Vier yogahoudingen voor een betere nachtrust

Vier yogahoudingen voor een betere nachtrust

Laatste update: 23 augustus, 2018

Mensen die last hebben van slapeloosheid, kunnen dagelijks yogatechnieken uitvoeren om proberen beter te slapen. Want ze zullen allerlei soorten positieve effecten op hun nachtrust ervaren. Ten eerste vallen ze sneller in slaap. Ze slapen ‘s nachts ook langer door. En wanneer ze in het midden van de nacht wakker worden, slapen ze bovendien gemakkelijker opnieuw in. Maak kennis met vier yogahoudingen voor een betere nachtrust.

Wil je yoga beoefenen en proberen om beter te slapen? Dan moet je echt luisteren naar je lichaam. Want je mag jezelf niet verder dwingen dan wat je lichaam aankan. Het is ook niet aanbevolen om oefeningen te doen die pijn kunnen veroorzaken.

De aanbeveling van instellingen zoals de European Society of Cardiologie is dat patiënten met slaapproblemen één uur per dag yoga beoefenen. De onderzoekers stellen dat de dagelijkse beoefening van yoga de ontwikkeling van een hoge bloeddruk kan voorkomen. Bovendien is het bewezen dat yoga ook kan helpen om stress te verminderen.

Lees dus zeker verder. Want we laten je in dit artikel kennismaken met de beste yogahoudingen voor een betere nachtrust en om slapeloosheid te bestrijden.

Vier yogahoudingen voor een betere nachtrust

Yoga zal je slaapproblemen niet onmiddellijk oplossen. Maar als je elke dag yoga beoefent vóór je gaat slapen, dan zal je merken hoe je slaapkwaliteit verbetert. Want je zal veel meer ontspannen zijn. Bovendien zal het de stress in je leven verminderen. Dit zal er voor zorgen dat je geest helderder is. Je zal dan ook in staat zijn om beter te rusten wanneer je gaat slapen.

We stellen je hier vier yogahoudingen voor die we voor jou uitgekozen hebben.

De held of Virasana 

Misschien lijkt het alsof de benaming van deze houding naar compleet het tegenovergestelde verwijst. Maar het is één van de beste houdingen om je te helpen ontspannen. We bevelen aan om meerdere minuten in de Heldhouding door te brengen vóór je gaat slapen. Het eerste wat je moet doen, is op de Japanse manier op de vloer gaan zitten. Dit betekent dat je de knieën plooit en de onderbenen achterwaarts draait.

Een betere nachtrust met yoga

Het oppervlak van je voeten moet plat op de grond rusten. Tegelijkertijd hou je de wervelkolom recht, met de schouders en het hoofd in dezelfde lijn van de heupen. Als je bij deze houding te veel druk voelt op je knieën, leg dan een kussen tussen je voeten en laat je zitvlak op het kussen rusten.

De houding van de held is ideaal om tot een toestand van volledig welbevinden te komen. Het zal je ook helpen om je lichamelijk gezond en emotioneel stabiel te voelen. Dit komt omdat je wanneer je in deze houding zit, de drukpunten op het oppervlak van de voeten stimuleert. Dit bevordert de volledige ontspanning van het lichaam.

Het lijk of Savasana 

Deze tweede houding is vooral nuttig om je te helpen je geest naar je middelpunt te brengen. Want door dit te doen kan je “opnieuw in verbinding komen met” je ademhaling. Tegelijkertijd raak je afgestemd op je lichaam en laat je de dagelijkse stress los. Net als in de vorige oefening bevelen we aan dat je de Lijkhouding uitvoert net vóór je gaat slapen. Want het zal je helpen om een betere nachtrust te verkrijgen.

Ten eerste moet je op je rug gaan liggen met je benen uitgestrekt. Leg de armen ontspannen naast je. Daarna draai je de handpalmen omhoog en sluit je de ogen. Terwijl je dit doet, adem je enkele keren in. Adem langzaam in en uit.

Nadat je deze oefening meerdere seconden uitgevoerd hebt, zal je merken hoe ontspannen je je voelt.

Draai van de wervelkolom of Jathara Parivartansana 

Als buikproblemen je ‘s nachts wakker houden, dan stellen we voor dat je de houding van de draai van de wervelkolom uitvoert. Want deze oefening zal je helpen om een opgeblazen buik en de ophoping van gas te verlichten. Bovendien zal het de bloedcirculatie verbeteren en de spanning in de nek en de rug verzachten.

Ten eerste moet je op de vloer gaan liggen met het gezicht opwaarts gericht. Terwijl je de armen uitspreidt, plooi je de knieën en breng je ze dichtbij je borstkas. Daarna beweeg je ze naar de rechterkant van je lichaam terwijl je linkerschouder de grond raakt. Na deze beweging draai je het hoofd naar links. Duw je knieën met je rechterhand naar beneden. Hiermee kan je op een nog doeltreffender manier de rug rekken.

Blijf in deze houding en tel tot zes. Terwijl je telt, adem je zachtjes in en uit. Daarna herhaal je de beweging aan de linkerkant van je lichaam. Op die manier werk je de volledige oefening af.

Yogahoudingen voor een betere nachtrust

Benen tegen de muur of Viparita Karani 

Op het einde van een werkdag kunnen je voeten en enkels gezwollen zijn en vermoeid voelen. Dit gebeurt vooral als je het grootste deel van de dag rechtop staat. Dan is deze oefening heel nuttig. Want het helpt om de bloeddoorstroming te regelen.

We willen met deze informatie afsluiten. Men beschouwt yoga als één van de beste behandelingen voor slapeloosheid. Want het helpt het lichaam en de geest ontspannen. Als je begint met regelmatig yogahoudingen uit te voeren, dan zal je aanzienlijke positieve effecten en een betere nachtrust ervaren. Je zal de spanning en de stress in je leven verminderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.