Hallucinaties - kenmerken en typen

Hallucinaties doen zich op veel verschillende manieren voor: van flitsen tot menselijke figuren, van het horen van stappen tot complete conversaties, enzovoort. Lees verder voor meer informatie.
Hallucinaties - kenmerken en typen

Laatste update: 28 mei, 2021

Hallucinaties zijn psychologische verschijnselen die grote belangstelling wekken vanwege hun unieke karakter en relatief lage prevalentie. Ze zijn aanwezig in verschillende gezondheidstoestanden en de manier waarop ze zich manifesteren varieert ook. Dit artikel gaat over de vele verschillende soorten hallucinaties die er zijn.

De eerste en meest beknopte definitie van deze term is van Esquirol, een Franse psychiater die hallucinaties omschreef als ‘objectloze waarnemingen’. Met andere woorden, als je aan een hallucinatie lijdt, neem je beelden, geluiden en geuren waar zonder dat er een externe prikkel is om die waarneming op te wekken.

Welke soorten hallucinaties zijn er

Hallucinaties of illusies?

Mensen verwarren hallucinaties vaak met illusies, maar ze zijn eigenlijk heel anders. Er is een externe prikkel tijdens een illusie, maar een persoon heeft er een verkeerde perceptie van. Dit is bijvoorbeeld het geval als je midden in de nacht wakker wordt en naar de stoel in de hoek vol kleren kijkt en denkt dat het het silhouet van een persoon is.

Een ander groot verschil is dat illusies snel vervagen wanneer ze door het filter van redenering gaan. Hallucinaties daarentegen presenteren zich met dezelfde kracht en impact als de werkelijkheid. In feite weerstaan ze allerlei rationele reflecties. Met andere woorden, een hallucinerend persoon heeft de vaste overtuiging dat wat hij waarneemt echt is.

Wat voor soort hallucinaties zijn er?

Er zijn verschillende manieren om hallucinaties te classificeren, afhankelijk van hun complexiteit, hun oorzaak, de verschijningsvorm, enzovoort. Dit artikel zal zich concentreren op het soort hallucinaties dat bestaat volgens de sensorische modaliteit waarin ze voorkomen.

Visueel

Als het gaat om visuele hallucinaties, neemt een persoon visueel iets waar dat er niet echt is. Deze waarnemingen kunnen eenvoudig zijn, zoals lichtflitsen, of veel complexer. Deze complexere hallucinaties zijn veel uitgebreider. Iemand kan dan zelfs complete scènes zien die bewegende figuren in kleur bevatten.

Dit zijn de soorten hallucinaties die optreden tijdens de overgangsmomenten tussen waken en slapen. Ze zijn ook kenmerkend voor veranderde toestanden als gevolg van gebruik van middelen en treden meestal op bij het alcoholontwenningssyndroom.

Auditief

Dit zijn de meestvoorkomende en is gebruikelijk bij personen met schizofrenie. Net als in het vorige geval kan iemand alleen elementaire geluiden of complete gesprekken horen.

De inhoud is meestal bedreigend of dwingend. De hallucinerende persoon kan stemmen horen die hem bevelen geven, hem uitschelden en hij kan zelfs verschillende stemmen over hem horen spreken.

Smaak en olfactorisch

Deze hallucinaties komen meestal samen voor en komen veel minder vaak voor dan de vorige. Het zijn meestal onaangename geuren en smaken.

In het geval van olfactorische hallucinaties, kan iemand denken dat de geur uit zijn eigen lichaam komt (rottende geur) of van buitenaf (mijn hele huis rook naar urine). Op dezelfde manier kunnen smaakhallucinaties de persoon ertoe brengen te geloven dat iemand hem via voedsel probeert te vergiftigen.

Somatische hallucinaties

Dit zijn lichamelijke gewaarwordingen en lichamelijke waarnemingen in sommige delen van iemands lichaam. Een individu kan bijvoorbeeld een elektrische stroom voelen of waarnemen dat ze in steen veranderen, voelen hoe het lichaam uit elkaar scheurt of hoe de organen aan het rotten zijn.

Tactiel of haptisch

Bij dit soort hallucinaties is de tastzin betrokken. Tijdens deze hallucinaties is er de perceptie dat je wordt aangeraakt, vastgepakt, verbrandt of in staat bent om iets aan te raken dat niet echt bestaat.

Kinesthetische hallucinaties

Deze hebben betrekking op een verkeerde perceptie van de beweging van het lichaam zelf. Daardoor kan de persoon in kwestie het gevoel hebben dat hij zweeft of verplaatst.

Ze komen vaak voor bij patiënten met Parkinson en sommige soorten schizofrenie, evenals bij diegenen die psychoactieve stoffen gebruiken.

Vrouw hallucineert dat ze zweeft

Hallucinaties en geestelijke gezondheid

Hallucinaties worden vaak geassocieerd met psychische stoornissen. Hoewel het klopt dat dit een symptoom is van vele mentale aandoeningen, zoals schizofrenie, bipolaire stoornis of dementie, is het niet de werkelijke oorzaak ervan. Deze aandoeningen kunnen ook het gevolg zijn van middelengebruik of ontwenning, zoals in gevallen van hersenletsel of tumoren.

Zelfs gezonde mensen kunnen ze ervaren, in de vorm van slaapverlamming, migraine-aura’s, of in het geval als iemand gelooft dat ze een overleden geliefde hebben gezien of gehoord tijdens hun rouwproces. Hoe dan ook, je moet altijd een arts raadplegen als je vaak last hebt van hallucinaties of als het je welzijn verstoort. Wellicht ook interessant voor jou

3 vreemde identificatiesyndromen die de werkelijkheid vervormen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
3 vreemde identificatiesyndromen die de werkelijkheid vervormen

De geest is in staat om de meest indrukwekkende ideeën te creëren maar ook de meest verrassende onzin. Identificatiesyndromen zijn hiervan een voor...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez, J. M., & Estévez, F. (2001). Las alucinaciones: historia y clínica. Frenia. Revista de historia de la psiquiatría1(1), 65-96.
  • Rodrigo, A. M. L., Piñeiro, M. M. P., Suárez, P. C. M., Caro, M. I., & Giráldez, S. L. (1996). Alucinaciones en población normal: influencia de la imaginación y de la personalidad. Psicothema8(2), 269-278.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.