Wolfgang Amadeus Mozart: een onsterfelijk genie

In tegenstelling tot andere genieën was Wolfgang Amadeus Mozart geen rebel. Noch was hij iemand die verandering veroorzaakte. In plaats daarvan was hij een man die zich graag toelegde op zijn passie voor muziek en de vreugde om te creëren.
Wolfgang Amadeus Mozart: een onsterfelijk genie

Laatste update: 11 juni, 2019

Wolfgang Amadeus Mozart leefde slechts 35 jaar, maar liet de wereld wel meer dan 600 complete en ongeveer 132 onafgemaakte composities na.

Hoewel hij tijdens zijn jeugd al een beroemdheid werd, waren de laatste jaren van zijn leven vol ellende en vergetelheid. Hij was een muzikaal genie dat het einde van de klassieke periode en het begin van de romantiek vertegenwoordigde.

Leopold Mozart en Anna Maria Pertl kregen zeven kinderen. Slechts twee van deze kinderen werden echter volwassen: Maria Anna en Wolfgang Amadeus. Leopold Mozart wijdde zijn hele leven aan de muziek. Hij had zang, orgel en compositie gestudeerd aan de Benedictijnse Universiteit. Vervolgens werd hij violist en onderwees hij zang en viool aan kinderen van de adel.

Maria Anna, die iedereen liefkozend Nannerl noemde, was vijf jaar ouder dan Wolfgang Amadeus. Ook zij was een uitstekende pianist. Vanwege het succes van haar broer moest ze echter haar muzikale aspiraties opgeven omdat hun familie niet over voldoende financiële middelen beschikte om beide te ondersteunen.

De muziek zit niet in de noten, maar in de stilte ertussen.

-Wolfgang Amadeus Mozart-

Wolfgang Amadeus Mozart

Een unieke jeugd

Het begon allemaal toen Wolfgang Amadeus Mozart vier jaar oud was. Hij zat op de schoot van zijn zuster Nannerl terwijl ze haar dagelijkse pianolessen beoefende. Plotseling naderde de jongen de piano en herhaalde de melodie die zijn zus enkele seconden geleden had gespeeld. Nannerl, verbaasd over wat er net was gebeurd, vertelde het haar vader meteen.

Vanaf dat moment moedigde Leopold zijn zoon aan om muziek te leren. Hij werd zijn toegewijde, persoonlijke instructeur en Wolfgang werd op zijn beurt een voorbeeldige student. De jongen hield van muziek en had geen externe druk nodig om het te bestuderen.

Voordat hij leerde schrijven, leerde hij om muzieknoten en bladmuziek te lezen. Hij maakte zijn eerste compositie, een piano en vioolsonate, op zesjarige leeftijd. Zijn vader was dolgelukkig.

Leopold regelde optredens voor zijn twee kinderen. Het eerste optreden was voor de aartsbisschop van Salzburg, die op dat moment het hoofd van de regering was.

Daarna toerden ze door Europa en betoverden iedereen die naar hen luisterde. Hun vader wilde dat zijn kinderen beroemd zouden worden. Hij gaf niet om geld, daarom werden ze altijd betaald met goedkope sieraden.

Het enige waar ik op sta, en niets anders, dat je de hele wereld laat zien dat je niet bang bent. Wees stil, als je dat wilt; maar wanneer het nodig is, spreek dan – en spreek op zo’n manier dat mensen het zullen onthouden.

-Wolfgang Amadeus Mozart-

De schitterende carrière van Wolfgang Amadeus Mozart

De reizen tijdens zijn jeugd en het zware werk beïnvloedden de gezondheid van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij vond het echter erg leuk om te werken.

Sommigen zeggen dat hij eens struikelde en viel tijdens een van zijn concerten en dat een meisje hem hielp opstaan. Uit dankbaarheid beloofde Wolfgang met haar te trouwen als ze ouder zou zijn. Dat meisje werd koningin Marie Antoinette van Frankrijk.

Tegen de tijd dat hij 19 jaar oud was, had Mozart ongeveer 200 composities geschreven. Hij toerde door Italië, waar hij zich als componist verder ontwikkelde. Later mocht zijn vader Salzburg niet verlaten, dus vergezelde zijn moeder hem tijdens zijn reizen.

Het gevoelsleven van Mozart was willekeurig en irrelevant. Hij had veel romances met vrouwen die hun leven eveneens aan de muziek hadden gewijd. In 1782 trouwde hij met Constanze Weber. Ze kregen zes kinderen, van wie er slechts twee volwassen werden.

Noch een verheven intelligentie noch verbeelding, noch beide samen maken genialiteit.

-Wolfgang Amadeus Mozart-

Standbeeld van Wolfgang Amadeus Mozart

Een triest einde

Hoewel Mozart in heel Europa beroemd was, had hij altijd financiële problemen. Noch zijn vrouw, noch hijzelf had geld gespaard. Daarom hadden ze altijd grote economische problemen ondanks het succes van werken als Le nozze di Figaro, Don Giovanni of Eine kleine Nachtmusik.

Gezegd wordt dat toen hij Die Zauberflöte bijna af had, een mysterieuze man hem vroeg om voor een begrafenisdienst te componeren waar hij hem voor zou betalen. Wolfgang Amadeus Mozart stelde zichzelf op de proef en componeerde zijn beroemde Requiem. Tegen die tijd was hij al erg ziek. Door zijn reuma kon hij niet eens meer piano spelen.

Het is een vergissing om te denken dat het beoefenen van mijn kunst voor mij gemakkelijk is geworden. Ik verzeker je, beste vriend, dat niemand zoveel aandacht heeft besteed aan de studie van compositie als ik.

-Wolfgang Amadeus Mozart-

Op 4 december 1791 nodigde hij enkele pianisten uit om Requiem te spelen, omdat hij het zelf niet kon. Sommigen zeggen dat toen ze het Lacrimosa begonnen te spelen, hij begon te huilen.

Zijn vrienden vertrokken en hij stierf bij zonsopgang. Op de dag van zijn begrafenis was er een enorme storm die iedereen ervan weerhield naar het kerkhof te gaan om te rouwen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rodríguez, A. D. (2013). Mozart. Sociología de un genio, de Norbert Elias. Revista Colombiana de Sociología, 36(2), 237-240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.