Wat zijn op groei-gerichte relaties precies?

Wat zijn op groei-gerichte relaties precies?
Julia Marquez Arrico

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Julia Marquez Arrico.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat zijn op groei-gerichte relaties precies? Veel mensen geloven dat relaties gelijk staan aan ongemak. Dit komt doordat een relatie een permanente opoffering en ongemakkelijke positie symboliseert voor deze mensen.

Wat zijn jouw persoonlijke gedachten over relaties wat betreft succes en persoonlijke groei? Wat denken anderen hier volgens jou over? In dit artikel gaan we het hebben over op groei-gerichte relaties en de eigenschappen hiervan. Denk hier dus eens over na!

We zullen het vooral hebben over romantische relaties. Door dit artikel te lezen, zul je leren dat het mogelijk is om relaties te hebben waar je het gevoel hebt te kunnen groeien als een persoon.

Dit zijn relaties die je toestaan om je horizon te verbreden en uit je comfort zone te stappen. Dit punt bereiken zal niet makkelijk zijn, maar het is ook niet onmogelijk. De investering van je tijd zal het hoe dan ook waard zijn.

“Groei gebeurt niet zomaar; het is het resultaat van samenwerkende krachten.”

-James Cash Penney-

Hoe op groei-gerichte relaties horen te voelen

Ze brengen het beste in je naar boven

Interpersoonlijke relaties kunnen zowel het beste als het ergste in ons naar boven halen. In relaties zullen we allerlei dingen ervaren. Denk hierbij aan geluk, moeilijke momenten of twijfel.

Op groei-gerichte relaties streven er echter naar om pijnlijke gebeurtenissen te minimaliseren en gebruik te maken van goede situaties. Door dit te doen kunnen beide mensen in de relatie de beste versie van zichzelf worden.

Wat bedoelen we met “een relatie die je aanmoedigt om een betere versie van jezelf te zijn?” Dit soort relatie inspireert je om een beter persoon te worden, laat je goed voelen en helpt je vooruit te gaan in het leven.

Op groei-gerichte relaties zijn makkelijk te herkennen. De mensen in deze relaties lijken gelukkiger te zijn en praten over hun toekomstplannen met hun partner. In het algemeen zijn ze heel erg respectvol naar hun wederhelft en de relatie in zijn geheel.

Een op groei-gerichte relatie

Relaties en professionele uitdagingen

Een studie uit 2011, uitgevoerd door Ackerman et al. over relaties en professionele uitdagingen is gepubliceerd door de American Psychological Association (APA).

Deze studie demonstreerde dat professionele ontwikkeling en het vermogen om uitdagingen aan te gaan, in veel gevallen betekent dat je vaak risico’s neemt en veel tijd aan je beroep of je persoonlijke project spendeert.

In deze context kan een relatie als obstakel gezien worden. Iemand kan zich zodoende volledig gesteund of juist tegengehouden voelen door zijn partner. Veel mensen hebben helaas het gevoel dat hun partner hun vooruitgang dwarszit. Je moet dus kiezen welke van de twee realiteiten jij voor jezelf wilt.

Op groei-gerichte relaties draaien volledig om het aanmoedigen van elkaar bij uitdagingen en dromen. Sterker nog, je partner kan zelfs degene zijn die je inspireert om een nieuw beroep na te jagen of een persoonlijk doel te vervullen door er hard voor te werken.

In dit soort relatie weet je dat je partner er voor je zal zijn tijdens het hele proces. Hij of zij zal je volledig steunen. Aanmoediging, steun, geruststelling en steun zijn slechts een paar van de ingrediënten waaruit op groei-gerichte relaties bestaan.

Blij koppel

Ruimte voor jezelf en ruimte voor jullie samen balanceren

Als je in een op groei-gerichte relatie verkeert, suggereert dat dat je ook tijd besteedt aan projecten die je toestaan je individualiteit te houden. Zo kun je ook aan je persoonlijke behoeften voldoen en waar blijven aan jezelf. Ook al is je relatie belangrijk voor je, het blijft belangrijk dat je ook weet dat je het recht hebt op individualiteit.

Voel je niet schuldig omdat je ook ruimte voor jezelf nodig hebt en hiervan geniet. In andere woorden: er is geen reden om je slecht te voelen wanneer je even wat tijd alleen wil doorbrengen. Een gezonde relatie is eentje waarin beide partners ook probleemloos tijd alleen kunnen doorbrengen.

“Oprechte relaties zijn voornamelijk afhankelijk van een gezonde relatie met onszelf.”

-Sonia Choquette-

Het is belangrijk in gedachten te houden dat elke persoonlijke of professionele uitdaging zowel positief als negatief kan uitpakken. Dit ligt deels aan hoe wij zo’n uitdaging en het resultaat ervan opvatten.

We moeten denken over wat de best mogelijke aanpak is en ervoor zorgen dat we onszelf omringen met mensen die ons steunen. Daarom is het belangrijk dat je wederhelft er is om je aan te moedigen tijdens moeilijkere tijden.

Je leven delen met een partner kan je helpen groeien omdat je zodoende allerlei soorten situaties tegenkomt. Ook is er verder wetenschappelijk bewijs dat mensen die samenwonen met hun partner ook echt moeite moeten doen om een balans te creëren tussen ruimte voor zichzelf en ruimte die ze met hun partner delen (Fletcher, Simpson, Campbell & Overall, 2015).

Grenzen ontdekken in op groei-gerichte relaties

Zo zal een relatie iemands persoonlijke groei niet snel hinderen. Sterker nog, het zal iemand eerder helpen om zijn grenzen te ontdekken en drempels te overkomen die hem wellicht weerhouden van het creëren van een gezonde, romantische dynamiek.

In het kort: als een relatie je het gevoel heeft dat je vastzit, begrenst wordt en tegengehouden wordt, klopt er iets niet. Het is waar dat een relatie tijd, aandacht en moeite verdient. Houd echter wel in gedachten dat je partner je altijd kan steunen in moeilijke tijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Ackerman, J. M., Griskevicius, V., & Li, N. P. (2011). Let’s get serious: Communicating commitment in romantic relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 100(6), 1079-1094. http://dx.doi.org/10.1037/a0022412
    • Fletcher, G. J., Simpson, J. A., Campbell, L., Overall, N. C. (2015). Pair-bonding, romantic love, and evolution: the curious case of Homo sapiens.Perspectives on Psychological Sciences, 10(1), 20-36. doi: 10.1177/1745691614561683.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.