Wat zijn emotionele blokkades?
Emotionele blokkades zijn beperkingen die ons ervan weerhouden creatief na te denken om onze doelen te bereiken. Veel mensen gaan op een normaal tempo door het leven, maar hebben toch in één deel van hun leven last van een emotionele blokkade. Sommige mensen gaat het bijvoorbeeld heel goed af op professioneel vlak en hebben genoeg vrienden, maar hebben in hun liefdesleven last van een emotionele blokkade die hen ervan weerhoudt vooruit te komen.
Anderen gaat het misschien juist weer heel goed af op het gebied van relaties, vriendschappen en familie, maar ervaren stagnatie op professioneel vlak. Anders gezegd, alles kan redelijk goed verlopen, maar toch is iemand niet in staat om zichzelf te laten zien zoals hij werkelijk is, omdat iets hem ervan weerhoudt zichzelf te zijn. Hij kiest er liever voor om een masker te dragen naar de maatschappij toe, waarachter hij zich veiliger en beter beschermd voelt.
Gedrag dat kan wijzen op een emotionele blokkade kan zijn het vermijden van activiteiten of gebeurtenissen omdat je bang bent om iets fout te doen, voortdurende nervositeit, de angst om afgewezen te worden, verlegenheid, gebrek aan motivatie, het alsmaar bezig zijn met het negatieve en niet in staat zijn om een oplossing te vinden, jaloezie, nijd, oordelen in plaats van begrijpen etc.
Emotionele blokkades ontwikkelen zich vanuit angst, onzekerheid, een minderwaardigheidscomplex etc. Vandaag de dag zijn we over het algemeen gevoeliger voor emotionele blokkades, omdat we een grotere neiging hebben naar negativiteit in plaats van positiviteit.
Hoe je emotionele blokkades kunt opheffen
Wanneer je emoties positief zijn, deblokkeert je geest zich en komt hier creativiteit, spontaniteit, natuurlijkheid, motivatie en vreugde uit voort. Stel je voor dat je al meerdere jaren werkloos bent en een sollicitatiegesprek helemaal niet meer motiverend genoeg is. Je zit te wachten tot je naam wordt opgeroepen, zonder je te realiseren dat je alleen maar bijdraagt aan de bestaande blokkade door dingen te denken als: ‘Ze gaan mij toch niet kiezen’, ‘De andere kandidaten zijn vast veel beter geschikt dan ik’, ‘Ik ben al zo lang werkloos dat ik helemaal geen waardevolle werknemer meer ben’, ‘Ik ben niet geschikt’, ‘Ze zullen merken dat ik zenuwachtig ben’, ‘Ik zal deze baan toch niet krijgen’ etc. Dit soort negatieve gedachten die op zulke momenten door ons hoofd gaan kunnen ons verlammen en blokkeren, waardoor we tijdens het sollicitatiegesprek negativiteit uitstralen en we als gevolg daarvan de baan ook echt niet krijgen. ‘Als je zelf namelijk niet in jezelf gelooft, dan zal niemand dit doen’.
Als je er zelf echter van overtuigd bent dat je wel degelijk kans maakt, dan is het waarschijnlijk dat degene met wie je een gesprek hebt deze positiviteit onbewust zal oppikken. Om emotionele blokkades op te kunnen heffen, moeten we ons dus richten op de positieve kant van situaties. Wanneer we zelf namelijk positief zijn ingesteld, dan zal er ook geen sprake zijn van een blokkade.
Probeer daarom op een manier te denken waar je vrolijk, ontspannen en hoopvol van wordt. Denk dingen als: ‘Ik maak een goede kans’, ‘Ik ben een waardevol persoon en ik geloof in mezelf’, ‘Als ik word uitgekozen, geweldig! Zo niet, dan zal ik iets van deze ervaring leren en deze kennis toepassen tijdens mijn volgende sollicitatiegesprek’, ‘Mijn welzijn is niet afhankelijk van of ik wel of niet gekozen wordt. Ik weet namelijk dat als het vandaag niet het geval is, ik op een andere dag wel gekozen zal worden’.
Als je denkt dat je het kunt en werkelijk gelooft dat iets mogelijk is, dan is de kans groot dat het op een dag ook zal gebeuren. Wanneer je gelooft in een bepaalde mogelijkheid, dan straal je hiermee een gevoel uit dat iemand anders onbewust op zal pikken. Vaak is de reden van iets geheel onbekend, maar worden we door iets aangetrokken en overtuigd. En uiteindelijk kunnen het juist die innerlijke overtuigingen zijn die ons in staat stellen bergen te verzetten. Verzorg je innerlijke taalgebruik dus goed. Als je namelijk een kampioen wilt worden, dan moet je eerst als een kampioen gaan denken.