Wat zegt je lichaamshouding over jou?

Je lichaamshouding weerspiegelt niet alleen wat je op dat moment voelt, maar ook wat je houding is ten opzichte van wat er om je heen gebeurt. Ontdek hier wat je zou kunnen projecteren via je non-verbale taal.
Wat zegt je lichaamshouding over jou?

Laatste update: 02 augustus, 2022

Non-verbale taal speelt een belangrijke rol in communicatie. Dankzij de gebaren en houdingen met wie je spreekt, kun je hun stemmingen, oordelen en bedoelingen opvangen, al is het maar op een onbewust niveau. De informatie die je op deze manier ontvangt, kan echter verder gaan dan het moment in kwestie en je laten zien hoe ze werkelijk zijn. Als je wilt weten wat je eigen lichaamshouding zegt over je eigen houding, lees dan verder.

Het valt niet te ontkennen dat je lichaam je mentale toestand op een tamelijk getrouwe manier weerspiegelt (Spaanse link) . In feite vertrouwen veel therapeuten op lichaamstaal om het ongemak van hun cliënten te begrijpen en eraan te werken.

Toch besteed je meestal geen aandacht aan dit aspect van je gedrag. Je moet er echter rekening mee houden dat je lichaamshouding zo kenmerkend is dat je familieleden je van een afstand kunnen herkennen door er alleen maar naar te kijken. Dus, weet jij wat je uitstraalt met je lichaamstaal?

Je emoties zijn verankerd in je lichaam

Het is gemakkelijk om te zien hoe non-verbale taal verandert op basis van onze emoties. Bijvoorbeeld, als je blij bent, ben je open en ontspannen. Anderzijds trek je je samen en trek je je terug bij angst of verdriet.

Net zoals deze tijdelijke toestanden weerspiegeld worden in je lichaam, geven ze vorm aan je lichaamshouding wanneer je gewend raakt aan bepaalde soorten emoties. Zo kun je op het eerste gezicht een verlegen en een extravert persoon van elkaar onderscheiden, net zoals je een star persoon kunt onderscheiden van een flexibel persoon of een zelfverzekerd persoon van een angstig persoon.

Zonder echt te weten waarom, kun je deze nuances meestal oppikken in je interacties met anderen. Wat geeft je nu eigenlijk de nodige aanwijzingen?

Pratende collega's
Het lichaam gedraagt zich naargelang de emotie die wordt uitgedrukt.

Wat je lichaamshouding zegt over je houding

Hieronder volgen enkele houdingselementen die ons aanwijzingen geven over iemands houding.

Uitzetting of samentrekking

Dit is een van de meest zichtbare en opvallende aspecten. Lijkt de persoon open te staan voor de wereld of teruggetrokken in zijn eigen wezen? Degenen die een goed gevoel van eigenwaarde hebben , zowel zichzelf als anderen vertrouwen, en een vrolijke en optimistische houding hebben, nemen expansieve houdingen aan.

Zij lijken met hun lichaam meer ruimte te willen innemen en anderen welkom te heten in hun eigen ruimte.

Wie zijn borstkas uitsteekt, doet dat in feite letterlijk en figuurlijk. Integendeel, onzekere, angstige en wantrouwende mensen hebben de neiging om samen te klitten, als in een daad van bescherming tegen een buitenstaander die zij als vijandig beschouwen.

Spanning of ontspanning

Spierspanning vertelt je ook hoe flexibel iemand is op een psychologisch niveau. Wie een overdreven starre en vaste houding aanneemt, is waarschijnlijk kritisch en veeleisend, zowel tegenover zichzelf als tegenover anderen. Ze kunnen het moeilijk vinden om zich emotioneel open te stellen en hebben de neiging om een masker te dragen in het bijzijn van anderen.

Een ontspannen en informele houding wijst op een flexibel en aanpasbaar persoon, met een goed vermogen om met stress om te gaan en die zichzelf meestal laat zien zoals hij is.

Een buitensporig gebrek aan spierspanning kan echter een indicatie zijn van een innerlijk gevoel van zwakte. Mensen die in het verleden in de steek gelaten zijn, hebben meestal deze lichaamstypologie. Het toont een behoefte om op anderen te leunen en een gevoel niet op eigen benen te kunnen staan.

Richting van de blik

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat de ogen het venster naar je ziel zijn. Hoewel dit niet bewezen kan worden, zijn ze zeker een venster naar je emoties.

Als je iemand bijvoorbeeld voortdurend naar de grond ziet kijken, kun je afleiden dat hij verlegen en onzeker is. Als de blik ontwijkend is, kan dit wijzen op een zekere angst voor kwetsbaarheid en emotionele verbondenheid, en als de blik gefixeerd en uitdagend is, wijst dit op een controlerende, achterdochtige en zelfverzekerde houding.

Man in gesprek met zijn partner
Een gefixeerde blik wijst op zelfvertrouwen, hoewel hij ook als intimiderend kan worden opgevat.

Positie van de schouders

Ken je iemand wiens typische houding bestaat uit ingezakte schouders en gebogen hoofd en die vaak last heeft van rugpijn? Waarschijnlijk zijn ze gevoelig, hebben ze weinig zelfvertrouwen en zijn ze bang om gekwetst te worden.

Wie daarentegen zijn rug recht houdt en zelfs zijn schouders naar achteren gooit, toont een moedige en vaak uitdagende houding. Ze kunnen ook de neiging hebben om defensief te zijn en gaan conflicten niet uit de weg.

Werk met je lichaamshouding om je houding te onderwijzen

Zoals we al eerder zeiden, weerspiegelt je lichaam je houding, maar het is ook een tweerichtingsrelatie. Dit betekent dat de houding die je aanneemt ook invloed heeft op de emoties (Engelse link) die je voelt.

Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord dat jezelf dwingen om te glimlachen je kan helpen om je gelukkiger te voelen? Op dezelfde manier kan het bewust aanpassen van je houding een verandering in je houding bevorderen.

Als je je zelfverzekerder wilt voelen (Engelse link), begin dan met het rechten van je rug en rechtop te staan. Als je socialer wilt zijn, oefen dan oogcontact en kies voor een open lichaamshouding. Of, als je jezelf te stijf en veeleisend vindt, probeer dan ontspannen houdingen aan te nemen. Als je deze veranderingen mettertijd wilt volhouden, moet je consequent zijn.

Bovendien moet je dit initiatief vergezeld laten gaan van werk op psychologisch niveau dat je naar je doelen leidt. Je bewust worden van je lichaam en het gebruiken als een hulpmiddel in je voordeel is een nuttige eerste stap om te nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carney, D. R., Cuddy, A. J., & Yap, A. J. (2010). Power posing: Brief nonverbal displays affect neuroendocrine levels and risk tolerance. Psychological Science21(10), 1363-1368. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797610383437
  • Coles, N. A., Larsen, J. T., & Lench, H. C. (2019). A meta-analysis of the facial feedback literature: Effects of facial feedback on emotional experience are small and variable. Psychological Bulletin145(6), 610–651. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fbul0000194
  • Davis, F. (2010). Comunicación no verbal. Alianza Editorial.
  • Kuhnke, E. (2007). Lenguaje no verbal para dummies. Para dummies.
  • Martín, J. L. (2019). Tú habla que yo te leo. Aguilar.
  • Pease, A., y Pease, B. (2006). El lenguaje del cuerpo. Amat Editorial.
  • Pont, T. (2010). La comunicación no verbal. Editorial UOC.
  • Urpí, M. (2004). Aprender comunicación no verbal: la elocuencia del silencio. Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.