Welke maskers draag jij om je te beschermen?
Maskers zijn hulpmiddelen die mensen vaak gebruiken om zich aan hun omstandigheden aan te passen. Het is een manier om jezelf opnieuw uit te vinden om zo verder te komen. Ze laten je doen alsof je tot alles in staat bent en helpen je te beschermen tegen datgene waarvan je denkt dat het je zou kunnen schaden.
Met andere woorden, het opzetten van een masker is een onbewust afweermechanisme dat in werking treedt als je voelt dat je in gevaar bent. Het is het mechanisme dat je kan helpen te overleven. Het dragen van een masker is dus niet altijd een slechte zaak.
Dat gezegd hebbende, voldoet het masker dat je draagt in sommige omstandigheden niet aan zijn aanpassingsdoel. In plaats daarvan doet het precies het tegenovergestelde.
Dat soort maskers, de maskers die je niet kunt verwijderen, zelfs als je dat zou willen, zijn het onderwerp geweest van veel psychopathologische onderzoeken. Ze staan bekend als het ‘ego’ in de gestaltpsychologie of ‘cultureel behouden’ in psychodrama.
Wanneer heb je maskers nodig?
Mensen leren van jongs af aan maskers te gebruiken. Je hebt ze waarschijnlijk leren gebruiken toen je besefte dat je onder bepaalde omstandigheden niet altijd kon doen wat je wilde als je geaccepteerd wilde worden.
Je leert bijvoorbeeld dat je je frustratie of driftbuien moet beheersen om ouderlijke goedkeuring te krijgen. Of dat je geduldig en vriendelijk moet zijn met je klasgenoten zodat ze je accepteren.
Deze maskers bepalen de grenzen in je relaties met andere mensen. Ze vertegenwoordigen de verschillende rollen die je in je leven moet spelen. Met maskers kun je je impulsen controleren en je helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals empathie.
In bepaalde situaties draag je waarschijnlijk nu zelf een masker. Je hebt bijvoorbeeld misschien een masker voor kracht nodig om moeilijke tijden te doorstaan. Zodra het zijn doel heeft bereikt, kun je het verwijderen.
Welke maskers draag jij?
Maskers zijn een onderdeel van het leven. Sommige van deze maskers kunnen je redden, terwijl andere je kunnen schaden. Wat interessant is aan deze maskers, is dat verschillende mensen de neiging hebben dezelfde maskers te gebruiken. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende:
Het brave kind
Deze kinderen leerden al vroeg dat anderen hen zouden accepteren als ze zich gedroegen. Het is moeilijk voor brave kinderen om grenzen te stellen of hun mening te geven. Ze zijn namelijk bang dat ze niet zullen worden geaccepteerd. Ze proberen gewoon anderen tevreden te stellen.
De krijger
De zware gevechten die mensen moeten voeren om tegenslagen te overwinnen, creëren dit masker. Het helpt de angst en besluiteloosheid die binnen kunnen sluipen als ze de leiding moeten nemen opzij te zetten.
De apathische maskers
Dit masker van onverschilligheid zorgt ervoor dat je ongevoelig lijkt voor alles wat er om je heen gebeurt. Het verdedigt je tegen externe bedreigingen, omdat het ie in staat stelt om je lijden te verbergen.
De redder
De redder moet iedereen redden en houdt van verloren zaken.
De lijder
Mensen die dit masker dragen, leerden al vroeg dat het leven ellendig is en dat de enige manier om liefde te krijgen is door het spelen van het slachtoffer.
De stoere jongen
Dit is een veelvoorkomend masker dat de meest gevoelige mensen opdoen omdat ze bang zijn om gekwetst te worden of omdat ze kwetsbaar lijken. Door die angst hebben ze geleerd hun gevoeligheid te verbergen en alleen boosheid of agressie te uiten.
Het zonnetje in huis
Sommige mensen vinden het moeilijk om emoties als verdriet, woede of verlies te accepteren. Zo toveren ze een glimlach op hun gezicht en doen ze alsof alles in orde is. Ze rennen weg van hun gevoelens.
De clown
De clown gebruikt humor om zich voor zijn emoties te verbergen. Dit masker is vergelijkbaar met het vorige. Een nuance van dit masker is dat mensen vaak denken dat anderen ze niet zullen accepteren als ze stoppen met grappen maken en in plaats daarvan oprecht zouden handelen.
Wanneer je je maskers niet af kunt zetten
Alle maskers die we hierboven noemden, helpen je om je ware zelf te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Maar soms besteed je zo veel tijd aan het dragen ervan dat je ze niet meer af kunt zetten. Als gevolg daarvan weet je niet meer wie je bent. Maakt het masker deel uit van je essentie?
Als je jezelf die vraag stelt, betekent dit dat je dat masker al veel te lang hebt gedragen. Het masker dat je ooit beschermde, werkt dus niet meer. Nu is het gewoon een barrière die je afsluit van je emoties, verlangens en waarden.
Het is alsof je een deel verliest van wie je werkelijk bent. Die ontkoppeling kan je naar een gladde helling leiden, waar je steeds hetzelfde masker probeert te gebruiken.
Het is erg moeilijk om sommige maskers af te doen. Als je bijvoorbeeld de stoere jongen hebt gespeeld, zou je kunnen denken dat de mensen om je heen niet meer van je zullen houden zodra ze ontdekken dat je eigenlijk kwetsbaar bent.
Uiteindelijk moet je proberen al je maskers af te doen. Kijk naar jezelf in de spiegel. Zie jezelf zoals je echt bent. Maak contact met je ware zelf, zodat je van jezelf kunt houden. Totdat je eerlijk kunt zijn tegen jezelf, zal het moeilijk zijn om je ware aard aan iemand anders te laten zien.