Jij bent jouw eigen meesterwerk; werk er hard aan

Jij bent jouw eigen meesterwerk; werk er hard aan

Laatste update: 02 maart, 2017

Gedurende jouw leven op aarde heb je een belangrijke rol, zelfs als je van de nederige, overdreven bescheiden en ontgoochelende mening bent dat jouw bestaan nietig is. Onthoud één ding: jij bent jouw eigen meesterwerk. Dit is niet zomaar bedoeld om je ego te vleien. Het is een fundamentele werkelijkheid die je maar beter kunt inzien, zodat de wanhoop zich niet langer in jouw leven kan nestelen. Zodra je stopt met hopen, verlies je alles.

Misschien voel je je enigszins nutteloos, verdrietig, moe en schaam je je voor de onzekerheid waarin je leven verkeert. Maar je moet weten dat er strategieën bestaan om hiervan te genezen. Jij bent jouw meesterwerk. Werk er hard aan.

Verander van perspectief

Psycholoog George Kelly creëerde de Fixed-Role-techniek, waarbij een persoon die door een bepaald probleem ’emotioneel geblokkeerd’ geraakt is een andere rol gegeven wordt. Het idee hierachter is dat de persoon dit misschien zal ervaren als een alternatief voor de rol die hij voor zichzelf voor ogen had, wat hem het gevoel kan geven dat hij nu in zijn gedachten beperkt wordt in het zelf op zoek gaan naar alternatieven.

Deze techniek helpt ons te begrijpen dat het in het leven niet draait om doen alsof je iemand anders bent om gelukkig te zijn, maar dat we misschien eens moeten kijken naar andere alternatieven die onze persoonlijkheid kunnen vormen, zodat we ophouden met het manifesteren van giftige gedachten die de opkomst van alles dat enigszins positief is alleen maar in de weg staan.

Het idee is dat je jouw eigen beeldhouwer bent die, beetje bij beetje en mettertijd, vormgeeft en beeldhouwt op basis van de kennis en strategieën die hij geleerd heeft. Jij bent jouw eigen meesterwerk.

Kunstwerk

Richt je op verandering

Als je jezelf waardeert, dan is het tijd dat je inziet dat je behoefte hebt aan verandering. Zie tevens in dat die veranderingen doorzettingsvermogen en inzet vereisen. Maak hiervoor een gedragsplan:

  • Wees realistisch met betrekking tot je situatie, maar maak tegelijkertijd plannen om deze op de middellange tot lange termijn te verbeteren.
  • Houd je waarden in gedachten; vergeet niet wat belangrijk voor je is. Gedurende het hele proces is dit het enige dat je met je hoofd boven water zal houden.
  • Ontwerp een plan dat realistisch is, maar dat tegelijkertijd jouw doel niet verwaarloost.
  • Probeer dit plan een tijdje uit om te weten of het op de lange termijn is vol te houden. Dit is een cruciale stap.
  • Wees je ervan bewust dat aan jezelf werken vereist dat je bepaalde gewoonten aanneemt. Over het algemeen duurt het een maand om hieraan te wennen.
  • Wees zorgvuldig in je keuze als het aankomt op de mensen om je heen. Wees intelligent. Houd je aan je emotionele plot, maar omring jezelf tegelijkertijd met mensen die nieuwe interesses en doelen met je delen. Onthoud dat kwantiteit maar zelden hetzelfde is als kwaliteit.
  • Volharding, volharding, volharding. Stel jezelf dagelijks kleine doelen en beloon jezelf als je ze behaalt.
  • Denk niet na over wat je achter je hebt gelaten. Nadenken over de opties die we opgeven als we besluiten om een bepaalde weg te volgen, brengt ons alleen maar onzekerheid en maakt het moeilijker om door te gaan met het uitvoeren van de gekozen optie.
  • Wees voorzichtig met bepaalde cognitieve bevoegdheden, zoals de misvatting van goddelijke vergelding.
  • Vat je doel op als een feit, niet als een droom.

Waar ben je gepassioneerd over? En wat vind je niet leuk?

Als je weet waarover je gepassioneerd bent, doe dit dan zo vaak mogelijk. Als je tevens weet welke dingen je niet leuk vindt, doe deze dan zo min mogelijk, tenzij je geen andere optie hebt vanwege verplichtingen, het toeval of verantwoordelijkheden. Deze ogenschijnlijk simpele regel is wat de volwassenheid onderscheidt van emotioneel masochisme.

Een ander zeer belangrijk aspect dat je in gedachten moet houden, is het feit dat vele gedragingen waar we gepassioneerd over zijn gepaard gaan met andere die minder wijs zijn. Wanneer het lezen van een boek voor jou gepaard gaat met het roken van een sigaret bijvoorbeeld. We moeten onze gewoonten niet alleen aanpassen om nieuwe gewoonten te kunnen implementeren, maar ook om de gewoonten die we al hebben te verbeteren. Het gaat hier om fundamentele aspecten, zoals wanneer je ze doet, met wie, hoe vaak, waar, hoe laat etc.

Want als jij jouw eigen meesterwerk bent, wat zou je hier dan aan willen toevoegen?

Geluk

Probeer niet langer om de bladzijde om te slaan; sla het hele boek dicht als dit nodig is

Soms proberen we iets positiefs te halen uit de ervaringen die we opdoen, zelfs als er maar weinig positiefs aan ze is. Het is goed om te blijven leren van moeilijke tijden, maar omdat we soms te onbaatzuchtig willen zijn, proberen we om van alles dat vernietigd is een beetje te redden in de hoop ons gevoel van eigenwaarde veilig te kunnen stellen. We denken dat iets dat goed is altijd kan worden gered van alles dat slecht is. Maar als de vlammen zeer hoog oplaaiden en intens waren, gooi jezelf dan niet nog eens in het vuur alleen maar omdat je iets wil proberen te redden. Uiteindelijk zul je jezelf namelijk lelijk kunnen verbranden.

Onthoud dat elk moment een goed moment is om er een canvas bij te pakken, dit in de zon te zetten en het te beschilderen. Onthoud dat dit canvas een geschiedenis heeft, maar dat sommige omstandigheden zo optimaal zijn dat het uiteindelijk een kunstwerk kan worden.

Dit is waarom ook jijzelf in de zon moet gaan zitten, jezelf moet verwennen, van jezelf moet houden. Geloof dat jouw werk onafgemaakt is. Het mag dan misschien niet perfect zijn (het voorbijgaan van de tijd heeft tenslotte zeker zijn effect gehad), maar in werkelijkheid is het dat lege doek in het zonlicht. Dat is jouw leven en dat is de waarheid. Al het andere zijn jouw gedachten, die altijd een beetje liegen en die ons er soms van weerhouden om door te gaan met schilderen. Jij bent jouw eigen meesterwerk, vergeet dit niet!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.