Wat we kunnen leren van de film "A Beautiful Mind"

De film 'A Beautiful Mind' is gebaseerd op de roman van Sylvia Nasar en kwam uit in 2001. Lees hier wat we kunnen leren van deze film.
Wat we kunnen leren van de film "A Beautiful Mind"

Laatste update: 20 maart, 2022

John Forbes Nash jr, het wiskundige genie dat de inspiratie vormde voor de geweldige film “A Beautiful Mind,” stierf eerder dit jaar.

Gebaseerd op de roman ‘A beautiful mind’ van Sylvia Nasar en geproduceerd in 2001, was de film een groot succes die vier Oscars en talloze volgers won. Met in de hoofdrol Russell Crowe, biedt de film zijn publiek op een eenvoudige manier een prachtige boodschap die ons uitnodigt om te zoeken naar manieren om onze beperkingen, wat die ook mogen zijn, te overwinnen.

Voor degenen die niet bekend zijn met het verhaal van John Nash…

John Nash was 30 jaar oud toen artsen hem diagnosticeerden met paranoïde schizofrenie. Het was een vreselijke ziekte die ernstige gevolgen voor hem had.

Hij was een briljante, uitstekende, veelbelovende persoon toen het gebeurde. Maar niets weerhield hem ervan zijn dromen na te jagen. Na jarenlang zichzelf te hebben onderworpen aan wrede behandelingen om te proberen zijn geestesziekte te overwinnen, slaagde John Nash erin zijn symptomen op afstand te houden.

Hij leerde leven met zijn hallucinaties. John hoorde stemmen en zag dingen… maar hij kon ze aan. Natuurlijk moest hij tot het einde van zijn leven doorvechten. Het is erg ingewikkeld om te leven zonder te kunnen onderscheiden wat echt is en wat niet. De briljante geest van Nash slaagde echter.

Nash won in 1994 de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen voor zijn speltheorie, die zelfs nu nog steeds geldig en bruikbaar is op strategisch gebied. John vocht zijn hele leven tegen zijn ziekte. En ja, hij heeft gewonnen. Hij slaagde erin een heel ander leven te leiden dan zijn ziekte dicteerde.

Zijn dood was, net als zijn leven, onverwacht. Op 23 mei 2015 stierf Nash samen met zijn vrouw bij een verkeersongeval.

A Beautiful Mind

“A Beautiful Mind” is een voorbeeld van doorzettingsvermogen en hoop

We zijn hem veel verschuldigd, niet alleen voor zijn bijdrage aan de wetenschap, maar ook voor het vertellen van zijn verhaal en het terugkeren naar ” de wereld van de verstandigen” om ons te leren dat elke geest geweldig is.

John hield vast aan zijn intelligentie en leefde samen met de stemmen in zijn hoofd, ondanks hun pogingen om hem te verstikken. Zijn strijd was verre van gemakkelijk. Hij begon echter te begrijpen dat het ware pad in zijn leven in acceptatie lag. En dat bleek.

Inspiratie sloeg toe. Hij slaagde erin zijn eigen stabiele wereld te creëren in een constant veranderende scène. En wat eerst een strijd was, werd uiteindelijk een thuis voor hem in zijn ontwikkeling. Ondanks zijn beperkingen verdiende Nash een positie als professor aan het MIT en kon hij de genialiteit delen die zijn geestesziekte ooit had geprobeerd te onderdrukken.

John Forbes Nash, Jr. leerde zijn hele leven met schizofrenie te leven door de regel toe te passen dat “elk probleem een oplossing heeft.” Dit is een regel die, hoewel deze misschien niet van toepassing is op elke persoon met een psychische aandoening, op de een of andere manier in elk leven kan worden gebracht.

Leven in de wetenschap dat een groot deel van onze pijn onvermijdelijk is, zou een uitgangspunt moeten zijn dat we allemaal volgen. John heeft ons ongetwijfeld de sleutel gegeven om van het leven te genieten: accepteren, stromen en handelen.

Slot en sleutel

Dus, kan schizofrenie worden genezen, of niet?

Soms heeft iemand geen briljante geest nodig om te spreken, maar een geduldig hart om te luisteren.

De onderzoeksjournalist Robert Whitaker ontdekte dat West-Lapland in Finland lange tijd het hoogste percentage schizofrenie onder de bevolking had. Om je een idee te geven, er wonen ongeveer 70.000 mensen.

In de jaren zeventig en begin jaren tachtig waren er daar elk jaar 25 of meer nieuwe gevallen van schizofrenie. Dat is het dubbele of in sommige gevallen het drievoudige van het aantal in de rest van Finland of Europa.

Finland

Maar in 1969 arriveerde Yrjö Alanen in het psychiatrisch ziekenhuis in Turku, Finland. In die tijd waren er maar heel weinig psychiaters die geloofden in de mogelijkheid van psychotherapie als behandeling voor psychose.

Alanen dacht echter dat de hallucinaties en paranoïde wanen geassocieerd met patiënten met schizofrene neigingen betekenisvolle verhalen vertoonden wanneer ze zorgvuldig werden geanalyseerd.

Dus begonnen ze te werken aan de taak om naar patiënten en hun families te luisteren.

Door dit proces creëerden ze een nieuw behandelmodel dat ze het Need Adapted Treatment Model (NATM)” noemden. Deze behandeling houdt in gedachten dat elke persoon uniek is. Daarom is een specifieke behandeling vereist die is aangepast aan hun behoeften.

Sommige patiënten moesten bijvoorbeeld in het ziekenhuis worden opgenomen, terwijl andere dat niet deden. Bovendien zouden er patiënten zijn die baat zouden hebben bij lage doses psychiatrische medicijnen ( bijv. anxiolytica of antipsychotica), terwijl anderen dat niet zouden doen.

Gedachten lezen

Dus, zoals we kunnen zien, personaliseerden en werkten ze met elke zaak als zijn eigen unieke entiteit, en werden ze zich steeds meer bewust van de behoeften van elke patiënt en hun families. Natuurlijk namen ze samen beslissingen over de behandeling, waarbij ze een diversiteit aan meningen op prijs stelden.

Therapiesessies draaiden niet om het verminderen van psychotische symptomen, maar waren gericht op de eerdere successen en prestaties van de patiënt om te proberen hun controle over hun leven te versterken.

Door dit te doen, verliezen patiënten hun hoop niet om zoals anderen te zijn of om “normaliteit” te behouden. Bovendien kunnen ze vooruit kijken in plaats van zichzelf te isoleren.

Conclusie over “A Beautiful Mind”

In de afgelopen jaren heeft de Open Dialogue Therapy de “concentratie van psychotische populaties ” in West-Lapland getransformeerd. De uitgaven voor psychiatrische diensten in de regio zijn enorm verminderd. Het is momenteel de sector met de laagste uitgaven voor geestelijke gezondheidszorg in heel Finland. Vijfentwintig nieuwe gevallen per jaar zijn slechts twee of drie nieuwe gevallen geworden.

Het is dus duidelijk dat het ook anders kan. Er is een ander soort behandeling voor mensen met schizofrenie of een andere psychose die een ander leven garandeert dan voor hen wordt verwacht.

Dus onthoud het volgende over ‘A beautiful mind’: er zijn altijd betere manieren om dingen te doen. Maar als we als samenleving ziek zijn, zullen we nooit gaan inzien dat er voor iedereen een prachtig licht aan het einde van de tunnel is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.