Weer vrolijk worden, hoe doe je dat?

Weer vrolijk worden, hoe doe je dat?

Laatste update: 21 augustus, 2018

Er zijn dagen dat je wakker wordt met een goed humeur. Dagen waarop je meer energie hebt om de dag aan te gaan, een grotere drang hebt om te lachen en gretiger bent om alles wat je ziet aan te nemen. Wellicht denk je dat dit gewoon zomaar gebeurt, zonder echte reden. De waarheid is echter dat je gedachten en neurotransmitters hierin een vitale rol spelen. Dus hoe word je weer vrolijk als je constant down bent?

Die grijze dagen waarop je geen energie hebt en je je eigenlijk het liefst gewoon wilt afsluiten voor de wereld of zelfs wilt verdwijnen, doen zich niet per ongeluk voor. Sip zijn, of je gewoon in het algemeen niet lekker voelen, gebeurt meestal om een ​​reden, en het is altijd iets dat je normale leven onderbreekt. Maar de enige juiste manier om die grijze wolk boven je hoofd te confronteren, is door te begrijpen waar hij van gemaakt is.

Normaliseren, accepteren en leren van je meest neerslachtige dagen is absoluut essentieel. Alle emoties en gevoelens zijn belangrijk, niet alleen de vreugedevolle. Het is net zo slecht om constant een slecht humeur te hebben als het is om voortdurend in een staat van euforie te verkeren.

“Het is gepaster als een man om het leven lacht dan als hij erom treurt.”

-Seneca-

Droevig meisje dat zichzelf weer vrolijk moet maken

Waarom het belangrijk is om vrolijk te zijn

Uitgaande van het idee dat niet alle dagen goed kunnen zijn, dat emoties adaptief zijn en dat onze gemoedstoestand aan de hand van een aantal vastgestelde regels fluctueert, kun je tot de conclusie komen dat het onmogelijk is om altijd vrolijk te zijn. Toch is proberen om een goed humeur te behouden een fundamenteel onderdeel van het bereiken van je doelen. Maar ook andere dingen kunnen helpen, zoals:

 • Blijf volhouden tot je je doelstellingen bereikt.
 • Houd jezelf gezond.
 • Vermijd angst, stress en depressie.
 • Voed je persoonlijke relaties.
 • Wees gelukkig en bevorder je persoonlijk welzijn.

Zoals Marcus Aurelius zei: “Het geluk van je leven hangt af van de kwaliteit van je gedachten.” Hoewel hij het neurobiologische deel van die verklaring wegliet, heeft de neurowetenschap hem gelijk gegeven. Elke keer dat je een gedachte hebt, vindt er een biochemische reactie in je hersenen plaats, waardoor er specifieke stoffen vrijkomen die boodschappen naar de rest van je lichaam sturen. Wanneer je lichaam deze boodschappen ontvangt, zet het een reeks fysieke reacties in werking om je fysieke staat in overeenstemming te brengen met de oorspronkelijke gedachte.

Een manier om je humeur te veranderen, is door je gedachten te veranderen. Dat is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat onze onderbewuste geest de meeste van onze gedachten beheerst. Als je je negatieve gedachten probeert te vermijden, kan dit zelfs averechts werken. Boycot jezelf niet en voel je niet schuldig als je je ooit gevangen voelt in dit soort gedachten. Uiteindelijk is er namelijk veel oefening voor nodig om ze te veranderen.

“Denk aan al het mooie wat er in jezelf en om je heen groeit en wees gelukkig.”

-Anne Frank-

Man met wolken in plaats van een hoofd, die zichzelf weer vrolijk moet maken

Hoe je jezelf kunt opvrolijken

Om een ​​gewoonte te maken van de dingen die jou weer vrolijk kunnen maken, moet je beginnen om ervoor te zorgen dat je er klaar voor bent, en dat het het juiste moment is om uit de emotionele gemoedstoestand te komen waarin je je bevindt. Nadat je de dingen hebt geanalyseerd en je goed naar jezelf hebt gekeken, kun je de volgende stappen uitvoeren:

 • Zorg ervoor dat je meer beweegt. Sporten, een sport beoefenen en je aanmelden voor activiteiten die je interesseren, kan je welzijn verbeteren.
 • Ga wandelen. Sommige onderzoeken tonen aan dat wandelen delen van je hersenen stimuleert die je humeur verbeteren.
 • Neem contact op met vrienden. Het vormen van diepe banden met andere mensen helpt mensen gelukkig te blijven.
 • Luister naar muziek. Muziek heeft het vermogen om emoties als vreugde, motivatie en een goed humeur op te wekken.
 • Gun jezelf een pauze van sommige taken. Het organiseren van je takenlijst en je niet langer zorgen maken over de minst belangrijke (of zelfs zinloze) dingen, zal je helpen om je gemoedstoestand te verbeteren.
 • Deel je tijd goed in. Een goede planning is de sleutel om je te concentreren op de belangrijkste taken en jezelf de tijd te geven om uit te rusten.

Bovendien is cognitieve herstructurering, een techniek die gebruikt wordt in cognitieve gedragstherapieën, een geweldige manier om je overtuigingen te veranderen door jezelf verschillende vragen over jezelf te stellen. Door de manier waarop je de wereld ziet in twijfel te trekken, kun je je gemoedstoestand aanpassen en op die manier kan het ook helpen om jezelf weer op te vrolijken. Zoals altijd is het raadplegen van een gespecialiseerde professional de beste manier om dat te doen.

“De grootste ontdekking van mijn generatie is dat een mens zijn leven kan veranderen door zijn houding te veranderen.”

-William James-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.