Wat er werkelijk schuilgaat achter schijnbaar onschuldige opmerkingen

Wat er werkelijk schuilgaat achter schijnbaar onschuldige opmerkingen

Laatste update: 14 januari, 2018

Sommige mensen hebben het nodig om anderen pijn te doen om zich beter te voelen over zichzelf. Achter hun schijnbaar onschuldige opmerkingen verbergen ze vaak een soort verbaal gif om het slachtoffer te verlammen en te vernietigen. Een stille vernietiging. Het is zo gluiperig dat het bijna indrukwekkend is.

We hebben het over mensen die er plezier aan beleven om anderen een ongemakkelijk gevoel te geven, alsof ze minderwaardig zijn. Mensen die erop uit zijn om dit soort scenario’s te creëren, of ze dit nu bewust doen of niet.

En ze zullen elk wapen gebruiken dat ze ter beschikking hebben om het te bereiken. Van de meest voor de hand liggende en overduidelijke, tot de meest onmerkbare.

Denk eens na over die ‘onnodige’ opmerkingen die je vast eerder hebt gehoord. Misschien helpt het als je nadenkt over opmerkingen over je fysieke uiterlijk.

Iemands uiterlijk is een makkelijk mikpunt voor dit soort mensen. ‘Wow, wat heb jij nu weer aan vandaag …’ ‘Jij houdt wel van rare kleding, hè?’ ‘Waarom draag je dat?’ Er zijn zo veel voorbeelden.

Achter sommige schijnbaar onschuldige opmerkingen gaat de intentie schuil om de ander te kwetsen

‘Oké, nou, of het raar is of niet, wat kan jou het schelen?’ ‘Nou, dat is jouw mening.’ ‘Ik draag dit omdat ik het leuk vind. Als ik dat niet deed, zou ik het niet dragen, net als wat jij doet wanneer je je aankleedt.’

Dit zijn de antwoorden die ons gezonde verstand en zelfrespect zouden geven. Maar er zijn mensen die zich schamen en zich iets van de onnodige opmerking aantrekken. Mensen die het toelaten dat de opmerking aan hun zelfvertrouwen vreet.

Twee vrouwen die elkaars weerspiegeling zijn

Maar denk er eens over na. Wat gaat er schuil achter deze ‘onschuldige’ opmerkingen? Welke bedoelingen verbergen zich eronder? WAAROM?

Dit is de meest eerlijke vraag die je jezelf kunt stellen. Waarom maak ik deze opmerkingen? Iedereen is anders en heeft zijn eigen smaak en manier van leven en presenteren.

Als je het niet leuk vindt, of je zou het niet zelf doen … prima. Je hebt iets geleerd over wat je wel of niet leuk vindt.

Het is echter één ding om te denken: ‘Ik vind het niet leuk’, maar het is iets heel anders om het ook daadwerkelijk tegen de ander zeggen. Waarom voelt iemand de behoefte om zijn negatieve gevoelens over hoe iemand anders eruitziet te uiten?

Verschillen moeten ons toleranter maken

Vaak gaat er achter dit soort opmerkingen een geheime behoefte schuil die tevredenheid wil ten koste van anderen.

Verschillen maken onze interacties en relaties interessant en belonend. Ze verrijken onze wereld. Dankzij verschillen leren we om toleranter te zijn en te accepteren dat onze levensstijl niet de beste of de enige is.

Er zijn waarschijnlijk net zoveel levensstijlen als er mensen zijn in de wereld. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken waarom we deze (schijnbaar) onschuldige opmerkingen maken. Wat leveren ze ons op…?

Maar hoe reageren we meestal? Normaal gesproken voelen mensen zich in dergelijke situaties beledigd. Ze voelen zich onzeker of kwetsbaar, of het onnodige karakter van bepaalde opmerkingen doet simpelweg pijn.

Je hoeft het je echter niet te laten beïnvloeden. Je kunt best begrip hebben voor de mening van een ander, maar vat deze alsjeblieft niet op als de absolute waarheid.

Narcistische mensen winnen aan kracht door anderen te kleineren

Narcisten hebben de neiging om dit soort opmerkingen vaak te maken. Opmerkingen die bewust worden gemaakt, en die in geen enkel opzicht onschuldig zijn. Ze willen zich beter voelen, dus voeden ze hun innerlijke, hongerige monster dat teert op de pijn van andere mensen.

Een vrouw die een man kleineert met haar schijnbaar onschuldige opmerkingen

Dit gedrag is typerend voor narcistische mensen. Of beter gezegd, mensen die met zo’n pijnlijke wond rondlopen dat ze uiteindelijk hun ego opblazen ten koste van iedereen. Een wond die het resultaat is van een laag zelfbeeld en onzekerheid.

Als ik de andere persoon minderwaardig kan laten lijken, zal ik er zeker groter uitzien. Uiteindelijk zal de verstikkende zelfhaat verdwijnen.

Maar het is één grote leugen … Omdat hoe meer je de ander kwetst, hoe verachtelijker je je zult voelen. Pijn accumuleert. We moeten de situatie terugdraaien.

Houd van jezelf, genees die wond. Maar nooit ten koste van een ander. Nooit door anderen te kleineren zodat je jezelf groter kunt voelen. Maak jezelf groot door jezelf lief te hebben, te verzorgen en te accepteren. Op die manier kun je ook ieder ander liefhebben en accepteren.

Dus… de volgende keer dat je een ‘onnodige’ en schijnbaar onschuldige opmerking krijgt… of wanneer je merkt dat jij degene bent die het doet… zoek dan uit waarom.

Waarom doe je het? Wat probeer je ermee te bereiken? Gebruik het als een manier om het genezingsproces te starten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.