Woede is giftig voor zowel lichaam als geest
We zijn nog maar net geboren en gelijk zitten we al vol met woede. En angst. En pijn. We worden geboren met deze emoties al in ons, ongeacht de omstandigheden rondom onze geboorte. En vanaf dat moment zal elk van deze emoties in ons evolueren, gevormd door een veelvoud aan factoren. Er zijn veel verschillende soorten woede. Woede varieert van ergernis of irritatie tot een verblindende gepassioneerde woede die in het ergste geval ongelooflijk destructief kan zijn. Het is in feite een van de meest intense emoties die je kunt ervaren. Het is ook een van de meest schadelijke. Woede is giftig voor zowel lichaam als geest.
Of het nu naar buiten toe explodeert of binnen wordt gehouden, woede zal altijd schade veroorzaken.
“De beste remedie tegen woede is vertraging.”
-Seneca-
Als menselijke wezens staan we voor een grote paradox. We zullen altijd snel geneigd zijn om boos te worden. Het is nu eenmaal niet mogelijk om dit deel van ons operatief te verwijderen. We moeten leren ermee om te gaan. Doen we dit niet, dan zullen we er mentaal of fysiek onder lijden, want woede is giftig. Het goede nieuws is echter dat het zeer goed mogelijk is om ermee om te leren gaan. Het is mogelijk om woede constructief te kanaliseren. Concurreren, je ergens voor inzetten en risico’s nemen zijn manieren om dit te doen. Als we dit niet doen, dan zal ons lichaam hier later de prijs voor betalen.
Woede is giftig, daarom maakt het ons ziek
Zowel de alternatieve als de conventionele geneeskunde benadrukt het gegeven dat alle ziekten emotionele componenten bevatten. De holistische benadering zegt dat elke ziekte een onopgeloste emotie is. Wanneer deze emotie zijn grenzen bereikt, kan onze gezondheid ernstig achteruitgaan en zelfs tot de dood leiden.
Elke emotie heeft op de een of andere manier invloed op ons lichaam. In het geval van woede is het bekend dat het voornamelijk het gebied van de borst tot de maag aantast.
Er zijn veel soorten woede. Wrok en haat zijn er twee van, en ze hebben allemaal consequenties voor onze gezondheid. Ze zijn als tijdbommen die uiteindelijk galstenen, galblaasproblemen en verschillende spijsverteringsstoornissen veroorzaken.
Verschillende soorten woede en het effect dat ze op ons lichaam hebben
Onlangs hebben onderzoekers van het National Institute on Aging een onderzoek uitgevoerd naar de effecten die verschillende soorten woede op ons lichaam hebben. De conclusies van de studie werden gepubliceerd in het Journal of the American Health Association. Deze conclusies tonen aan dat mensen die veel woede in zich hebben, altijd voelbare symptomen in hun lichaam vertonen.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die snel boos worden vaak last hebben van afwijkingen in de halsslagaders. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op een beroerte. Evenzo ontdekten ze dat er bij mensen die antagonistisch en tegenstrijdig zijn, meestal sprake is van een verdikking van de arteriële wanden.
Een ander gevolg van woede is dat het de productie van bepaalde hormonen zichtbaar verhoogt, waaronder adrenaline. De toename van deze stof zorgt ervoor dat het evenwicht in het lichaam wordt veranderd en dit kan uiteindelijk leiden tot hartaanvallen of hersenaandoeningen.
Woede is giftig, houd het niet binnen…en laat het geen controle over je krijgen
Er zijn altijd redenen om boos te worden, vrijwel elke dag. Niets gaat ooit perfect, en conflicten en ongenoegen zijn nooit ver weg. Om deze gevoelens van afwijzing en irritatie te kanaliseren, is het allereerst belangrijk om te herkennen dat je woede ervaart. Als je hier toe in staat bent, wordt de kans dat je op intelligente wijze je energie kunt kanaliseren groter.
Woede heeft verschillende facetten. Dit zijn de vier belangrijkste:
- Ongecontroleerde woede.
- Wanneer woede van de ene persoon wordt overgedragen op de andere.
- Als het gebruikt wordt om een ander onbewust gevoel te verbergen dat de persoon niet bewust kan accepteren.
- Woede vanwege een gebrek aan assertiviteit.
Tegelijkertijd komt woede voornamelijk voort uit vier bronnen: angst, frustratie, twijfel en schuldgevoel. Woede lost dit niet op. Wat het echter wel doet, is ons een gevaarlijke uitlaatklep geven. Het produceert een gevoel van tijdelijke release, maar elimineert de oorzaken van het probleem niet. Het heeft ook de verzwarende consequentie dat het zichzelf voedt. Hoe meer woede we voelen, hoe groter de kans wordt dat de woede intenser wordt en controle over ons krijgt. Dat is helaas hoe het werkt, want woede is giftig.
Het beste dat je daarom kunt doen is de woede niet onderdrukken, maar het ook niet ongecontroleerd uiten. Het juiste pad is om te accepteren dat je woede voelt en het vervolgens te confronteren. Hierdoor wordt het onschadelijk. Het duurt meestal tien seconden om dit te bereiken. We moeten dan proberen om vast te stellen wat de werkelijke oorzaak van onze woede is. Dit zal het makkelijker voor ons maken om erachter te komen hoe we het probleem dat achter de woede ligt op kunnen lossen.