Hij wist niet dat het onmogelijk was

Hij wist niet dat het onmogelijk was

Laatste update: 04 september, 2016

Hoe vaak heb je jezelf wel niet midden op je pad tegengehouden, omdat iemand tegen je zei dat je niet verder moest gaan, dat je toch nooit je doel zou bereiken? We hebben dit waarschijnlijk allemaal wel minstens één keer meegemaakt in verschillende situaties.

Ik heb waanzinnige gevallen van afkeuring meegemaakt. Leraren, moeders en vaders, broers en zussen, vrienden, allemaal vastberaden om iemand het gevoel te geven dat hij compleet waardeloos is.

En dit is echt waar, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Er zijn ontelbaar veel dingen die we nooit hebben gedaan in ons leven, omdat er tegen ons werd gezegd dat we het niet zouden kunnen en wij dit geloofden. Het is verbazingwekkend hoeveel mogelijkheden het leven ons geboden heeft waar we nooit van hebben geprofiteerd, omdat we van te voren al ‘wisten’ dat we toch niet in staat zouden zijn om ons doel te bereiken.

Er zijn genoeg manieren om iemand te ontmoedigen, de ene nog pijnlijker dan de andere. Ik heb meerdere mensen honderden keren horen zeggen ‘het gaat je niet lukken’, ‘verspil je tijd niet’, ‘je verspilt je leven’ en nog een hele hoop soortgelijke uitspraken.

Het grootste gedeelte van de tijd is het echter heel subtiel. Ontmoedigende blikken – spottende blikken, wanhopige blikken en blikken van onbegrip – gericht aan de enorme inspanning die grote en kleine helden opbrachten om iets te kunnen bereiken.

Klimmen

Er zijn mensen die denken dat het ze nooit zal lukken om een taal te leren, in vorm te komen, hun verlegenheid te overwinnen, een trofee te winnen of auto te leren rijden. We hebben dit genoeg keren met eigen ogen gezien… en we hebben ook duizenden keren toegekeken hoe de meest destructieve en fatale waarschuwingen van onze familie of school weergaloos op ons afkwamen. Waarom?

Wanneer we klein zijn, wordt onze identiteit en het beeld dat we van onszelf hebben gevormd door hetgeen anderen ons vertellen.

We dragen allemaal schuld aan het regelmatig verpesten van bepaalde dromen (zelfs wanneer we weten dat dit verlammend is en we het proberen te vermijden).

In werkelijkheid is echter alles mogelijk. Zelfs wanneer het op een bepaalde manier niet lukt, zal het wel lukken op een andere manier. Zoals Edison eens zei: “De mensen die zeggen dat het niet gedaan kan worden, zouden de mensen die het doen niet moeten onderbreken.” We kunnen alles doen wat we willen, zolang we maar hard genoeg proberen. Iets willen betekent namelijk niet altijd dat je ook in staat bent het te doen, maar het is hoe dan ook hartstikke behulpzaam en de enige manier om je doel werkelijk te bereiken.

Er waren ooit eens twee jongens die gingen schaatsen op een bevroren vijver. Het was een koude, bewolkte middag, maar de twee jongens waren zonder zorgen aan het spelen. Plotseling brak het ijs en zakte een van de jongens in het water, gevangen. De andere jongen zag dat zijn vriend onder het ijs aan het verdrinken was en pakte er een steen bij en begon hiermee met al zijn kracht op het ijs te slaan, totdat hij er in slaagde de bevroren laag open te breken. Hij greep zijn vriend vast en redde hem uit het water.

Toen de brandweermannen er bij waren gekomen en zagen wat er was gebeurd, stonden zij versteld hoe de kleine jongen dit had gedaan. Het ijs was namelijk erg dik.

‘Het is onmogelijk dat de jongen het ijs met die steen en zijn kleine handen kapot heeft weten te krijgen,’ zeiden ze.

Precies op dat moment verscheen er een oude man die zei: ‘Ik weet hoe hij het heeft gedaan.’

‘Hoe?’

‘Er was niemand die tegen hem kon zeggen dat hij het niet zou kunnen.’

Iedereen zou dit verhaal op zijn eigen leven moeten toepassen en het ijs moeten breken om zichzelf van een zekere dood te redden. We dragen allemaal de kracht in ons om duizend keer onderuit te gaan en duizend-en-een keer weer op te staan. We hebben de moed om pijn te confronteren en de delen die door anderen gebroken zijn weer in elkaar te leggen.

Mensen die een droom nastreven weten dat het stellen van doelen de eerste stap is om deze droom werkelijkheid te maken, jezelf doof maken voor de mensen die jouw dromen willen verzieken is de tweede en een punt bereiken waarop je niet meer terug kan de derde; dat wil zeggen, het moment waarop je geen andere optie meer hebt dan je droom gewoon te bereiken.

In de woorden van Seneca: “Het is niet zo dat we dingen niet wagen omdat ze moeilijk zijn, maar dingen zijn moeilijk omdat we ze niet wagen.”

Als je dus een plek wilt bereiken waar de meerderheid nog nooit geweest is, dan moet je iets doen dat de meerderheid nooit doet: in jezelf geloven!

–Afbeelding met dank aan nuvolanevicata–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.