Wokefishing, een gevaarlijke flirttechniek

Wokefishing is een datingstrategie gebaseerd op bedrog en manipulatie. Leer het herkennen in dit artikel.
Wokefishing, een gevaarlijke flirttechniek
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 september, 2023

Er zijn veel vrouwen over de hele wereld die het slachtoffer worden van een vorm van relationeel cyberbedrog, een praktijk die even irritant als schandalig is. Bij wokefishing doet de dader zich vaak voor als iemand met een progressieve en feministische instelling om aandacht te krijgen. Deze personen worden aangetrokken door een vals sociaal geweten en gevoeligheid op vele gebieden.

Ze zijn in staat om een solide, geloofwaardige en zelfs inspirerende “persona” op te bouwen. Wat erachter zit is echter een duister bedrog. Na een paar maanden valt het masker en wat veel jonge vrouwen ervaren is een diepe vernedering. Ze voelen zich gebruikt en gemanipuleerd. In het volgende artikel geven we je alle informatie die je moet weten over deze nieuwe trend.

Als je een nieuw iemand ontmoet, kun je het beste niet al je zorgen, privézaken, waarden of ideologische overtuigingen prijsgeven.

Wokefishing: Oorsprong en kenmerken

Wokefishing is een term die de praktijk van een cybercrimineel beschrijft die zijn slachtoffers bestudeert en vangt door te doen alsof ze dezelfde ideologieën hebben. Dit concept verscheen voor het eerst in een New York Post (Engelse link) artikel met de waarschuwende kop “‘Wokefish’ dating trend: Duistere mannen doen zich voor als progressief op apps.”

Het was de schrijfster Serena Smith die deze dynamiek weergaf en stem gaf aan de ervaring van duizenden vrouwen; vooral jonge vrouwen. In ditzelfde medium werd het geval van een 19-jarig Arabisch meisje beschreven.

Na een korte relatie met een man ontdekte ze uiteindelijk dat hij haar afkomst en religie verachtte. In feite was dit individu een blanke supremacist die alleen maar op zoek was naar seks met haar.

Iemand die gebruik maakt van deze techniek wordt een wokefisher genoemd en zijn modus operandi is het demonstreren van vals progressivisme en afstemming om seksuele ontmoetingen te bewerkstelligen.

Dit zijn praktijken die erg pijnlijk zijn voor de slachtoffers, omdat de impact niet ophoudt als ze afstand nemen van deze personen. Het pijnlijkste deel komt pas later, tijdens het genezingsproces van de wonden die ze hebben opgelopen na gebruikt en bedrogen te zijn.

Waaruit bestaat het?

De wokefishing techniek is gebaseerd op de zeer specifieke vooronderstelling dat het hebben van dezelfde politieke affiniteit de kans op het beginnen van een romantische relatie vergroot. Dit is een populair idee dat rondzweeft onder de bevolking.

Desondanks zijn werken zoals die gepubliceerd in het tijdschrift Paar- en gezinspsy chologie (Engelse link)  benadrukken dat er uitzonderingen zijn en dat het geen variabele is die in alle gevallen opgaat.

Het is echter duidelijk dat als het aankomt op contact maken met iemand via datingapps, het hebben van dezelfde ideologie een voordeel is. Het trekt ons aan, geeft ons vertrouwen en vergroot de kans dat we matchen met iemand die hetzelfde lijkt te denken als wij. Je moet echter voorzichtig zijn, want je kunt het slachtoffer worden van een relationele cyberzwendel.

Volgens de informatie die over deze techniek is verzameld, is het volgende werkingsmechanisme gesuggereerd:

 • De wokefisher detecteert zijn slachtoffer. Het slachtoffer zoekt in datingprogramma’s of sociale netwerken naar vrouwen die zich het meest tot hem aangetrokken voelen vanwege hun lichaamsbouw.
 • De volgende stap is om ze te bestuderen. De dader probeert alle mogelijke informatie over hen te verzamelen in het digitale universum: internet, Instagram, Twitter, TikTok, enz.
 • Vervolgens neemt hij contact met ze op door zich voor te doen als iemand die erg vooruitstrevend is. Hij laat zich zien als een man die erg gecultiveerd is in feminisme en vrouwenrechten, gevoelig is voor minderheden en het milieu, en erg begaan is met sociale rechten.
 • Een wokefisher heeft geen economisch belang. Zijn doel is eerder om een nieuwe seksuele partner te hebben. Over het algemeen is het gebruikelijk dat ze op deze manier meerdere slachtoffers maken.

De meest voorkomende slachtoffers van een wokefisher zijn millennials en jonge vrouwen van generatie Z.

Hoe zieteen wokefisher eruit en waar werkt hij?

Een wokefisher beweegt zich door de digitale universums van datingplatforms zoals Bumble en Tinder. Ze zijn vooral geïnteresseerd in deze applicaties omdat ze de mogelijkheid bieden om te filteren op politieke en ideologische voorkeur. Dit is hun specifieke territorium en waar ze hun geraffineerde haak uitgooien.

Als we ons afvragen wat de persoonlijkheid achter deze manipulatieve profielen is, kunnen we intuïtief zeggen dat veel van hen worden gedefinieerd door een donker triade. Dat wil zeggen dat ze sterke trekken vertonen van psychopathie, narcisme, machiavellisme en soms sadisme.

Omdat dit fenomeen lijkt op catfishing, kunnen we een studie (Engelse link) aanhalen die gepubliceerd is in Computers in Human Beha vior , waarin de kenmerken van de beoefenaars worden geanalyseerd.

Over het algemeen zijn het individuen die een listige strategie toepassen om hun slachtoffers voor zich te winnen, zonder zich zorgen te maken over de effecten van dat bedrog. Daarnaast werden ook de volgende kenmerken met hen geassocieerd:

 • Ze zijn bedreven in het beheersen van leugens.
 • Hun primaire doel is het vinden van een seksuele partner.
 • Ze vertonen vaak seksistische en racistische trekken.
 • Ze hebben een laag inlevingsvermogen en duidelijke instrumentele doelen.
 • Over het algemeen delen ze geen van de ideologieën die ze beweren te verdedigen.
 • Ze zijn nauwgezet. Ze aarzelen niet om zich naar bepaalde ideologische standpunten te vormen om hun slachtoffers te boeien.

Wokefishing schaadt de fundamentele waarden van vrouwen en is een duidelijke uitbuiting van hun lichaam.

De gevolgen van wokefishing: gevolgen en behandeling

De praktijk van wokefishing begon ongeveer in 2020, als gevolg van de pandemie. Sindsdien heeft het duizenden slachtoffers achtergelaten. Wie denkt dat deze realiteit geen gevolgen achterlaat, heeft het mis.

Het is geen simpele hoax of een onbeduidend grapje van iemand die zich voordeed als iemand anders. Dit zijn concrete acties die het vertrouwen en de geestelijke gezondheid van een ander mens schaden.

Eenvrouw die deze dynamiek heeft ondergaan, heeft geleden onder een aanval op haar fundamentele waarden en is seksueel gebruikt. Dit heeft, zoals we kunnen aannemen, een effect op hun leven.

We moeten niet vergeten dat, zoals in een onderzoek (Engelse link) staat dat gepubliceerd is in het Journal of Police and Criminal Psychology , oplichters op internet altijd gebruik maken van psychologische manipulatie, wat een prijs heeft.

Wat ervaren slachtoffers van wokefishing?

Slachtoffers van wokefishing kunnen wel een paar maanden of een jaar een relatie met deze oplichters onderhouden. De gevolgen zijn intenser als ze genegenheid voelen voor deze individuen, omdat er mentale gevolgen kunnen optreden zoals hieronder opgesomd:

 • Er is morele schade.
 • Ze voelt zich seksueel gebruikt.
 • Er is een combinatie van woede en schaamte.
 • Deze ervaringen kunnen leiden tot depressie.
 • Het effect dat altijd optreedt is de wond van verraad.
 • Het slachtoffer trekt zichzelf in twijfel omdat ze in het bedrog is getrapt.
 • Ze heeft spijt dat ze bij iemand was die precies het tegenovergestelde vertegenwoordigde van haar ideologieën.
 • Sommige vrouwen worden gecyberpest nadat ze het hebben uitgemaakt met de wokefisher.
 • Er zijn jongeren die hun ervaringen niet durven delen uit angst om als naïef te worden beoordeeld.

Ook is het belangrijk om op te merken dat elke vrouw slachtoffer kan worden van deze individuen die een politieke of ideologische positie als haakje gebruiken. Het is een dynamiek die al een paar jaar aan de gang is en nog steeds veel jongeren misleidt.

Wat te doen nadat je deze situaties hebt meegemaakt?

Als je slachtoffer bent geworden van een wokefisher, moet je niet aarzelen om het met andere vrouwen te bespreken. Dit om het bewustzijn over deze praktijk te vergroten.

Op dit moment wordt relatiezwendel niet beschouwd als een misdaad, omdat er meestal geen geldelijk verlies is. Tot op de dag van vandaag zijn leugens en manipulatie, tenzij ze hoge kosten met zich meebrengen voor de geestelijke gezondheid van het slachtoffer, niet strafbaar.

Erover praten met de mensen om ons heen en de ervaring delen met andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kan helpen. Tegelijkertijd, als de psychologische kosten van deze ervaring erg hoog zijn, aarzel dan niet om professionele medische ondersteuning te vragen.

Hoe bescherm je jezelf tegen wokefishing?

Vrouw op de bank met mobiel

Het meest doorslaggevende is om te weten dat deze realiteit bestaat en om te erkennen dat er oneerlijke aanwezigheden zijn in dating applicaties. Die worden elke dag door miljoenen mensen gebruikt. Hoewel we dit allemaal in gedachten houden, worden de tactieken steeds geraffineerder. Het kan nooit kwaad om de volgende strategieën te volgen:

 • Vermijd om direct vertrouwen te geven aan onze “flirts” op dating apps.
 • Probeer geen gedetailleerde informatie te geven over alles wat je leuk vindt op sociale netwerken. Wokefishers bestuderen de profielen van hun slachtoffers.
 • Als je aan iemand wordt gekoppeld en hij of zij begint gesprekken die te maken hebben met feminisme, het milieu en sociale rechten, dan moet je alert zijn.
 • Wokefishers worden ontmaskerd door vragen te stellen, en hoe meer, hoe beter. Aarzel niet om hem de meest uiteenlopende vragen te stellen over zijn ideologische positie. Het zal niet lang duren voordat je hiaten, onwetendheid, leugens, fouten, verdraaiingen of ongemak ontdekt.

Als je slachtoffer bent geworden van wokefishing, aarzel dan niet om dit met andere vrouwen te delen zodat ze rekening houden met dit soort misleidende praktijken.

Preventie, het beste wapen tegen deze techniek

Op dit moment kijken we naar een cybernetisch manipulatiemechanisme dat een stap verder gaat dan het klassieke catfishing. Dat wil zeggen, bij catfishing creëert de dader een vals profiel om zijn slachtoffer te misleiden, bij wokefishing wordt een zeer geraffineerde haak gebruikt. Dat van een ideologisch of politiek standpunt.

Dit zou ons moeten waarschuwen voor de oceaan die sociale netwerken omvatten, waar er mensen zijn die haken achterlaten om ons met hun vallen te vangen. Wees dus een vaardige, achterdochtige en behendige vis die weet welke stromingen hij moet volgen en welke riffen hij moet vermijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.