We kunnen niet allemaal ons leven doorbrengen met doen wat we leuk vinden

Het is niet altijd mogelijk om je leven te wijden aan iets wat je graag doet. Toch is het mogelijk om van bepaalde lonende momenten te genieten. Er zullen altijd dromen zijn die je niet kunt verwezenlijken, maar je lot kan andere, zeer bevredigende wegen voor je openen.
We kunnen niet allemaal ons leven doorbrengen met doen wat we leuk vinden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Doe waar je van houdt en je zult nooit een dag werken. Doen wat je leuk vindt dan zal het geld je altijd volgen. Als je doet waar je van houdt, zul je altijd gelukkig zijn…” Er zijn nog veel meer voorbeelden van dit soort schijnbaar positieve en bemoedigende zinnen die we zouden kunnen noemen. Het is echter goed te beseffen dat ze in feite gevaarlijk kunnen zijn voor je psychologisch welzijn.

Het is waarschijnlijk waar dat niets zo bevredigend zou zijn als je leven wijden aan iets wat je graag doet. In feite doen veel mensen dat. Maar misschien heb jij niet het geluk gehad om je leven te wijden aan iets waar je gepassioneerd over bent. Zoals de ingenieurs die er ooit van droomden bij de NASA te werken en nu in kleine familiebedrijfjes werken.

Verder zijn er mensen die politicologie hebben gestudeerd om de wereld te veranderen en nu hun leven wijden aan het lesgeven aan basisschoolleerlingen. In de hoop, misschien, dat hun leerlingen degenen zullen zijn die die langverwachte sociale transformatie tot stand brengen.

Het is inderdaad duidelijk dat het lot vaak op het laatste moment een wending neemt, en dat het niet altijd mogelijk is om die dromen van jaren geleden te verwezenlijken.

Dit betekent echter niet dat je een mislukkeling bent of minder gelukkig. Ook al heb je niet bereikt wat ooit je hartenwens was, je kunt nog steeds veel van de dingen die je dagelijks doet leuk vinden.

Blije man
Het bereiken van persoonlijke voldoening door werk is niet altijd gemakkelijk. Daarom is het nodig om je ook op andere gebieden van het leven te richten.

Doen wat we leuk vinden versus betekenis vinden in alles wat je doet

Zoals de meesten van ons ben je waarschijnlijk vrij slecht in het bepalen wat je morgen gelukkig zal maken. Misschien maak je plannen en stel je langetermijndoelen in de hoop dat je, wanneer je die bereikt, gegarandeerd gelukkig zult zijn . Dit zet je ertoe aan bepaalde studies te ondernemen en bepaalde persoonlijke inspanningen te leveren met het duidelijke idee dat je je verlangens zult veroveren.

Je kunt je ook laten meeslepen door het soort sociale druk dat je aanspoort om de baan van je dromen te krijgen. De ideeën van Confucius, die zei : “Kies een baan waarvan je houdt, en je zult nooit van je leven een dag hoeven te werken,” hebben de neiging ons collectieve onderbewustzijn te doordringen.

Deze vooronderstelling gaat echter vaak mank. Dit betekent dat je niet altijd je kinderdromen verwezenlijkt. En er is meer…

Bijvoorbeeld, misschien is het werk waarvan je dacht dat het je gelukkig zou maken, niet zo perfect gebleken als je dacht. Immers, om een baan echt de moeite waard te maken, moeten meerdere variabelen samenkomen.

Je hebt een aangename omgeving nodig, goede collega’s, fatsoenlijke voorwaarden, een geschikte leider, enz. Als dit niet het geval is, kan het zich wijden aan wat je graag doet er dus vaak toe leiden dat je terechtkomt in een omgeving die je haat.

Veel van de doelen die wij ons in onze jeugd stellen, worden uiteindelijk geen werkelijkheid. Daarom moeten we onze doelen variëren, afhankelijk van de omstandigheden. Zelfs als we ons wijden aan iets wat we niet 100 procent leuk vinden, moeten we betekenis vinden in alles wat we doen.

Het leven en zijn onverwachte veranderingen van betekenis

Het lot speelt ons soms parten. Er zijn mensen die ervan droomden archeoloog te worden en uiteindelijk in een marketingbedrijf terechtkwamen. Sommigen verlangden ernaar de wereld rond te reizen en hebben zelfs nooit hun geboortestad verlaten. Er zijn er ook die een universitair diploma wilden behalen, maar tot de ontdekking kwamen dat het leven andere plannen met hen had.

Daar is niets mis mee. In feite is de ‘Doe waar je van houdt en je zult bereiken waar je altijd van hebt gedroomd’ van” is een ongrijpbare premisse. Bijgevolg moet je niet teleurgesteld zijn of je minder competent voelen als je het niet voor elkaar krijgt.

In 2018 hebben psychologen van de Stanford University en het Yale-NUS College zelfs onderzoek uitgevoerd (Engelse link) dat beweert dat mensen van kinds af aan onder druk worden gezet om een passie te verduidelijken en deze te verwezenlijken.

Het is alsof onze interesses (Engelse link) en richting in het leven altijd vast zullen liggen. Een rechte weg zonder splitsingen, valkuilen en aangrenzende paden. Terwijl in werkelijkheid de toekomst en zelfs wijzelf voortdurend veranderen.

Verveelde vrouw
De perfecte baan bestaat niet, maar we kunnen wel zin vinden in werk dat ons leven bezighoudt.

De perfecte baan bestaat niet, maar het is genoeg om zin te vinden in wat je doet

“Doe waar je van houdt en je zult altijd gelukkig zijn ” zeiden ze. Maar soms, zelfs als je de baan van je dromen hebt, kun je eronder lijden en je wanhopig voelen, en zelfs een tijdje verlof willen vragen. Het overkomt iedereen, van docenten tot tuinmannen. Er zijn momenten waarop het misgaat en onze stemming verandert.

Wanneer dit gebeurt, toont het werk waarvan je nog niet zo lang geleden dacht dat het je gelukkig zou maken, zijn onvolkomenheden en complicaties. In feite is geen enkel werk 100 procent perfect. Wat belangrijk is, is dat je betekenis vindt in wat je doet. Je overprikkeling een beetje verminderen en wat pragmatisme toevoegen zal nuttig zijn.

Geluk betekent niet dat je een perfect leven en een ideale baan hebt. Het betekent je goed voelen over wat je doet, en accepteren dat er altijd ups en downs zullen zijn.

Doe wat je leuk vindt als je kunt. Zo niet, beoefen dan stoïcisme

Zonder twijfel hebben sommige mensen geluk. Zij zijn de mensen die hun dromen veroveren en leuk vinden wat ze doen zonder enig gevoel van ontevredenheid. Er zijn echter aanzienlijk meer mensen die niet in deze categorie vallen.

Degenen die wat ze doen niet leuk vinden, maar het accepteren omdat het hen een salaris oplevert en omdat er altijd aangename momenten in hun leven zijn die het allemaal de moeite waard maken.

Zoals je weet, is het leven niet perfect. Toch kun je in de moeilijkheden die het leven met zich meebrengt altijd kansen vinden. De sleutel ligt in je houding. Je moet accepteren dat je niet alles in de hand hebt, maar je kunt je aanpak en gedachten variëren om je aan elke verschillende situatie aan te passen.

Stoïcijns zijn raakt nooit uit de mode. Inderdaad, zoals Epictetus zei, het geheim van welzijn ligt niet in het zoeken naar perfectie, maar in het bereiken van persoonlijke groei en ontwikkeling. Zelfs als je hoogste dromen niet worden vervuld, kun je altijd je doelen heroriënteren en jezelf nieuwe levens- en werkdoelen stellen. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom wil je dat anderen dezelfde dingen leuk vinden als jij?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom wil je dat anderen dezelfde dingen leuk vinden als jij?

Waarom wil je dat anderen dezelfde dingen leuk vinden als jij? In feite is het een intrinsiek deel van het mens zijn. Ontdek hier meer.  • O’Keefe, P. A., Dweck, C. S., & Walton, G. M. (2018). Implicit Theories of Interest: Finding Your Passion or Developing It?. Psychological science29(10), 1653–1664. https://doi.org/10.1177/0956797618780643

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.