De kracht van geduld en angstbeheersing

Jezelf trainen om geduldiger te zijn, is niet makkelijk. Als je echter je best doet om een positieve houding en meer vertrouwen te ontwikkelen, zal dit je helpen om beter om te gaan met stress en jezelf op je eigen gevoel van welzijn te richten.
De kracht van geduld en angstbeheersing

Laatste update: 23 oktober, 2019

De geest gaat vaak sneller dan het leven zelf. Een van de manieren om de geest te vertragen is, het oefenen van de kracht van geduld. Probeer een positief beeld van de wereld te voeden terwijl je je vermogen om te wachten cultiveert.

Maak ruimte voor een gewoonte die je in staat stelt om je angst, druk en zorgen los te laten. Dit zorgt ervoor dat je de dingen in hun eigen tempo en op het juiste moment laat gebeuren.

Deskundigen lijken verschillende meningen te hebben over de vraag of ongeduldigheid een aangeleerd gedragspatroon is of een aangeboren eigenschap die sommige mensen al van kleins af aan vertonen.

Hoe het ook zij, één ding is duidelijk: onze sociale context bevordert dit gevoel van ontevredenheid en zorgt ervoor dat we onmiddellijke resultaten willen.

We vinden het tegenwoordig daarom erg moeilijk om op dingen te wachten. Een gevolg is dat we ons continu hulpeloos voelen als we ons realiseren dat we over sommige dingen geen controle hebben.

Wat komt eerst: angst of ongeduld?

We weten ook niet of onze ongeduldigheid tot angst leidt of dat angst ons minder tolerant maakt om te wachten. Desalniettemin, weten we wel dat de twee een perfect paar zijn dat stress en een overactief brein veroorzaakt.

Ze kunnen slapeloosheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen, gebrek aan motivatie en natuurlijk, verdriet veroorzaken.

Een eenvoudige, maar effectieve strategie om deze emoties te reguleren, is om geduld te ontwikkelen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het cultiveren van geduld geen eenvoudige opgave is.

Dat komt omdat het brein gewend raakt aan bepaalde denkpatronen. Als je je hersenen introduceert aan een rustigere en meer optimistische benadering, zullen ze in eerste instantie enige weerstand bieden. Het is echter ook weer niet onmogelijk om geduld te cultiveren.

Je geest zal de meeste vragen beantwoorden als je leert te ontspannen en te wachten op het antwoord.

-William S. Burroughs-

Twee handen die elkaar aanraken boven mos en wilde bloemen

De kracht van geduld voor een betere kwaliteit van leven

Het gevolg van constante ongeduldigheid is angst. De combinatie van deze twee kan zeer verwoestend zijn. Ze kunnen leiden tot fysieke problemen zoals spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of problemen met de spijsvertering.

Ongeduld is als malware die in je hersenen wordt geïnstalleerd. Eenmaal geïnstalleerd begint het cognitieve vervormingsmechanismen te activeren.

Het begint zodra je wakker wordt. Als het te lang duurt voordat de koffie klaar is of de bus die je naar je werk pakt een minuut te laat is, ga je er gelijk van uit dat je een slechte dag zult hebben.

Als het je niet lukt om dat project vandaag af te krijgen, weet je dat je gefrustreerd en wanhopig zal worden. Ongeduld is dus als een vergif dat je gedachten en je stemming vervormt.

Albert Ellis, de beroemde cognitieve psychotherapeut en voorstander van rationele emotionele gedragstherapie, had het ook over de effecten die ongecontroleerde angst kan hebben. Als je angst uit de hand loopt, zal het je leven overnemen. Geduld is daarom de ideale benadering om je te helpen de controle weer terug te krijgen.

Zelfregulering is de sleutel tot geduld

In januari 2018 voerde de Universiteit van Noord Florida in Jacksonville een interessante studie uit naar de kracht van geduld. Dokter filosofie en psychologie Dominik Guess was de hoofdonderzoeker van het onderzoek.

De studie onthulde dat geduld in bepaalde culturen meer betekenis heeft voor mensen vanwege een zeer concrete psychologische functie: zelfregulering.

 • Zelfregulering is vooral zelfbeheersing. Met andere woorden, het is het vermogen dat je in staat stelt om jezelf en je reacties op druk en externe gebeurtenissen te beheren.
 • Om aan zelfregulering te werken, moet je de volgende kenmerken ontwikkelen:
  • Reflectie.
  • Beheersen van de emoties.
  • Zelfbeheersing.
  • Assertiviteit.
  • Sociale vaardigheden.
  • Tolerantie.
Jongen wiens gezicht over gaat in bomen en vogels

De vier steunpilaren van geduld beoefenen

Allereerst moeten we enkele ideeën over geduld verduidelijken. Mensen hebben vaak een verkeerd begrip van wat geduld is en relateren het aan passiviteit, berusting of het simpele vermogen om ergens op te wachten.

Om een ​​duidelijker beeld te krijgen van wat het werkelijk inhoudt, kan het misschien helpen om de steunpilaren van geduld eens bekijken. Dit zijn kenmerken die je eigenlijk vandaag al zou moeten ontwikkelen:

 • Geduld is vrijheid. Het is een emotioneel bevrijdende oefening die je leert te wachten, te observeren en te weten wanneer je moet handelen.
 • Geduld is mededogen. Dit aspect van geduld houdt in dat je respect voor jezelf hebt. Wees niet te hard voor jezelf als het je niet lukt om dingen te doen zoals je had verwacht. Je moet jezelf helpen, jezelf waarderen en leren om je eigen beste bondgenoot te zijn.
 • Geduld leidt tot beweging en actie. Geduldige mensen zijn niet altijd rustig. Ze hebben ook niet opgegeven en zijn ook niet geïsoleerd van de realiteit. Integendeel, de kracht van geduld stelt je in staat om je energie te sparen voor actie. Het stelt je in staat om je intuïtie te gebruiken, zodat je beter kunt begrijpen wanneer het het beste moment is om te handelen is.
 • Vertrouwen en optimisme zijn de zaden van effectief geduld. Geduld impliceert dat je een zekere mate van vertrouwen hebt in traagheid. Je moet erop vertrouwen dat dingen op het juiste moment vanzelf gebeuren. Een geest hebben die sneller gaat dan het leven zelf is nutteloos als alles dat belangrijk is plaatsvindt in het hier en nu.

Tot slot…

Tot slot moet je onthouden dat de kracht van geduld geconcentreerd is. Ook is het een deugd waar mensen over beschikken die hebben geleerd om hun emoties en gedachten te beheersen. Deze mensen weten dat alles zijn moment heeft.

Soms proberen we als een speer door het leven te gaan, terwijl we er eigenlijk langzaam van moeten genieten en het moeten waarderen. Ontspan, neem wat gas terug, wees er zeker van dat je de juiste richting op gaat en vertrouw op de kracht van geduldWellicht ook interessant voor jou

Geduld ontwikkelen door 5 eenvoudige gewoonten aan te leren.
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Geduld ontwikkelen door 5 eenvoudige gewoonten aan te leren.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om geduldig te zijn. Dat is in de huidige maatschappijn niet gemakkelijk. We kunnen echter geduld ontwikkel...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Ellis, Albert (2004). Cómo controlar la ansiedad antes de le controle a usted. Barcelona: Planeta
 • Calle, Ramiro (2001). El arte de la paciencia. Martínez Roca
 • Zimmerman, B.J. & Moylan, A.R. (2009). Self-regulation: Where metacognition and motivation intersect. En D. J. Hacker, J. Dunlosky y A. C. Graesser (Eds.), Handbook of Metacognition in Education (pp. 299-315). New York: Routledge.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.