Wat moet ik doen als ik me verveel in mijn relatie?

Als je je alleen maar verveelt in je relatie, is het nuttig om je verwachtingen opnieuw te evalueren en nieuwe bronnen van tevredenheid te verkennen. Als jullie er allebei zo over denken, is het essentieel om dit eerlijk te bespreken en je ertoe te verbinden samen veranderingen aan te brengen.
Wat moet ik doen als ik me verveel in mijn relatie?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 08 december, 2024

In een ideale wereld worden relaties gekenmerkt door passie, verbinding en plezier. Maar in het echte leven is het gebruikelijk dat verveling na verloop van tijd toeslaat. Routine en verantwoordelijkheden kunnen ervoor zorgen dat de opwinding afneemt. Wat voorheen fris en opwindend was, kan eentonig gaan aanvoelen, waardoor je denkt: “Waarom verveel ik me met mijn partner?”, en het kan er vooral toe leiden dat je op zoek gaat naar alternatieven om het op te lossen.

Om dit gevoel aan te pakken, is het van cruciaal belang om de grondoorzaak te identificeren, deze openlijk te bespreken en innovatieve activiteiten op te nemen die de band nieuw leven inblazen. Laten we bij de wortel beginnen als je denkt: ik verveel me met mijn partner.

Mogelijke redenen waarom je denkt: ik verveel me in mijn relatie

Het is normaal dat je je soms verveelt in je relatie. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen een voorbijgaande sensatie en een toestand die jarenlang een gewoonte wordt. Voor beide gevallen zijn er verschillende redenen die de vraag kunnen beantwoorden: “Waarom verveel ik me in mijn relatie?”

  • Routine en eentonigheid: als elke dag hetzelfde is, vervaagt de emotie gemakkelijk. De constante herhaling van activiteiten en het gebrek aan verrassingen maken de relatie misschien vervelend, verminderen de interesse en voelen allebei als op de automatische piloot.
  • Verschillende interesses of behoeften: Als je verschillende passies ontwikkelt en geen gemeenschappelijke smaak vindt, kan er een kloof in je verbinding ontstaan. Aan de andere kant kunnen emotionele behoeften ook verschillend zijn. Misschien zoekt men meer aandacht, intimiteit of avontuur, terwijl de ander zich op zijn gemak voelt bij een rustige en voorspelbare routine.
  • Emotionele en seksuele ontkoppeling: Na verloop van tijd kan de intimiteit beginnen te vervagen. Wanneer je stopt met het delen van gedachten, emoties en verlangens, en niet langer hetzelfde voelt als je naar elkaar kijkt, kan de vonk die jullie ooit bij elkaar bracht, doven. Deze ontkoppeling beïnvloedt de emotionele intimiteit en strekt zich uit tot andere gebieden, wat bijvoorbeeld leidt tot een gevoel van seksuele verveling.


Aanbevelingen om verveling bij een stel te beheersen

Recent onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Psychology (Engelse link), keek naar verveling in het huwelijk en identificeerde verschillende strategieën om dit gevoel te voorkomen of te verminderen.

Het verbeteren van de communicatie, het uiten van waardering, het delen van nieuwe ervaringen en professionele hulp zijn enkele van de sleutels om met deze situatie om te gaan. Laten we naar details gaan.

1. Identificeer de belangrijkste oorzaak van verveling

Neem even de tijd om na te denken over wat je echt verveelt. De eentonigheid kan overweldigend zijn, maar het doorbreken ervan is onthullend. Is het de dagelijkse routine die zijn vonk heeft verloren? Voel je je niet verbonden omdat je bent gestopt met het delen van interesses? Is je partner je minder interessant gaan lijken?

Verveling wijst er in sommige gevallen op dat er iets diepers aan de hand is. Misschien begin je, zonder het volledig te herkennen, uit liefde te vallen. Of misschien moeten ze gewoon een paar kleine veranderingen aanbrengen om de energie te veranderen. Hoe dan ook, als je eenmaal de oorzaak van verveling begrijpt, kun je naar oplossingen gaan zoeken.

2. Denk na over je verwachtingen

Soms verwachten we dat onze relatie zal zijn zoals in romantische films: vol emotie en passie. Maar de waarheid is dat alle verkeringen en huwelijken ups en downs kennen. Er zijn fasen van pure adrenaline, en andere waarin het lijkt alsof we ons op een plateau bevinden, zonder grote verrassingen. Het is natuurlijk.

Daarom is het belangrijk om stil te staan en na te denken over hoe realistisch je verwachtingen zijn. Als je te veel van de relatie verwacht, dan zit het werk in het herijken van die projecties. Aan de andere kant, als je vindt dat je verwachtingen redelijk zijn, maar je voelt je ontevreden, is het misschien tijd om de dialoog met je partner aan te gaan.

3. Communiceer wat je voelt en denkt

Het heeft geen zin om je emoties achter slot en grendel te houden. De sleutel is om eerlijk, maar ook met respect, uit te drukken wat je voelt. In plaats van te klagen of de schuld te geven, probeer de deur te openen voor een constructief gesprek. Je zou zoiets kunnen zeggen als: ‘Ik heb het gevoel dat onze relatie een beetje eentonig is geworden en ik voel me niet op mijn gemak. Hoe voel je je daarbij?

Dit gesprek zal je helpen erachter te komen of verveling iets is dat alleen jij voelt of dat je partner het ook ervaart. Als jullie beiden dit gevoel delen en bereid zijn eraan te werken, zal het makkelijker zijn om afspraken te maken en verschillende manieren uit te proberen om de band te vernieuwen.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Seksuele verveling: waarom gebeurt het en hoe kun je het overwinnen?


4. Doe voorstellen om de routine opnieuw uit te vinden

Om frisheid te brengen in een relatie die stagneert, moet je op zoek gaan naar nieuwigheden in het dagelijks leven. Hier zijn enkele ideeën die je als inspiratie kunt beschouwen en zo kunt ontdekken wat je het leukst vindt:

  • Uitjes met andere vrienden: coördineer ontmoetingen met andere koppels of gemeenschappelijke vrienden.
  • Lessen of workshops samen: Schrijf je in voor een kookles, dansles, pottenbakkersles of een andere activiteit die je interesseert.
  • Spelavonden: organiseer bordspel- of videogame-avonden. Concurreer of werk samen in teams, het belangrijkste is om plezier te hebben en te genieten van quality time.
  • Buitenwandelingen: Plan excursies, wandelingen, fietstochten of stranddagen. De natuur kan een geweldige bondgenoot zijn om energie en gesprekken nieuw leven in te blazen.
  • Digitale ontkoppeling: Overweeg om tijd door te brengen zonder schermen, of het nu bijvoorbeeld één avond per week of één weekend per maand is. Deze maatregel kan hen helpen opnieuw verbinding te maken zonder afleiding.
  • Lokale verkenningen: Maak een lijst met plaatsen in je stad die je nog nooit hebt bezocht, zoals parken, musea, kunstgalerijen of cafés. Daarnaast kun je elke week een verrassingsplan organiseren: de één kiest een plek en neemt de ander mee om deze te ontdekken.

Zoals je kunt zien, zijn er veel dingen die je als stel kunt doen om de relatie een nieuwe impuls te geven. Het belangrijkste is om activiteiten te vinden die jullie allebei leuk vinden en waarmee jullie opnieuw verbinding kunnen maken.

5. Verwaarloos je welzijn buiten de relatie niet

Kom je verveling voort uit je specifieke romantische relatie of is het een algemener gevoel in je leven? Het is essentieel om niet al je geluk in je partner te leggen, maar om de bronnen van plezier, plezier en amusement te diversifiëren.

Besteed tijd aan je hobby’s, ga uit met vrienden of probeer nieuwe activiteiten uit, alleen of met andere mensen. Een goed gevoel over jezelf hebben en spannende dingen hebben om over te praten, geven ook nieuw leven aan de relatie.

6. Zoek indien nodig professionele ondersteuning

Als je het gevoel hebt dat je dit niet alleen kunt oplossen, overweeg dan om deskundige hulp te zoeken. Een relatietherapeut zou hen de nodige hulpmiddelen geven om de communicatie, intimiteit en de toewijding die mogelijk hapert, te verbeteren.

Psychotherapie zal essentieel zijn om beter te begrijpen wat zij voelen en om het probleem met meer volwassenheid, empathie en creativiteit aan te pakken.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Jezelf vervelen kan af en toe ook goed zijn


Ik verveel me met mijn partner, welke gevolgen heeft dat voor de koppeldynamiek en het individuele welzijn?

Verveling als koppel kan verschillende gevolgen hebben die zowel de relatie zelf als het persoonlijke welzijn van elke persoon beïnvloeden.

Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Social and Personal Relationships (Engelse link) heeft relationele verveling de neiging frustratie en vermoeidheid te genereren, een laag zelfbeeld te veroorzaken en je toewijding aan de relatie te verminderen.

Dit alles zou leiden tot het zoeken naar opwinding van buitenaf, wat de kans op ontrouw vergroot. Het nastreven van nieuwe ervaringen of verbindingen lijkt een tijdelijke oplossing voor de leegte die je voelt, maar maakt de situatie vaak alleen maar ingewikkelder.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan dit gevoel van verveling en actie te ondernemen voordat het een norm wordt en een groter probleem wordt, waardoor onnodig lijden voor een van jullie of jullie beiden ontstaat.

Voor elke reden een andere oplossing

Zoals je kunt zien, kan verveling bij een koppel verschillende oorzaken hebben, zoals routine, emotionele ontkoppeling of gebrek aan liefde. Het is van cruciaal belang om de kernoorzaak te identificeren, omdat elke reden een andere aanpak vereist.

Houd dus rekening met de redenen die hier worden gepresenteerd en geef aan wat dit gevoel bij je veroorzaakt. Alleen op deze manier is het mogelijk om de juiste strategieën te implementeren om je liefdesrelatie op te frissen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.