De psychologische effecten van TikTok

Video’s op TikTok duren maar een paar seconden, maar ze zijn creatief en soms zelfs ontroerend. Mensen van een bepaalde leeftijd kunnen bijna niet zonder deze video’s. Welke psychologische effecten heeft deze beroemde app echter op jongeren?
De psychologische effecten van TikTok
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Generatie Z (jongeren geboren tussen 1997 en 2015) is geobsedeerd door TikTok. Als je niet bekend bent met deze sociale media-app, moet je weten dat een Tik Tok-gebruiker onlangs een boycot van een Donald Trump-bijeenkomst in Tulsa, Oklahoma heeft kunnen plannen en uitvoeren (Engelse link).

Het enige wat hij deed was mensen vragen om plaatsen te reserveren voor het evenement en daarna niet komen opdagen. De campagne was enorm succesvol. Ongeveer 14.000 van de 20.000 stoelen in de zaal waren op de avond van het evenement leeg. Trump moest zijn toespraak houden in een bijna leeg stadion.

Het was een krachtige boodschap voor Trump en zijn volgers, maar ook een teken van hoe populair TikTok is geworden. De populariteit is gestegen, misschien door het groeiende wantrouwen van gebruikers ten opzichte van Twitter, Instagram en Facebook.

Maar wat is er zo speciaal aan deze Chinese app die amper vier jaar oud is? Nou, het is dynamisch, snel en creatief. Het past zich perfect aan aan deze vluchtige tijd waarin we leven, waarin niets voortduurt. Dingen verschijnen en verdwijnen net zo snel. TikTok is ontworpen voor dit soort consumentisme op basis van imago en directheid.

Kortom, TikTok stelt gebruikers in staat om unieke video’s te maken die tussen de 15 en 60 seconden duren. Ze gebruiken hashtags, je kunt mensen taggen, reacties en likes achterlaten, enzovoort. Het meest aantrekkelijke is echter dat iemand met maar een paar volgers toch viraal kan gaan.

De psychologische effecten van TikTok

TikTok is de nieuwe sociale media-verslaving

Als je TikTok als een eenvoudige app beschouwt die video’s afspeelt, zit je er ver naast. Het is heel anders dan YouTube en heeft weinig gemeen met andere apps die je gewend bent, zoals Instagram.

Het is een venster dat zicht biedt in een wereld waarin het moeilijk te zeggen is wat er aan de hand is, omdat alles erg snel gaat. Maar het is aanstekelijk. Je zult zien dat je bijna meteen verslaafd bent.

Video’s worden automatisch afgespeeld, je hoeft er niet op te klikken. Het geeft je geen tijd om iets anders te doen. Het ontwerp is natuurlijk strategisch. Ze willen dat je de ene video na de andere bekijkt.

In tegenstelling tot Facebook en andere sociale mediaplatforms is er geen statische startpagina. Zodra je je profiel op dit netwerk activeert, gaat het bekijken automatisch. Zodra een video is afgelopen, begint er een andere te spelen.

Het is een wervelwind van inhoud. Je kunt originele dansen, feesten, oefeningen, grappen, schattige huisdieren, zangers, mensen die tutorials geven en scènes uit films zien. TikTok is dat en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het hangt allemaal af van de creatieve originaliteit van elke gebruiker.

Veel mensen vragen zich af welke effecten dit formaat heeft op de kijker. Vooral ouders die misschien niet bekend zijn met de ins en outs van de app, maken zich vooral zorgen, gezien de populariteit ervan bij adolescenten. Laten we eens kijken naar enkele van de psychologische implicaties van het gebruik van TikTok.

Alle aandacht gaat naar de telefoon met de moderne apps

Zeer creatieve producten met verborgen kosten

Deze app maximaliseert de creatieve mogelijkheden van zijn gebruikers, dat is wat we zeker weten. Je kunt originele video’s maken en muziek, filters, speciale effecten en nog veel meer toevoegen. De app maakt afspelen, slow motion en snelle en eenvoudige bewerking mogelijk.

De resultaten kunnen verbluffend zijn. En omdat elke video viraal kan gaan, ongeacht het aantal volgers dat je hebt, is een nieuw doel onder de jongeren om een TikTok-ster te worden.

Welk effect heeft dit op de geestelijke gezondheid van de gebruiker? Welnu, het antwoord is complexer en diepgaander dan je misschien denkt.

  • Omdat iedereen ouder dan 12 jaar toegang heeft tot deze app, beginnen we hyper-geseksualiseerde video’s te zien van jonge meisjes in de hoop volgers te krijgen en een buzz te creëren.
  • Veel ouders weten niet eens dat deze app bestaat. Daarom weten ze ook niet dat hun kind urenlang naar TikTok zit te kijken en zelf video’s maakt. Het is een enorme afleiding van elke andere activiteit, met name schoolwerk.
  • Veel adolescenten beginnen verslavend gedrag te vertonen met TikTok. Ze zijn geobsedeerd door publiciteit, likes krijgen en viraal gaan. De aard van TikTok is echter zodanig dat zelfs als ze hun doel bereiken, hun overwinning vluchtig is. Het hoge tempo van de inhoud betekent dat er na een paar seconden een nieuwe video verschijnt en dat iedereen de oude zal vergeten.
  • Als er een hele groep jonge mensen is wiens primaire zorg het krijgen van likes en interactie op hun sociale media-inhoud is, is er iets mis in onze samenleving.
  • Een psychologisch gevolg van overmatig gebruik van TikTok is dat de tiener zijn zelfrespect en identiteit begint te baseren op wat ze in de app doen.

TikTok is het perfecte platform om verslaafden te creëren

Elke technologie, applicatie, programma of virtueel platform heeft ongelooflijke voordelen en gevaarlijke nadelen. Nogmaals, alles hangt af van hoe je ze gebruikt. Sociale netwerken zoals TikTok trekken steeds meer jonge mensen aan door ongelooflijk slimme kunstmatige intelligentie die massaal verslaafden creëert.

De strategie is om de gebruiker praktisch te hypnotiseren, zodat ze urenlang verbonden blijven. Misschien begin je met het kijken naar een cover van een lied van je favoriete artiesten, en dan zie je een dansende kat, een leraar die een wetenschappelijk experiment doet en vervolgens een dansende tweeling.

Later laat de app je een kookhandleiding zien, een grappige baby en een groep vrienden die iemand voor de gek houdt. De stroom aan video’s is eindeloos en je hoeft nooit naar iets te zoeken. De algoritmen en de kunstmatige intelligentie van het platform doen dit voor jou.

Dat alles, zoals je je misschien kunt voorstellen, zorgt voor passieve, verslaafde gebruikers. Als gevolg hebben ze problemen met het plannen, concentreren of nadenken over iets anders dan TikTok.

Het echte gevaar

We bevinden ons op een moment dat veel jonge mensen hun wereld en hun realiteit via dit scherm begrijpen. Het is een dynamische wereld die voortdurend verandert, maar het geeft hen een tunnelvisie. Het maakt ze niet uit wat er om hen heen gebeurt. Ze merken het zelfs soms niet eens. Daarin schuilt het echte gevaar.

Het juiste gebruik van deze technologie maakt alle verschil. Dat is waar de grens wordt getrokken tussen origineel, gezond amusement en lijden en verslaving. We moeten dit allemaal in gedachten houden, want niemand is immuun. Ouders moeten echter vooral letten op het gebruik van sociale media door hun kinderen.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe de sociale media ons zelfvertrouwen beïnvloeden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe de sociale media ons zelfvertrouwen beïnvloeden

Waarom delen we zoveel van ons leven op en met het internet? Sociale media beïnvloedt hoe dan ook op allerlei manieren ons zelfvertrouwen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.