Seksuele verveling: waarom gebeurt het en hoe kun je het overwinnen?

Seksuele verveling treedt op wanneer een persoon niet langer de nodige stimulatie voelt om interesse in seks met zijn of haar partner te behouden. Leer hier hoe je het kunt overwinnen.
Seksuele verveling: waarom gebeurt het en hoe kun je het overwinnen?

Laatste update: 28 januari, 2022

Voor sommige stellen is seksuele intimiteit niet het belangrijkste aspect van hun relatie. Het is echter meestal nauw verbonden met gevoelens van genegenheid tussen het paar. Als seksuele verveling optreedt, heeft een partner dus vaak de neiging te denken dat de relatie in gevaar is of verslechtert.

Er is een wijdverbreide overtuiging dat seksuele verveling onvermijdelijk is in een langdurige monogame relatie. Dit betekent dat stellen vaak gewoon niet de moeite nemen om te proberen hun seksleven vernieuwd en levend te houden. Dit is echter niet altijd het geval en er zijn koppels die tot het uiterste gaan om voor hun seksualiteit te zorgen.

In dit artikel bekijken we enkele van de redenen voor seksuele verveling in een relatie. We geven ook deskundig advies om het te overwinnen.

Seks is voortdurend in wisselwerking met liefdevolle genegenheid. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen, net als elke andere pijler die een relatie in stand houdt.

Waarom treedt seksuele verveling op?

Algemene verveling wordt vaak geassocieerd met de herhaling van dezelfde langdurige ervaring. Sommige mensen vinden het echter leuk om dezelfde activiteiten steeds weer te herhalen. Bijvoorbeeld hun favoriete gerechten eten, naar dezelfde muziek luisteren of naar dezelfde vakantiebestemmingen gaan. Hetzelfde gebeurt met seks. Sommige mensen zijn blij met de gewoonten van hun leven.

Anderen vinden het echter leuk om nieuwe functies en plaatsen te verkennen of zelfs nieuwe mensen te ontmoeten. Daarom, als de seksuele relatie niet wordt gecultiveerd, kan seksuele verveling optreden.

De behoefte om nieuwe dingen te ervaren en de neiging om niet meer op te letten wanneer iets wordt herhaald, maken deel uit van een reeks overtuigingen en sociale waarden die dit soort verveling voeden. Een van deze overtuigingen is bijvoorbeeld de neiging om te denken dat monogame relaties tot seksuele verveling leiden. Dit kan leiden tot vervormde ideeën over seks.

Een ander belangrijk aspect is de aanwezigheid van problemen in de relatie van het paar die weinig of niets met seks te maken hebben. Deze kunnen onder andere variëren van een gebrek aan communicatie, een slechte verdeling van huishoudelijke taken of weinig tijd samen doorbrengen. Eigenlijk kan alles van invloed zijn, ook al houden veel stellen hier geen rekening mee.

Koppel met seksuele verveling

Hoe seksuele verveling te overwinnen?

Een recente studie (Engelse link) gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine stelt dat mensen die last hebben van seksuele verveling vaak verminderde seksuele reacties, lage tevredenheid over hun relaties en langdurige verslechtering ervan rapporteren.

De studie concludeerde ook dat seksuele verveling in bepaalde gevallen correleert met ontrouw en seksueel gedrag dat de persoonlijke integriteit van een partner in gevaar kan brengen.

Gezien de bovenstaande gegevens, lijkt het erop dat het opnieuw aanwakkeren van seksuele interesse en bevrediging moeilijk kan zijn, vooral als gevoelens van verveling al worden ervaren. Als jij je in een dergelijke situatie bevindt, volgen hier enkele tips om je te helpen.

Stel het niet uit tot later

Het normaliseren van seksuele verveling heeft de neiging om het na verloop van tijd te verlengen. Dit kan je algehele relatie beïnvloeden (Engelse link).

In feite zou seks de band tussen jullie moeten versterken. Ook zou het de intimiteit en jullie tijd samen als koppel plezierig moeten maken. Als je je echter seksueel gaat vervelen, laat het dan niet je hele relatie beïnvloeden. We raden je zelfs aan om naar een specialist te gaan, vooral als je niet weet hoe je met de situatie moet omgaan.

Verken de erotiek

Het meest haalbare is om te informeren naar seksuele nieuwigheden die je relatie kunnen helpen verbeteren. Bepaald gedrag kan helpen. Je stemt er bijvoorbeeld mee in om enkele nieuwe soorten seksueel gedrag in je relatie op te nemen. Evenals een verhoogde frequentie van seks.

Als je je echter onzeker voelt of twijfelt over nieuwe seksuele bewegingen omdat je ze nog nooit eerder hebt geprobeerd, moet je misschien wat onderzoek doen. Je zou bijvoorbeeld erotische verhalen kunnen gebruiken om jezelf te motiveren. Dit is natuurlijk zolang je je partner van tevoren hebt gesproken en jullie beiden akkoord gaan.

Introduceer nieuwe activiteiten op andere gebieden

Als seksuele verveling jouw interesse en de kwaliteit van je relatie heeft aangetast, kunnen ook andere aspecten van je relatie worden aangetast, waardoor je seksuele leven wordt beïnvloed.

Om deze reden raden sommige experts aan om niet alleen naar nieuwe vormen van seksueel gedrag te zoeken, maar ook om je algemene interesse in je partner weer op te rakelen om je geremde verlangens wakker te maken.

Het toevoegen van variatie aan je leven kan worden gebruikt als een brug om seksuele verveling te overwinnen. Probeer samen een nieuwe hobby op te pakken, naar nieuwe plekken te gaan, te dineren in een leuk restaurant.

Je kunt ook spannende activiteiten proberen, zoals extreme sporten. Deze kunnen helpen om je gevoelens van gehechtheid en plezier opnieuw te activeren en je seksuele relatie positief te beïnvloeden.

Stel in een restaurant

Zodra je interesse in seks is hernieuwd, is het belangrijk dat je blijft innoveren. Zo kun je voorkomen dat seksuele verveling weer opduikt.

Uiteindelijk is elk paar anders. Om deze reden zal elk paar een andere oplossing nodig hebben als het gaat om het overwinnen van seksuele verveling. Voor hen allemaal betekent het echter openstaan voor elkaar, het verkennen van nieuwe methoden en het benutten van de mogelijkheid om de banden tussen hen te verdiepen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • de Oliveira, L., Carvalho, J., & Nobre, P. (2021). A systematic review on sexual boredom. The Journal of Sexual Medicine.
  • Birnbaum, G. E., & Reis, H. T. (2019). Evolved to be connected: The dynamics of attachment and sex over the course of romantic relationships. Current opinion in psychology25, 11-15.
  • Rosa, M. N., Matthews, S. A., Giuliano, T. A., Thomas, K. H., Swift, B. A., & Mills, M. M. (2019). Encouraging erotic variety: Identifying correlates of, and strategies for promoting, sexual novelty in romantic relationships. Personality and Individual Differences, Vol. 146, pp. 158-169. https://doi.org/10.1016/j.paid.2019.04.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.