Als de woorden je verstikken, dan is het tijd om ze eruit te laten

Als de woorden je verstikken, dan is het tijd om ze eruit te laten

Laatste update: 04 december, 2017

Zelfs de stilste persoon in de wereld kan al zijn gevoelens niet in stilte dragen, we hebben het tenslotte allemaal nodig om af en toe stoom af te blazen en uit te spreken wat ons vanbinnen verstikt. Sterker nog, er zullen momenten zijn waarop je waarschijnlijk wel weet dat de woorden jou verstikken, je pijn doen in je ziel en toch lukt het je gewoon niet om te uiten hoe je je voelt. Je gevoelens uiten is ontzettend belangrijk, maar hoe doe je het als het lijkt alsof je gewurgd wordt en je hart je niet laat ademen?

Misschien denk je zelfs dat er geen woorden bestaan die geschikt genoeg zijn om een waargetrouw beeld over te brengen van wat jou eigenlijk overkomt. Dit is heel normaal, we moeten het gewoon proberen en leren hoe we diep adem kunnen halen. We hebben allemaal wel eens een situatie als deze meegemaakt, maar ik kan je vertellen dat het niet voor altijd zo zal blijven: geloof het of niet, jouw luchtbel van pijn zal uiteenspatten en je zult een manier vinden om je pijn te verlichten en je beter te voelen.

Je gevoelens uiten is gezond

Er zijn zo veel emoties die we vanbinnen kunnen voelen dat, ongeacht of ze nu positief of negatief zijn, ze geëxternaliseerd moeten worden zodat we ze op de juiste manier kunnen sturen. Doen we dit niet, dan blijven ze in ons waar ze een last zullen vormen en ons zullen beroven van onze energie.

“Sla geen stiltes op, schreeuw af en toe.”

-Anoniem-

Meisje dat door haar harde schil moet heenbreken, als symbool voor je gevoelens uiten.

Ons lichaam en onze geest hebben het nodig dat we de informatie die we verzamelen uit onze ervaringen uiten, en als we dit niet doen dan kunnen we ze ziek maken: alexithymie, bijvoorbeeld, is een aandoening die zich voordoet wanneer de moeilijkheden met het verwoorden en begrijpen van onze emoties en met het omgaan met onze emoties een uiterste bereiken.

Als je het gevoel hebt dat je volledig overweldigd bent en je weet niet hoe je verder moet, is het misschien tijd om je woorden voor jou te laten spreken, of zelfs om hulp te zoeken – niet om je te laten vertellen wat je wel of niet moet doen, maar om te zoeken naar dat inzicht waar elk van ons behoefte aan heeft.

Laat de woorden niet vluchten

Het is toch vreemd dat je soms wel de drang voelt om iets te zeggen, maar dat je dit alsnog niet kunt, omdat de woorden gewoon naar binnen lijken te vluchten en niet uit je mond willen komen! Als je echter zoekt naar de kracht om ze achterna te gaan, zul je ze uiteindelijk te pakken krijgen.

“Elke zucht is als een slok van het leven aan de hand waarvan je jezelf ontrafelt.”

-Juan Rulfo-

Het kan zo zijn dat net wanneer je je mond opendoet om iets te zeggen, er niets anders uitkomt dan gestotter, dat je zinnen wankelen en je mond helemaal droog wordt. Of misschien probeer je, in plaats van te praten, je gedachten op papier te zetten, maar kun je ze maar niet aan elkaar breien en voel je je uiteindelijk een vreemde ten opzichte van hetgeen je hebt opgeschreven.

De woorden die jou verstikken moeten er echter uitkomen, omdat het goed is voor jou om naar ze te luisteren en ze te accepteren. Pas als je ze uit, zul je ze kunnen omhelzen, of weten hoe je ze kunt toepassen op je leven, eerder niet.

Meisje dat uitgebloeide paardenbloemen plukt.

Hulpmiddelen om stoom af te blazen

Stoom afblazen is een van de meest ingewikkelde processen die we als mensen moeten confronteren, omdat we onszelf moeten blootstellen aan alles dat ons leed bezorgt om werkelijk te kunnen inzien wat ons teistert.

Er zijn echter enkele technieken die je emotionele opluchting zouden kunnen vergemakkelijken en kunnen helpen bij het vinden van je innerlijke vrede:

  • Wees je eigen raadgever: Als je denkt dat je objectief genoeg kunt zijn om jezelf te analyseren, dan is het op een rijtje zetten van de voors en tegens van wat jou overkomt een goede kalmerende oefening voor je.
  • Huil: Ik zeg altijd dat het goed is om te huilen, maar ik denk dat het noodzakelijk is dat we begrijpen dat het alleen goed is als we ons ervan bewust zijn dat het ons kalmeert. Geef jezelf de kans om te huilen tot je niet meer kunt huilen als je dit nodig hebt, maar probeer om hierna te analyseren en concluderen waarom je precies moest huilen.
Tranende ogen van iemand die haar gevoelens niet kan uiten.
  • Zorg voor vrede en rust: de beste manier om je problemen te benaderen is om ze te benaderen in een vredige en rustige omgeving. Als je een moeilijke tijd doormaakt, probeer dan iets te doen dat jou ontspant, zoals muziek luisteren, en zoek dan naar de woorden die je moet uitspreken.
  • Omring jezelf met mensen die van je houden: het is duidelijk hoe belangrijk het is om je te omringen met mensen die blij voor je kunnen zijn als het goed met je gaat en tegelijkertijd empathie kunnen opbrengen voor je mislukkingen, angsten of besluiteloosheid. Ik weet zeker dat er iemand aan je zijde staat die bereid is jou niet te beoordelen, met wie je je vrij voelt om te praten en gehoord te worden.

“Ik denk dat jij een van die mensen bent die weten hoe ze kunnen luisteren met hun oren, ogen en hart, allemaal tegelijkertijd.”

-Kate Morton- Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer we onze emoties verwaarlozen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wanneer we onze emoties verwaarlozen

Mensen die zich loskoppelen van hun emoties nemen niet op een gezonde manier deel aan het leven, omdat ze op deze manier hun emoties verwaarlozen.