Wederkerigheid is nog beter dan liefde

Wederkerigheid betekent niet alleen liefde, maar vooral begrip.
Wederkerigheid is nog beter dan liefde
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 27 september, 2023

Je wilt altijd iemand vinden wiens demonen samengaan met die van jou. Iemand die de sleutel van je eigen sloten heeft en bij wie je je zo zelfverzekerd voelt dat je hem zonder angst binnenlaat. Iemand bij wie je ware zelf weer naar boven komt en je jezelf kunt zijn.

Dit gevoel is beter dan liefde. Dat komt omdat je in je soulmate een ander deel van jezelf vindt zonder dat je iets hoeft te zeggen. Je houdt hem of haar stevig vast en laat het heden niet van je afglijden terwijl je denkt aan alles wat jullie in de toekomst samen te wachten staat.

Sommigen noemen deze mensen hun thuis. Dat komt omdat ze de warmte geven van een troostende knuffel en de kracht die hun partner nodig heeft om de dagelijkse routine aan te kunnen.

Ze laten je ademen, liefhebben en dwaas glimlachen als je naar ze kijkt.

Getekend stel kust bij een rivier

De lichaamstaal van wederkerigheid

Sommige blikken zeggen alles. In feite is wat wij wederkerigheid noemen een speciale verbintenis die de liefde overstijgt, hoewel ze er tegelijkertijd mee overspoeld wordt. Want wederkerigheid is niet alleen liefhebben, het is vooral begrijpen.

Ik denk nog steeds dat onze beste dialoog tussen onze blikken plaatsvond. Woorden liegen, bewust of onbewust, vaak, maar ogen falen nooit om waarheidsgetrouw te zijn.

Als ik ooit heb geprobeerd om met mijn ogen tegen iemand te liegen, vallen mijn oogleden, laten ze spontaan hun beschermende gordijn zakken en daar blijven ze totdat ik en mijn ogen de verplichting van de waarheid hervinden.

Met woorden is alles complexer, maar toch, als de woorden proberen te bedriegen, hebben de ogen de neiging om de mond te ontkennen.”

Mario Benedetti

Met wederkerigheid hebben je blikken, gebaren of omhelzingen geen geheimen. Je soulmate kent de waarheid als je zegt dat je in orde bent, maar dat in werkelijkheid niet bent. Ze hoeven je waarschijnlijk niet eens aan te kijken of te horen praten om dat te weten. Het zijn geen waarzeggers, maar ze begrijpen je meer dan alleen uiterlijkheden.

Deze connectie gaat veel verder dan een oprechte glimlach of een wijze blik. In feite wordt er een sfeer tussen jullie gecreëerd die een soort emotionele profetie wordt die jullie gevoelens en harten met elkaar verbindt.

Pinkjes vasthouden

Een thuis waar zielen vliegen

Mensen denken dat een soulmate je perfecte match is, en dat wil iedereen. Maar een echte soulmate is een spiegel, de persoon die je alles laat zien wat je tegenhoudt, de persoon die je onder je eigen aandacht brengt zodat je je leven kunt veranderen. Een echte soulmate is waarschijnlijk de belangrijkste persoon die je ooit in je leven zult ontmoeten, omdat ze je muren afbreken en je wakker schudden.

-Elizabeth Gilbert-

Je soulmate laat je lachen en glimlachen zonder dat hij of zij ook maar iets zegt. Ze zijn er altijd, ze gaan nooit weg. Ze zijn trots op wat je bereikt en wie je bent, terwijl ze tegelijkertijd niet bang zijn om je te vertellen wat ze denken of om het je te vertellen als je een fout hebt gemaakt.

Dit betekent niet dat je soms geen misverstanden of ruzies zult hebben, maar zelfs die zijn nuttig om eventuele barrières tussen jullie te slechten. In feite markeert je soulmate een keerpunt in je leven, waarvan je nooit meer terugkeert. Ze vullen je elk moment met tederheid.

Complicatie stelt je in staat om te accepteren zonder eisen te stellen. Je hoeft niet te veranderen hoe je bent om aan kinderachtige of extreme behoeften te voldoen. Je complimenteert elkaar perfect.

Toevoegen in plaats van aftrekken

Zoals Zijne Heiligheid de Dalai Lama beweert “Als je niets toevoegt, trek dan tenminste niets af.” Inderdaad, wederkerigheid gaat over toevoegen. Als bij iemand zijn betekent dat je iets van jezelf moet afnemen, denk dan twee keer na.

Compliciteit stelt je in staat om jezelf te zijn en het beste uit jezelf te halen. Als iemand je vleugels probeert af te knippen, is er geen sprake van wederkerigheid.

Een duidelijk voorbeeld van wederkerigheid, hoewel op een ander niveau, is te vinden bij de liedjesschrijvers John Lennon en Paul McCartney. Afzonderlijk zijn/waren ze geweldige muzikanten, maar samen vormden ze een van de beste groepen in de geschiedenis van de moderne muziek.

Hetzelfde gebeurt met relaties waarin sprake is van wederkerigheid. De een benadrukt de kwaliteiten van de ander, versterkt ze, laat ze groeien en verheft ze tot niveaus die voorheen ondenkbaar waren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.