Wat motiveert een sporter?

Trofeeën winnen, zichzelf verbeteren of hun capaciteiten aan anderen demonstreren. Wat motiveert sporters? Ontdek het hier.
Wat motiveert een sporter?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 augustus, 2023

Serena Williams, Lionel Messi, Rafael Nadal evenals Usain Bolt. Veel van deze mensen worden beschouwd als buitengewoon vanwege hun prestaties, hun vermogen om uit te blinken en hun uitzonderlijke capaciteiten. Maar wat beweegt deze illustere figuren? Waar halen ze het talent vandaan om zulke ongelooflijke mijlpalen te bereiken? En kan iedereen dezelfde psychologische benadering toepassen om zijn eigen doelen te bereiken? Sterker nog, wat motiveert een sporter?

Als er één figuur is die de kracht van gemotiveerd gedrag illustreert, dan is het wel een sporter. Het is niet gemakkelijk om dat innerlijke zetje en die stuwende impuls te vinden die hen ervan weerhoudt om op te geven en hen aanmoedigt om hun fysieke conditie tot het uiterste te drijven.

De sleutel ligt in het trainen van hun geest om hun hersenen te voorzien van grote doses passie, richting en enthousiasme.

Maar hoe doen ze dat? Hoe voeden ze hun motivatie zodat die niet afneemt naarmate de dagen verstrijken? Dat gaan we uitzoeken.

“Kracht komt niet van fysieke capaciteit. Het komt van een ontembare wil.”

Mahatma Gandhi

Motivatie

Een eenvoudige definitie van motivatie is energiek en aanhoudend doelgericht gedrag. Dankzij deze interne kracht wordt gedrag geïnitieerd en gericht op specifieke doelen, op een stabiele manier in de loop van de tijd, zonder afname of verlies van verlangen. Maar om deze dimensie vorm te geven, is het niet genoeg om alleen maar iets te ‘willen’; er zijn ook andere atomaire componenten nodig.

In het tijdschrift Motivation and Emotion is onderzoek (Engelse link) gepubliceerd dat een reeks psychologische processen belicht die gemotiveerd gedrag stimuleren. Ze zijn als volgt:

 • Emotionele factoren. Hopen, verlangens en verlangens.
 • Sociale variabelen. De omgeving, cultuur, waarden en inspirerende referenties.
 • Cognitieve elementen. Gedachten en/of ideeën die het bereiken van doelen katalyseren.
 • Biologische variabelen. Dopamine, serotonine en adrenaline orkestreren dit gemotiveerde gedrag.

In de sportwereld is motivatie de sleutel. Dat komt omdat, dankzij deze interne impuls, de sporter zich maximaal inspant en zichzelf motiveert om vermoeidheid, pijn of angst te trotseren. In feite zullen we er alleen in slagen om onze levensstijl af te stemmen op de doelen waar we naar verlangen, als onze geest doordrenkt is van dit psychologische filter.

Bergbeklimmers
Door motivatie na verloop van tijd vol te houden, kunnen we grote hoogten bereiken en persoonlijke doelen bereiken.

Wat motiveert een sporter?

Wat motiveert een sporter om zoveel aspecten van zijn leven op te offeren voor de discipline waarin hij traint en meedoet? Wat maakt een sporter in staat om zoveel lijden te verdragen? Er wordt vaak gezegd dat deze mannen en vrouwen van sterker materiaal zijn gemaakt. Maar in werkelijkheid worden ze gewoon gedreven door niets meer dan hoop, enthousiasme en verlangen.

In feite zijn er specifieke aspecten die een sporter motiveert die de wetenschap al lange tijd bestudeert. Ze worden hieronder beschreven.

Alleen sporters die zich laten leiden door intrinsieke motivatie bereiken succes.

Doelen (extrinsieke motivatie)

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Motivation in Sport Settings bespreekt de rol van doelen in sportmotivatie. Het stelt dat extrinsieke motivatie, opgevat als het verlangen om externe beloningen te behalen, een hoeksteen is in de sport. Het bestaat uit de volgende elementen:

 • Prijzen winnen.
 • Het winnen van wedstrijden.
 • Het verkrijgen van erkenning.
 • Het behalen van economisch voordeel.
 • De behoefte om te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
 • Het vermijden van ‘straffen’. Bijvoorbeeld hun coach, omgeving of fans teleurstellen.

Passie en persoonlijke verbetering (intrinsieke motivatie)

Extrinsieke motivatie biedt waardevolle versterkingen, maar intrinsieke motivatie geeft richting en leidt een sporter naar succes. Clarkson University, New York (VS – Engelse link) stelt dat deze dimensie het individu activeert in de richting van niet-instrumentele doelen. Dit bestaat alleen al uit het plezier en het genot van een taak, waardoor bepaald gedrag wordt gestuurd.

In werkelijkheid zal elke sporter die zijn inspanningen in grotere mate richt op basis van intrinsieke motivatie, zijn angst aanzienlijk verminderen. Het helpt hen om veel externe druk te laten vallen en prioriteit te geven aan de interne sfeer.

Daarom wordt een sporter vanuit intrinsiek oogpunt gemotiveerd door:

 • Het verlangen om zichzelf te overtreffen.
 • Het plezier om andere tegenstanders te verslaan.
 • Een aangeboren passie voor hun specifieke sport.
 • Het hebben van familie- en persoonlijke herinneringen die verbonden zijn aan de sportactiviteit.
 • Een gevoel van zelfredzaamheid en competentie in de sport.
 • Plezier hebben. Het ervaren van intense sensaties en een adrenalinestoot.
 • Esthetisch plezier. Buiten zijn, een tafereel zien zoals een voetbalveld, een basketbalveld, een racewagen, enz. Sport is een motiverend spektakel.
Voetbal
Een gemotiveerde sporter herinnert zich de redenen waarvoor hij elke dag streeft.

De versterking van sportmotivatie

Veel sporters verliezen, bijna zonder te weten waarom, hun motivatie. Hun prestaties nemen af, ze gaan niet meer trainen en verliezen hun focus, toewijding en zelfs verlangen. Gemotiveerd gedrag is inderdaad een intern mechanisme dat niet stabiel en nog minder automatisch is. Het is niet genoeg om gewoon ‘zin te hebben om iets te doen’ om motivatie te laten ontstaan.

Sportpsychologen zijn dus erg belangrijk in deze competitieve omgevingen. Dankzij hen kunnen sporters hun verloren interne energie terugwinnen en weer opstaan en het beste van zichzelf geven tijdens wedstrijden. Maar hoe voeden ze hun verloren motivatie? Laten we dat eens uitzoeken.

Als de sporter zijn motivatie verliest, moet hij zichzelf eenvoudige kortetermijndoelen stellen die zowel positief als verrijkend zijn.

1. Ze zorgen voor hun mentale gezondheid

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Limerick (Ierland) benadrukt hoe belangrijk het is om altijd aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van sporters. De motivatie daalt en zal afnemen als de sporter lijdt aan een depressie, angststoornis of trauma.

Hoewel sommige mensen sport zien als een kanaal om hun emotionele problemen te helen, zien niet iedereen een duidelijk of stabiel voordeel na verloop van tijd.

We hoeven alleen maar te denken aan het geval van Simone Biles, de turnster die zich terugtrok vanwege het psychologische trauma dat werd veroorzaakt door het seksuele misbruik van haar coach.

2. Ze herinneren zich de redenen waarom ze meedoen

Een sporter moet zich dagelijks herinneren waarom ze meedoen. Ze werken zo hard in hun specifieke sportdiscipline, dat ze moeten verduidelijken wat hun toewijding rechtvaardigt. Is het voor de sociale erkenning? Is het omdat ze er gepassioneerd over zijn? Of is het omdat ze zichzelf willen verbeteren? Welke korte- en langetermijndoelen willen ze bereiken?

3. Ze zijn toegewijd en hebben positieve gedachten

Sporten betekent inspanning, opoffering en zelfs pijn. Een manier voor de sporter om hun doelen nog verder te pushen is om ze te vergezellen van positieve zelfbevestigingen. Bijvoorbeeld door tegen zichzelf te zeggen “Ik kan het bereiken”, of “Ik ga mezelf trots maken.” “Ik ga extra mijn best doen en kijken wat ik kan”.

Motivatie ontstaat niet vanzelf. In veel gevallen verschijnt het wanneer de activiteit of training begint zonder dat er een verlangen is. Soms hoeft de sporter alleen maar zijn lichaam te bewegen en een positieve instelling te hebben om enthousiast te worden. De resultaten komen wanneer ze zich inzetten voor hun verantwoordelijkheid in lichaam, geest en hart.

4. Ze beginnen met kleine doelen

Het boek Atomic Habits (2020) van James Clear benadrukt hoe belangrijk het is om veranderingen te beginnen met eenvoudige acties. Dit omvat het stellen van eenvoudige en belonende doelen om de motivatie terug te winnen. Als we zien hoe we vooruitgaan, wordt onze geest enthousiast en zien we hogere doelen aan de horizon. Dit mechanisme is ook van toepassing op sportgebied.

De omgeving motiveert een sporter ook

Sporters die hun motivatie kwijt zijn, kunnen altijd proberen om op hun trainingspartners te leunen. In feite kunnen de omgeving of figuren die deel uitmaken van hun sportdiscipline dienen als gidsen, promotors en bemiddelaars. Ze kunnen hen helpen hun verlangen en energie terug te krijgen.

Zoals je kunt zien, worden sporters gemotiveerd door een breed spectrum van factoren die worden gedomineerd door zowel externe als interne aspecten. Om succes te behalen en het beste van zichzelf te geven, moeten ze vooral werken aan de persoonlijke sfeer. Dit is waar passie en plezier, twee elementen die in staat zijn om de krachtigste menselijke motor aan te zetten, leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.