Wat moet ik doen als ik mijn schoonmoeder niet kan uitstaan?

Is het jouw hypocrisie? Zijn je opmerkingen buitensporig? Of is het “mamitis” bij je partner wat je het meest irriteert? Als jij je schoonmoeder niet kunt tolereren, is het belangrijk om de belangrijkste reden te achterhalen en te beslissen welke conflicten de moeite waard zijn.
Wat moet ik doen als ik mijn schoonmoeder niet kan uitstaan?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 26 september, 2024

Het grootste probleem als je slecht met je schoonmoeder kunt opschieten, is dat je relatie in gevaar kan komen. Om te voorkomen dat dit gevolgen heeft voor je daten of huwelijk, is de eerste stap het identificeren van de oorzaak van de afwijzing en het direct aanpakken ervan.

Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om te weten wanneer jij je partner nodig hebt om tussenbeide te komen om bepaalde grenzen te versterken en wanneer het beter is om kleine details te negeren die de moeite niet waard zijn.

Niet alle gevechten zijn de moeite waard. In deze reading vind je meer praktisch advies over hoe je om moet gaan met een schoonmoeder die je niet kunt uitstaan omdat ze controlerend, kritisch en/of passief-agressief is.

Waarom kun je je schoonmoeder niet verdragen?

Het is een feit dat relaties met schoonmoeders soms ingewikkeld zijn. Nu kan de wrijving met hen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen die kunnen verklaren waarom je het moeilijk vindt om met haar om te gaan.

  • Persoonlijkheidsverschillen. Als jij en zij heel verschillende manieren van zijn hebben, kan dit eindigen in misverstanden en voortdurende conflicten.
  • Gebrek aan acceptatie. Als je merkt dat je schoonmoeder zich niet op haar gemak voelt bij jou of bij de relatie die je hebt met haar zoon of dochter, is het logisch dat je een zekere afwijzing jegens haar ontwikkelt.
  • Te hoge verwachtingen. Of je schoonmoeder nu onrealistische verwachtingen heeft over hoe je zou moeten zijn, of dat je een ideale relatie met haar verwacht, het zou vermoeiend zijn om te proberen aan deze verwachtingen te voldoen.
  • Schending van de privacy. Lijk je een talent te hebben voor het stellen van persoonlijke vragen of het geven van commentaar op de privacy van je partner? Als je van mening bent dat hun inbreuken misplaatst zijn, is het normaal dat je zich ongemakkelijk voelt.
  • Jaloezie en concurrentie. De moeder van je partner kan jaloers zijn als zij gelooft dat je een belangrijke rol speelt in het leven van haar kind. Als ze het gevoel heeft dat je de show steelt, kan ze defensief worden en haar meer competitieve kant laten zien.
  • Meningsverschillen in gezinswaarden en -dynamiek. Verschillen in waarden, overtuigingen of hoe er in het gezin met dingen wordt omgegaan, veroorzaken vaak conflicten. Als jullie het niet eens zijn over hoe dingen moeten gebeuren, komen spanningen vaak voor, vooral als je kinderen hebt met je partner.

Hoe om te gaan met afwijzing richting je schoonmoeder (en zo te voorkomen dat dit jullie relatie beïnvloedt)

Inmiddels heb je misschien de reden ontdekt waarom je de moeder van je partner niet kunt tolereren. Nu vraag je je misschien af ‘wat moet ik doen als ik mijn schoonmoeder niet kan uitstaan’ of ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat deze spanning mijn relatie niet beïnvloedt’. Houd rekening met deze aanbevelingen.

1. Identificeer de oorzaak en evalueer met wie je het probleem moet oplossen

Als je eenmaal weet waar het probleem zit, moet je beslissen of je de kwestie bij je schoonmoeder, je partner of bij beide wilt bespreken. Als de oorzaak van je ongemak ligt in de manier waarop hij/zij omgaat met de relatie met zijn/haar moeder, kun je het beste beginnen door met je partner te praten.

Maar als je al een tijdje een relatie hebt en, ook al is de band met je schoonmoeder niet ideaal, je een niveau van vertrouwen hebt waardoor je openhartig kunt praten, is het misschien nuttig om rechtstreeks met haar te praten. Zorg er uiteraard voor dat je partner op de hoogte is om verrassingen en misverstanden te voorkomen.

2. Praat met je partner en zoek samen naar oplossingen

Hoewel het onmiskenbaar is dat spanningen met je schoonmoeder je relatie of huwelijk kunnen beïnvloeden, is het van cruciaal belang om te onthouden dat je primaire relatie die met je partner is, en niet met haar moeder. Leg uit hoe je je voelt, zonder te klinken alsof je pijltjes naar de ouder gooit.

Assertieve communicatie is hier je beste vriend. In plaats van te zeggen: ‘Je moeder is een bemoeial’, zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Het maakt me ongemakkelijk als ze zo betrokken raakt bij onze beslissingen’.

Maak gezamenlijk afspraken over de grenzen en maatregelen die moeten worden genomen om te voorkomen dat de situatie een aardbeving in de relatie veroorzaakt.

3. Geef prioriteit aan respect en beleefdheid in de communicatie

Probeer kalm en respectvol te blijven als je met je schoonmoeder praat, ook al krijgt je door de situatie grijze haren. Vermijd kwetsende of denigrerende opmerkingen, aangezien deze de spanning alleen maar zullen verergeren.

Je hoeft geen genegenheid te veinzen die je niet voelt, maar behoud gewoon hartelijkheid en respect. Als je samen met je partner een toekomst plant, zul je af en toe je schoonmoeder moeten ontmoeten. Het onderhouden van hoffelijke communicatie zal het samenleven vergemakkelijken.

4. Als de relatie recent is, geef jezelf dan de tijd om haar beter te leren kennen

De eerste indrukken zijn niet altijd de meest representatieve. Als je nog maar kort een relatie hebt en slechts een paar keer contact hebt gehad met je schoonmoeder, moet je voorkomen dat je overhaast een definitief oordeel velt, in plaats van te denken: ‘Ik kan haar niet uitstaan’. Geef jezelf de kans om haar beetje bij beetje te leren kennen en laat haar op dezelfde manier jou beter leren kennen.

5. Probeer niet al hun opmerkingen persoonlijk op te vatten

We zullen niet ontkennen dat de opmerkingen van een giftige schoonmoeder messcherp kunnen lijken. Probeer ze echter niet te serieus te nemen. Houd er bovendien rekening mee dat wat hij zegt eerder een weerspiegeling kan zijn van zijn eigen onzekerheden of frustraties dan van persoonlijke kritiek op jou.

6. Dwing jezelf niet om het meer te zien dan je wilt

Als jij je schoonmoeder ondraaglijk vindt, dwing jezelf dan niet om deel te nemen aan alle familiebijeenkomsten. Grenzen stellen aan de tijd die je met haar doorbrengt, is een geldige manier om voor je geestelijke gezondheid te zorgen. Het is een onderwerp dat je met je partner kunt bespreken en eventueel kunt afspreken alleen de belangrijkste vergaderingen bij te wonen.

7. Zoek naar gemeenschappelijke punten

Hoe uitdagend het op dit moment ook mag klinken, houd er rekening mee dat het vinden van gemeenschappelijke interesses of gespreksonderwerpen je relatie met je schoonmoeder helpt verbeteren.

Als je ontdekt dat je een liefde voor muziek of planten deelt, of een interessante mening hebt over een bepaald onderwerp, gebruik dit dan als uitgangspunt om een positievere en plezierigere band op te bouwen.

8. Kies je gevechten

Soms is het beter vrede te hebben dan gelijk te hebben. Soms is het beter om kleine ergernissen achterwege te laten en je te concentreren op de werkelijk relevante problemen. Bepaal waar het de moeite waard is om je ongemak te uiten en waar je het beter kunt negeren.



Heeft je partner last van ‘mamitis’?

Schoonmoeder

Nu we het toch over de gezinsdynamiek hebben: het is je misschien opgevallen dat je partner een buitensporige emotionele afhankelijkheid van zijn moeder heeft. In de volksmond staat dit bekend als ‘ mamitis ’. Het verwijst naar de neiging van volwassenen om in bijna alles de goedkeuring van hun moeder te zoeken.

Als je partner de goedkeuring van zijn moeder nodig heeft voor elke beslissing, van wat hij moet eten als hij buikpijn heeft tot hoe hij met geld om moet gaan, kun je deze dynamiek van overbescherming en afhankelijkheid afwijzen. Bovendien is er een soort rivaliteit waar te nemen. Daarbij heb je het gevoel dat je schoonmoeder altijd de overhand heeft.

Maar laten we duidelijk zijn: het echte probleem hier is niet jij of je schoonmoeder, maar het gebrek aan autonomie van je partner. Hij is immers al volwassen en zou zelfstandig beslissingen moeten kunnen nemen.

Het is belangrijk om je frustratie over de onvolwassenheid van je partner niet te verwarren met een afwijzing van je schoonmoeder.

Kan je schoonmoeder niet uitstaan? Verander wat je kunt en accepteer wat je niet kunt veranderen

De moeder van je partner heeft haar eigen persoonlijkheid, haar mening en haar manier van kijken. Daar kun je niet altijd verandering in brengen.

In plaats van je te concentreren op het veranderen van je schoonmoeder of de manier waarop zij je ziet, concentreer je je inspanningen op wat je zelf in handen hebt: je eigen reacties en houding. Dit zal zeker de spanningen verlichten en ervoor zorgen dat jij je rustiger voelt in je relatie. Neem het niet te serieus!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.