeurt.” Het komt ook voor tussen ouders en kinderen en tussen vrienden.

Het is echter belangrijk om te weten dat hoe goed ze je ook kennen, ze niet altijd zullen weten wat er met je gebeurt. Daarom, voordat je boos wordt en verwacht dat ze raden, is het veel gezonder om open te zijn en het ze te vertellen.

Onthoud je doel

Als je van plan bent te zeggen wat je voelt, verander dan niet van richting. Onthoud waarom je het wilt doen, deins niet terug en blijf jezelf vertellen dat je je er beter door zult voelen. Bovendien gebeurt datgene waar je bang voor bent in de meeste gevallen niet eens. Inderdaad, zo vaak merk je dat je je onnodig zorgen maakt.

In feite heb je vaak de neiging om negatief te anticiperen op hoe de ander op je zal reageren. Als je dan eindelijk besluit te spreken, gebeurt het tegenovergestelde. Het is belangrijk om niet te anticiperen op negatieve gebeurtenissen om uw doelstelling niet te frustreren. Toch moet je met begrip en respect communiceren.

Wees duidelijk in wat je uitdrukt

Om goed te communiceren, moet je duidelijk zijn in wat je zegt. Maak de zaken niet ingewikkelder door van richting te veranderen. Begin met wat belangrijk is en zeg het duidelijk. Gebruik de woorden die nauwkeurig beschrijven wat je wilt bereiken en je gesprekspartners zullen je dankbaar zijn.

“Je moet voldoende moed hebben om fouten te maken.”

Paulo Coelho

Het is het beste om directe taal te gebruiken die geen aanleiding geeft tot verkeerde interpretaties. Inderdaad, veel mensen proberen, uit angst of onzekerheid, het probleem indirect aan te pakken voordat ze ‘to the point’ komen. Het beste is echter om oprecht, duidelijk en direct te zijn. Als er nog twijfels zijn, los deze dan op.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.