Werken aan ons gevoel van eigenwaarde
Zes symptomen van een laag gevoel van eigenwaarde
- Conformisme, gebrek aan motivatie. De persoon vecht niet langer voor zijn dromen omdat hij gelooft dat hij niet in staat is ze te bereiken. Hij gelooft dat hij maar weinig waard is.
- Verlegenheid, angsten, onzekerheden. Altijd maar bang om voor schut te staan, bang voor wat anderen zouden kunnen denken, bang dat wat hij doet belachelijk is. Niet in staat om initiatief te nemen.
- Lichamelijke verwaarlozing en slechte leefgewoonten. De persoon zorgt niet langer voor zijn uiterlijk of, het tegenovergestelde, doet te veel moeite voor zijn uiterlijk om zijn gebrek aan zelfvertrouwen te verbergen. De persoon heeft geen gezonde leefgewoonten, eet slecht, doet niet aan sport etc.
- Negativiteit en starheid. Alles wat gebeurt, elke fout die hij maakt, is een reden om zichzelf niet te respecteren, om zichzelf omlaag te halen, om zichzelf de schuld te geven. De persoon is niet bepaald begripvol of flexibel naar zichzelf toe.
- Weigeren om veranderingen te accepteren en perfectionisme. De persoon maakt zich te druk om elke verandering in zijn leven, zelfs als de verandering positief is. Uit angst om er niet bij te horen geeft hij er de voorkeur aan om de dingen bij het oude te houden. Hij is tevens perfectionistisch omdat iets fout doen zich automatisch vertaalt naar zichzelf de schuld geven, interne conflicten en zichzelf omlaag halen.
- Anderen slecht behandelen. Veel mensen met een laag gevoel van eigenwaarde halen uit naar anderen om zichzelf een beter gevoel te geven. Door van iemand anders het slachtoffer te maken, kunnen zij zich machtiger voelen en het idee volhouden dat ze beter zijn dan die ander. Deze situatie brengt hen verlichting en dus bedriegen ze zichzelf maar al te graag, denkend dat ze superieur zijn.
Wat kunnen we doen om ons gevoel van eigenwaarde te vergroten?
Hieronder zullen we je acht gewoonten laten zien die je kunnen helpen om een gezond gevoel van eigenwaarde te hebben:
Ken jezelf
Iemand die zichzelf niet kent, kan ook niet van zichzelf houden. Heb je wel eens van iemand gehouden die je niet kende? De kans is klein, want liefde wordt geboren uit kennis en emotionele ontdekking.
Het is heel belangrijk dat je weet wat je deugden en wat je gebreken zijn, omdat als je dit niet weet, je de stappen hieronder niet zult kunnen volgen. Het is helemaal niet vreemd dat we niet in staat zijn om realistisch naar onszelf te kijken, een laag gevoel van eigenwaarde kan de werkelijkheid tenslotte behoorlijk verdraaien, waardoor alles ontzettend negatief lijkt.
Het is in dit geval dan ook noodzakelijk om te kunnen rekenen op de hulp van iemand anders. Dit moet niet alleen iemand zijn die je kunt vertrouwen, maar tevens iemand die over de kennis beschikt om jou te helpen. Pas als we weten wie we zijn en waar we naartoe gaan, kunnen we de weg van het leven effectief bewandelen.
Een vogel, bijvoorbeeld, kan vliegen als geen ander, maar als je de vogel in het water legt, zal hij nergens toe in staat zijn. Iemand kan een meester zijn in het programmeren van computers, maar ervaart misschien moeilijkheden als hij iets met zijn handen moet doen.
Het slimste dat deze persoon kan doen is zich richten op het programmeren van computers en om niet te veel van zijn tijd te wijden aan het verrichten van handwerk. Dit inzicht vereist echter wel dat hij zichzelf kent, want vaak genoeg zorgt een gebrek aan zelfkennis ervoor dat we een weg bewandelen die niet bij ons past. Als je niet weet waar je sterkte- en zwaktepunten liggen, zal je leven niet de juiste richting op gaan.
Richt je op je deugden
We hebben allemaal deugden en we hebben allemaal gebreken. Dit geldt absoluut voor iedereen; het verschil is echter dat mensen die zeker van zichzelf zijn zich volledig concentreren op hun deugden, waarbij ze hun gebreken op de achtergrond laten.
Gedachten zijn als een rollende sneeuwbal die maar in omvang blijft toenemen, dus als je jouw aandacht richt op je gebreken, dan zal je onzekerheid en ongemak blijven groeien. Als je je daarentegen richt op je deugden, dan zal je alsmaar zelfverzekerder worden.
Controleer je gedachten
Mensen met een laag gevoel van eigenwaarde zijn geneigd om toe te geven aan de negatieve gedachten die ze over zichzelf hebben. Ze halen zichzelf omlaag, ze denken dat ze onbekwaam zijn, dat anderen beter zijn etc. Er zijn zelfs mensen die zichzelf aan de lopende band bekritiseren en beledigen.
We moeten onszelf respecteren en zacht met onszelf omgaan, want als we dit niet doen, dan zal het onmogelijk zijn om ons gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Probeer om je gedachtepatronen te veranderen, om de innerlijke dialoog met jezelf te veranderen. Maak er een gewoonte van om in het gesprek met jezelf gebruik te maken van goede, waarderende woorden.
Wees geduldig naar jezelf toe en wees, boven alles, ontzettend flexibel en begripvol. Jezelf overladen met negatieve gedachten zal er alleen maar voor zorgen dat je nog dieper in de onzekerheid zinkt.
Je zult een vijand in jezelf creëren die jou maar blijft saboteren en die maar blijft herhalen ‘je kan het niet’, ‘je bent onbekwaam’, ‘dat is niets voor jou’, ‘je verdient dat niet’, ‘je bent het niet waard’, ‘je zult het verkeerd doen, het is beter als je het niet eens probeert’ etc. Vervang die vijand door een bondgenoot die jou waardeert en die zegt ‘je bent bekwaam’, ‘je verdient het’, ‘ik hou van je’, ‘je bent geweldig’, ‘probeer het gewoon en als het niet goed gaat, dan geeft dat niets’, ‘je zult blijven leren en uiteindelijk zal het je lukken’ etc.
Als je er gewend aan raakt om je eigen bondgenoot te zijn in plaats van je eigen vijand, zul je je zekerder voelen omdat de woorden in je gedachten vastberaden zijn je ervan te overtuigen om in jezelf te geloven.
Ontdoe jezelf van etiketten
Ontdoe jezelf van elk, maar dan ook echt elk etiket. Laat jouw persoonlijke waarde nooit afhankelijk zijn van iets dat buiten jezelf ligt. Niet van je werk, niet van je bezittingen, niet van je liefdesleven etc. Wie jij bent als persoon heeft niets te maken met wat je hebt.
Als je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, zul je je waarschijnlijk slechter voelen dan anderen of je zult denken dat je weinig waard bent omdat je geen werk hebt, geen partner hebt etc. Het goede nieuws is dat niets hiervan belangrijk is.
Ook zonder geweldige dingen kun je een gezond gevoel van eigenwaarde hebben, want dat wat er echt toe doet is niet wat je hebt, maar wie je van binnen bent.
De sleutel is om waarde te hechten aan wie je bent als mens, aan je waarden, aan de manier waarop je het leven ziet, aan de manier waarop je anderen behandelt, aan je vriendelijkheid, je integriteit, je betrouwbaarheid etc.
Wees verantwoordelijk voor jezelf
Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Er is geen enkele reden om anderen de schuld te geven voor onze onzekerheden en problemen. Natuurlijk beïnvloeden andere mensen ons, maar uiteindelijk zijn wij het die onze keuzes maken, niet zij. We moeten beseffen dat wij verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven.
Wat er om ons heen gebeurt is één ding, maar jij bepaalt wat je met die situatie doet.
Als iemand jou bijvoorbeeld niet goed behandelt en je er alsnog voor kiest om een relatie met diegene te beginnen, dan kun je jouw ongeluk niet op die ander afschuiven. Jij hebt er zelf voor gekozen. Misschien was je nog onervaren, te goed van vertrouwen… wat het geval ook was, het is jouw verantwoordelijkheid, en net zoals we aan dingen kunnen beginnen, kunnen we dingen beëindigen.
Zolang je anderen de schuld blijft geven, zul je je gevoel van eigenwaarde niet vergroten. Want als jij jouw verantwoordelijkheid vermijdt, zul je ook geen aanzet maken tot verandering. Als je jouw eigen verantwoordelijkheid in situaties echter aanvaardt en inziet dat jij degene bent die jouw leven stuurt, zul je jouw leven in eigen handen nemen en beslissingen durven nemen om dat wat jou niet tevreden stelt te veranderen.
De dingen die je zult doen om je leven te verbeteren zullen je een besef van zelfliefde geven, omdat je iets aan het doen bent om jezelf te helpen. En net zoals je dankbaarheid en liefde voelt voor iemand anders die jou helpt, zul je dankbaarheid en liefde voelen naar jezelf toe, omdat je jezelf helpt.
Weet wat je doelen zijn
Het is belangrijk om jezelf niet door het leven te laten meeslepen. Wij kunnen ons leven controleren en hoeven dit niet aan het lot over te laten.
We moeten doelen voor onszelf stellen en een plan van aanpak maken om dichter bij deze doelen te komen, want als we geen doelen in het leven hebben, dan weten we ook niet welke middelen we erbij moeten pakken om deze te bereiken en dit zal ervoor zorgen dat onze persoonlijke ontwikkeling stagneert.
Je gevoel van eigenwaarde wordt altijd gevormd door je ervaringen en de gebeurtenissen die je in je leven meemaakt, dus als je het confronteren van situaties en doelen vermijdt, zul je het ook niet kunnen verbeteren. Dit zou hetzelfde zijn als verwachten van iemand om op topniveau een basketbalwedstrijd uit te spelen, zonder hiervoor eerst jaren te hebben getraind.
Zorg voor jezelf
Wat doe je als je van iemand houdt? Of dit nu een kind is, een vriend, een familielid… als we van iemand houden en als we diegene waarderen, dan is het onze natuurlijke reactie om voor hem te zorgen en het beste in hem naar boven te halen. Zijn gebreken lijken we helemaal niet te zien en zijn deugden… die vermenigvuldigen we.
Hetzelfde moet je doen bij jezelf: zorg voor jezelf door uitgebalanceerd te eten, door te sporten, door naar je verlangens te luisteren, door je dromen te volgen, door jezelf enkele grillen toe te staan, door te genieten van de dingen waar je gepassioneerd over bent, door ‘nee’ te zeggen als je niet wilt etc.
Naast dat je voor jezelf moet zorgen, moet je niet vergeten om jezelf te verwennen. Richt je op de beste dingen die je hebt en benut deze en wees er trots op. Je bent uniek en ieder van ons heeft deugden; sommige mensen kunnen ze alleen niet zien omdat ze te sterk gericht zijn op hun gebreken.
Je moet er een gewoonte van maken om je te richten op de goede dingen die je hebt, de dingen die je blijft bereiken, en het is helemaal geen vereiste dat dit gigantische dingen zijn. Zelfs het succesvol confronteren van iets waar je bang voor bent is reden genoeg om jezelf te verwennen, je bent tenslotte iets aan het doen om je leven te verbeteren en dat verdient erkenning.
Wie heeft er nu niet dingen gehoord zoals ‘ja maar je overdrijft want jij ziet altijd het beste in mij’? Als we nu eens naar onszelf keken met zulke liefdevolle ogen, dan zou alles er anders uitzien. Dit is wat je moet zien te beheersen: om dusdanig van jezelf te houden dat je in staat bent te zien hoeveel goede dingen je hebt. Wanneer je meer van jezelf gaat houden, zal het makkelijker voor je zijn om je eigen deugden te zien.
Accepteer jezelf
Zonder acceptatie, is er geen welzijn of zelfverzekerdheid. Als je jouw gebreken niet accepteert, zullen ze alleen maar sterker worden; het moment dat je ze echter begint te herkennen en accepteren zal het moment zijn dat ze kleiner worden.
Perfectionisme is een van de dingen die ons in de weg staan bij zelfacceptatie. We groeien op met reclames, films et cetera, die ons brainwashen met perfectionisme. Zodra de zomer weer voor de deur staat, worden we overladen met manieren om te beginnen met ‘operatie bikini’, manieren om onze huid te verzorgen zodat deze er jong blijft uitzien, tandpasta die ons tanden belooft die net zo wit zijn als in de films, etc.
Ze brainwashen ons door ons te laten denken dat we altijd maar geweldig moeten zijn, zelfs al hebben we dit niet door, en dit is een van de redenen die ervoor kunnen zorgen dat we onszelf niet accepteren. Alles in het leven heeft een goede en een slechte kant; in alles bevindt zich een balans tussen voors en tegens.
We moeten weten dat we allemaal een goede en een slechte kant hebben, dit geldt zowel voor ons uiterlijk als ons innerlijk. Accepteer dat je een mens bent en dat je net als ieder ander goede en slechte eigenschappen hebt.
We zijn geneigd om alleen het goede te accepteren en we realiseren ons niet dat ook de meest slechte dingen een doel hebben; ze zijn er met een reden. Zonder regen geen regenboog, en toch bewonderen mensen de schoonheid van de regenboog, maar klagen ze over de regen.
Alles heeft een positieve en een negatieve kant en deze vullen elkaar aan. Als je je gebreken afwijst, dat zal dit een aanval zijn op je gevoel van eigenwaarde. Je moet ze accepteren en gek genoeg is het zo dat als je ze accepteert, ze geneigd zijn te verbeteren.
Jezelf accepteren betekent niet dat je je neerlegt bij jouw negatieve kanten. Het is niet erg als we ergens ontevreden over zijn, maar laten we proberen om het te verbeteren. Jezelf accepteren betekent ook niet dat je je slecht voelt door de dingen die je niet leuk vindt aan jezelf, maar eerder dat je, hoewel je bepaalde dingen graag zou willen veranderen, in staat bent om deze dingen niet af te wijzen en te accepteren dat je op dit moment nu eenmaal zo bent, zonder zorgen, stress of negatieve gevoelens.
We moeten onszelf accepteren, zelfs al vinden we bepaalde dingen aan onszelf niet leuk. We moeten onverminderd van onszelf houden en altijd ons best doen om bepaalde gebreken te verbeteren, zonder negatieve gevoelens en vol liefde.
Afbeeldingen met dank aan Alba Soler