Wat te doen als je partner tijdens ruzies stilvalt?

We geven allemaal de voorkeur aan kusjes en knuffels boven discussies. Maar wanneer de tijd rijp is voor een confrontatie, sluiten sommige mensen zich af en weigeren de situatie onder ogen te zien. Hier zijn enkele strategieën die in deze gevallen kunnen helpen.
Wat te doen als je partner tijdens ruzies stilvalt?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Merk je dat je partner stilvalt tijdens ruzies? Weigeren ze iets te zeggen, waardoor je sprakeloos en gefrustreerd blijft? Dit soort gedrag is niet ongewoon. In feite gebeurt het vaak, wat aantoont hoeveel we nog moeten ontwikkelen en ontwikkelen op het gebied van communicatie en emotionele intelligentie.

Cicero zei dat praktische ervaring de vaardigheden aanscherpt die nodig zijn om een argument te winnen. De waarheid is echter dat veel mensen bijna allergisch lijken voor confrontatie. Ze verwerpen discussies en het uitwisselen van ideeën om tot afspraken of conclusies te komen.

Velen zien discussies inderdaad als bedreigende situaties. Het zijn mensen die ofwel mentaal geblokkeerd zijn, gevoelens van opgehoopte woede hebben, of gewoon niet over voldoende assertiviteitsvaardigheden beschikken.

Het is duidelijk dat we allemaal willen dat relaties als een dans zijn. Met afgemeten bewegingen en perfecte harmonie. Maar zelfs in dans is het noodzakelijk om de bewegingen te beheersen, zowel de gemakkelijke als de moeilijke. Op deze manier wordt het gemakkelijker om met meer evenwicht en matigheid te bewegen, geconfronteerd met onvoorziene gebeurtenissen en complicaties.

Stel discussieert

Wat te doen als je partner tijdens ruzies stilvalt?

Weet jij hoe je moet argumenteren, of ben jij een van degenen die je geduld verliest of afsluit? In de regel zijn er drie soorten dynamiek.

Centraal staat de persoon die bekwaam en effectief is in de kunst van het discussiëren. Aan weerszijden daarvan bevinden zich de problematische uitersten. Er is degene die de controle verliest en uiteindelijk gaat schreeuwen, en degene die weigert te praten en wegloopt.

Het is niet gemakkelijk om een partner te zijn van degene die je de stille behandeling geeft. Ze blokkeren het gesprek en weigeren te reageren. Er wordt dus niets opgelost. In feite is het weten hoe te communiceren dat het voortbestaan en de kwaliteit van een affectieve relatie garandeert.

Dit is wat een onderzoek aan de Universiteit van Georgia (Griekenland) aan het licht heeft gebracht. Het beweerde dat de kwaliteit van communicatieprocessen de bevrediging van een affectieve band voorspelt. Om deze reden is het iets waar je aan moet werken en leren hoe je ermee om moet gaan als je partner stopt tijdens discussies.

Het is niet goed om problemen in het ongewisse te laten. Want kleine meningsverschillen worden al snel grote en alles begint in te storten.

Begrijp de reden

Ieder van ons is het resultaat van een complexe opvoeding. Sommige mensen groeiden op in een familiale omgeving waarin niemand veel sprak en waar geen rekening werd gehouden met hun emoties.

Dit betekent dat ze een groot deel van hun leven hebben doorgebracht met het inslikken van hun behoeften, verlangens, angsten en frustraties, zoals het inslikken van een steen. Het is inderdaad niet gemakkelijk voor hen om onder woorden te brengen wat ze een leven lang tot zwijgen hebben gebracht

Als je partner tijdens ruzies stilvalt, is het goed om te weten waarom. Maak echter niet de fout om aan te nemen, vraag het hen.

  • Ze weten misschien niet hoe ze een dialoog moeten voeren waarin ze hun eigen positie kunnen verdedigen en emotionele kwesties kunnen beargumenteren.
  • Wellicht voelen ze zich overweldigd door emoties en missen de vaardigheden om ze te beheersen.
  • Ze denken misschien dat ruzie nergens toe leidt.
Boos stel

Time-out: geef jezelf een paar uur en hervat de discussie op een ander moment

Het overkomt iedereen. Soms zijn je emoties zo overweldigend dat je jezelf niet kunt uiten zoals je zou willen. Daarom is het een goed idee om hem wat tijd te geven als je partner tijdens ruzies stilvalt. Zeg tegen hen : “Ik begrijp hoe je je voelt. We kunnen dit voor nu laten en later praten, want het is belangrijk dat we het probleem rustig benaderen.”

Door ze tijd te geven, kunnen ze hun emoties ontspannen, hun ideeën verduidelijken en een nieuw perspectief innemen. Liefdevol met je partner praten terwijl je voorstelt het gesprek uit te stellen, zonder hem op enigerlei wijze te bekritiseren, is een nuttige tactiek. Toch is het belangrijk dat je uiteindelijk het gesprek voert. Het is niet de moeite waard om het los te laten en er dan de hele dag boos over te zijn.

Discussies die door één partner worden geblokkeerd, worden uiteindelijk als een stilstaande vijver waarin frustraties, wrok en onuitgesproken woorden zich ophopen.

Zoek naar andere opties als je partner stilvalt tijdens ruzies

Er zijn ook andere kanalen waarmee je de dialoog kunt stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat ze opschrijven wat ze voelen. Geef ze een potlood en een stuk papier. Er zijn ook andere bronnen die je kunt proberen:

  • Vraag ze vriendelijk wat ze voelen en wat ze denken.
  • Stel voor om iets te doen dat de spanning verbreekt. Bijvoorbeeld uit eten gaan of een wandeling maken. Soms kalmeert het introduceren van een andere activiteit en een andere context de zenuwen en stimuleert het de dialoog.

Ten slotte is het waar dat deze situaties nooit gemakkelijk zijn. Sommige mensen hullen zich in een harnas, sluiten zichzelf op en zijn buitengewoon moeilijk te bereiken. Weten hoe we moeten argumenteren en discussiëren is van het grootste belang voor emotioneel welzijn en het is een kunst waarin we allemaal vaardig moeten worden om succesvol samen te leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.