Wist je dat LEGO goed voor je is?

Wist je dat LEGO goed voor je is?

Laatste update: 27 mei, 2018

Hoe gek het ook mag klinken, de psychische voordelen van LEGO zijn veel interessanter en diverser dan we wellicht denken. Dit eenvoudige bouwspel kan zelfs onze emoties en overtuigingen veranderen.

Althans, dit is wat María Teresa Mata gelooft. Ze is een bekende psychiater die denkt dat deze vrije bouwprocessen zeer positieve effecten hebben. Ten eerste geeft het de mogelijkheid om emotionele intelligentie te ontwikkelen. Het is tevens ideaal voor zakelijke coaching en psychotherapie. Wil je weten hoe?

Psychische effecten van LEGO

LEGO is een merknaam, dat klopt. Maar dit bouwspel zie je overal in speelgoedwinkels. Dus het is een erg toegankelijk middel voor bedrijven en psychologen die de ongelooflijke voordelen ervan ontdekten.

“De eerste regel van de zee: ga nooit op het gezicht van een piraat zitten”
– De LEGO-film –

LEGO als werktool

Een belangrijk veld waarin de psychische voordelen van LEGO te zien zijn is in de wereld van zakelijke coachingWanneer het gaat om ideeënpresentatie, is vrij bouwen bewezen effectief. Waarom? Omdat het een hoop informatie genereert.

Ook hebben ze zelfs speelmethode van LEGO gepatenteerd, die ongelooflijke resultaten laat zien. Dit komt vanwege het feit dat het enorme voordelen biedt voor conflictoplossing. Dat is te danken aan de enorme hoeveelheid aan informatie dat het genereert.

Legoblokjes

Mensen gebruiken het ook bij coaching en bij trainingen voor emotionele intelligentie. Dit komt deels doordat het een externaliserende techniek is. Dat betekent dat het creativiteit bevordert en vrij spel geeft aan verbeelding en expressie. Het verbetert bovendien ons vermogen om onze doelen te benoemen. En het bevordert ook empathie!

Bouwen is verbinden op een ander niveau

Volgens Mata legt bouwen met legoblokjes nieuwe verbindingen op andere niveaus. We verbinden de stukjes, onze creativiteit, onze verbeelding en onze handen met elkaar. Deze dingen zetten bepaalde mentale processen in gang die de waarnemer (bijvoorbeeld de psycholoog) inzicht geeft.

Dus bouwen kan ons naar nieuwe levels van communicatie brengen. En het is eigenlijk communicatie met onszelf maar ook met anderen. Waarom? Omdat, als we de techniek verschuiven naar een werkteam, familie, etc, er veel meer informatie aan het licht komt.

Bouwspelletjes stellen elk individu in staat om een klein inkijkje te geven in hoe zij de wereld zien. Dus de verschillende manieren om de wereld te zien worden zichtbaar. Dat bevordert logischerwijs meer dialogen en empathie.

Verschijning van nieuwe boodschappen

Volgens Mata zijn de boodschappen die we ontvangen wanneer we deze techniek gebruiken nieuw. We bereiken ze door associaties van ideeën en creativiteit. Dit betekent dat de boodschappen echt slim zijn, wijs zelfs, iets dat we vooral zien met andere methodes.

Tussen de psychische voordelen van LEGO vinden we een enorme hoeveelheid aan informatie die anders onopgemerkt zou blijven. En dankzij deze boodschappen kunnen we nieuwe oplossingen vinden omdat ze emotionele intelligentie bevorderen.

Onbewuste barrières slechten

We vinden nog een voordeel van bouwspellen in het slechten van onbewuste barrières. Die barrières die bijna onbewust voorkomen bij bijna elk soort sociale interactie. Ze verdwijnen en vallen langzaam uit elkaar wanneer we ‘spelen’ met LEGO. We leren over onszelf en over anderen.

Het vergroot ook vaardigheden op het gebied van het oplossen van problemen. Soms voelen we ons niet in staat om problemen op te lossen. Het is dan alsof we de noodzakelijke informatie bij onszelf niet kunnen vinden.

Volgens Mata helpt LEGO ons om die informatie te vinden. Vervolgens helpt het deze informatie te laten zien, te organiseren en te valideren. De lijst van voordelen gaat maar door..

Abstracte expressie

Als het gaat om emotionele intelligentie is bouwen een uitstekend arena. Je kan er abstracte dingen uiten en ingewikkelde informatie samenstellen. Het vereenvoudigt de processen. Tegelijkertijd ontvangen we fantastische informatie over hoe we onze efficiëntie kunnen verbeteren.

Een leger aan legopoppetjes

Laten we emotionele intelligentie onderwijzen met LEGO. We zullen ons met onze innerlijke kennis verbinden die daar al ons hele leven slapend verborgen ligt. En wanneer we een creatieve omgeving bieden, kan de gebruiker zijn creatie bouwen, observeren, projecteren en er afstand van nemen. Dit zal hem bijvoorbeeld de informatie geven die hij nodig heeft om conflicten op te lossen.

“Welk idee heb JIJ, dat beter zou kunnen zijn dan de ideeën van onze 100 gevallen Meesterbouwers?”
– De LEGO-film –

Wist je dat LEGO goed voor je is? Dat mag nu duidelijk zijn. Als we het op een slimme manier gebruiken, kan dit spel een ware stap vooruit zijn. Het kan ons helpen om onszelf beter te leren kennen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.