Werk verandert je persoonlijkheid blijkt uit studie

Sommige banen zijn uitdagend en andere kunnen je geestelijke gezondheid ernstig aantasten. Zozeer zelfs dat wat je in je baan overkomt je manier van zijn kan veranderen.
Werk verandert je persoonlijkheid blijkt uit studie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 november, 2022

Werk verandert je persoonlijkheid. Althans, dit beweert een recente studie. Maar misschien vermoedde je al dat de ervaringen op de werkplek je karakter, houding en zelfs je manier van zijn beïnvloeden.

Het valt niet te ontkennen dat alles wat je in het leven tegenkomt je andere perspectieven en kennis geeft. In feite leer je in de loop der jaren van zowel stimulerende als schadelijke omgevingen. Bovendien doe je in de zakelijke en professionele microwerelden waarin je dagelijks moet navigeren, waardevolle vaardigheden op die te maken hebben met je persoonlijke groei.

Er is echter nog iets dat ook niet ontkend kan worden. Dat is het feit dat werkstress, pesterijen of langdurig onzekere banen je op lange termijn schade berokkenen. Je optimisme vervaagt en je heldere en opgewekte karakter wordt vaak niet meer aanspreekbaar. Als je extravert bent, sta je minder open voor anderen. Ben je introvert, dan trek je je verder in jezelf terug.

Wat je elke dag op je werk doet, vormt je uiteindelijk ten goede of ten kwade. Je brengt immers een groot deel van je tijd in deze omgeving door.

Vermoeide man aan het werk

Hoe verandert werk je persoonlijkheid?

Misschien behoor je tot de mensen die dit idee nogal twijfelachtig vinden. Is persoonlijkheid immers geen stabiele eigenschap? Hoe kan een reeks gebeurtenissen in een werkomgeving je manier van zijn veranderen?

In feite kan je persoonlijkheid veranderen en zich vormen naargelang je ervaringen. In feite geloven deskundigen dat je in de adolescentie een stabiel patroon van gedrag, emoties en denkstijl smeedt. Maar gedurende je hele leven veranderen bepaalde elementen je manier van zijn en handelen.

Daarom weten we nu dat in de regel je werkervaringen een belangrijke invloed op je hebben. Laten we dat eens nader bekijken.

De invloed van werk als je jong bent

Je eerste contact met de arbeidsmarkt kan je soms helpen om volwassen te worden. Dat blijkt uit een studie (Engelse link) van de artsen Eva Asselmann en Jule Specht van de Humboldt Universiteit van Berlijn. Het werd gepubliceerd in het Journal of Personality.

De onderzoekers ontdekten dat aan de slag gaan in je werkzame leven de vorming en vestiging van je persoonlijkheid bevordert. In feite analyseerden ze een grote steekproef van mensen en ontdekten dat jonge mensen tijdens hun eerste baan verantwoordelijker, vriendelijker en meer uitgaand worden.

Uiteraard kan dit in de loop der tijd veranderen. Wat echter opvalt is dat dit eerste contact met de arbeidsmarkt verrijkend is voor jongeren van 18 of 20 jaar.

Sommige werkervaringen beïnvloeden je blijvend

We weten dat weinig dingen meer bemoedigend en lonend zijn dan het hebben van een goede baan. In dat geval worden inderdaad je eigenwaarde, zelfbeeld en identiteit versterkt. Er zijn echter andere gevallen waarin het werk je persoonlijkheid verandert door haar te verzwakken en je kwetsbaarder te maken. Er kunnen meerdere oorzaken voor dit probleem zijn.

Het is bijvoorbeeld bewezen dat vijf jaar in een stressvolle baan blijven de persoonlijkheid van een werknemer verandert. Het niveau van neuroticisme stijgt. Met andere woorden, ze beginnen last te krijgen van emotionele instabiliteit, angst, negatieve gedachten, gevoelens van verdriet, enz.

Factoren als onzekerheid vergroten de onzekerheid en dit weerhoudt hen ervan plannen voor de lange termijn te maken. Bovendien, wanneer iemand geen toekomstprojectie heeft als gevolg van baaninstabiliteit, worden ze wantrouwiger, minder optimistisch en voelen ze zich hopeloos.

Ongunstige werkomgevingen en onzekerheid hebben een grote invloed op de persoonlijkheid van mensen. In feite worden ze minder vriendelijk.

Bedrijven moeten luisteren

Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (Engelse link) heeft onlangs bepaald dat bedrijven verplicht zijn het psychologisch welzijn van hun werknemers te waarborgen.

Als werk je persoonlijkheid verandert, zou dat in feite ten goede moeten komen. Het zou je krachten, vertrouwen en waardevolle vaardigheden moeten geven. Het mag zeker niet je dromen verminderen of je geestelijke gezondheid vernietigen.

Een van de doelstellingen van een bedrijf zou moeten zijn om te weten hoe hun werknemers een positiever zelfbeeld kunnen ontwikkelen. Zoiets kan bereikt worden door het scheppen van fatsoenlijke banen met fatsoenlijke lonen.

Daarnaast zouden ze maatregelen moeten genereren waardoor de werknemer het beste van zichzelf kan geven, zich gewaardeerd voelt en zichzelf als nuttig, geïntegreerd en gerespecteerd ervaart.

Gestreste man op het werk

Stimulerende banen optimaliseren je persoonlijkheid en potentieel

Een goede baan heeft niet alleen invloed op je persoonlijkheid, maar ook op je welzijn. Het is een ongelukkig feit dat slechte banen op dit moment de bron zijn van veel geestelijke gezondheidsproblemen onder de bevolking.

Bovendien heeft het leven met situaties van pesten of intimidatie op de werkplek, of het jarenlang ervaren van de druk van een stressvolle baan niet alleen een mentale prijs. Het verandert ook veel aspecten van je karakter.

Er zijn meer waardige en stimulerende banen nodig. Het soort dat werknemers waarde, vaardigheden, zelfvertrouwen en optimistische levensvooruitzichten biedt.

Dit is echter niet iets waar alleen managers zich mee bezig moeten houden. In feite wordt het werkklimaat ook gecreëerd door collega’s en iedereen in die omgevingen waarin je zo’n groot deel van je leven doorbrengt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Asselmann, ESpecht, JPersonality maturation and personality relaxation: Differences of the Big Five personality traits in the years around the beginning and ending of working lifeJ Pers2021891126– 1142https://doi.org/10.1111/jopy.12640
  • Bui, Hong. (2017). Big Five personality traits and job satisfaction: Evidence from a national sample. Journal of General Management. 42. 21-30. 10.1177/0306307016687990.
  • Sutin, A. R., Costa, P. T., Jr, Miech, R., & Eaton, W. W. (2009). Personality and Career Success: Concurrent and Longitudinal Relations. European journal of personality23(2), 71–84. https://doi.org/10.1002/per.704

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.